Naozaj sa deti rodia bez kolien?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako je to možné, že deti strávia na kolenách aj celý deň? My dospelí si na chvíľočku kľakneme a už vstávame celí ubolení. Na prácu v záhradke si musíme brať mäkké podložky a pritom naše malé batoľa s radosťou prelozí celé dni. Ako je to možné?

Majú batoľatá iné kolená ako dospelí? Tak túto otázku si možno kladie mnoho z vás. A my máme odpoveď.

Majú bábätká pri narodení kolienka?

Novorodenci sa síce narodia s kolienkami, teda konkrétne jabĺčkom, ale ich štruktúra je iná ako u dospelých. Jabĺčko alebo patela (lat. patella) je u novorodencov tvorená chrupavkou nie kosťou. Chrupavka v kolene je tak omnoho poddanejšia, mäkkšia a pružnejšia, a tak chráni kĺby pred trením.

Táto skutočnosť novorodencovi umožňuje bezproblémový pohyb pôrodnými cestami počas pôrodu. A neskôr, počas ich vývinu, im práve táto skutočnosť inakosti jabĺčka v kolene umožňuje bezbolestné trávenie množstva času lozením a kľačaním.

Kolená novorodencov sú na röntgenovej snímke sotva viditeľné práve z dôvodu, že nie sú pevnou kosťou, neprebehol tam proces kostnatenia. Proces premeny pately z chrupavky na kosť sa nazýva osifikácia.

Kostnatenie alebo osifikácia je vznik kostného tkaniva. Osifikácia kostí začína približne už v druhom mesiaci tehotenstva, ale pri niektorých kostiach až po narodení. A to je prípad aj spomínaného jabĺčka v kolene.

dieťa má iné kolená

Zdroj: Depositphotos

Kedy sa dieťaťu objavia kolenné kĺby?

Podľa pediatrov z Detskej nemocnice v San Diegu sa osifikácia kolien u detí začína niekde vo veku od 2 do 6 rokov.

Najskôr začne patela tvrdnúť vo viacerých centrách uprostred a nakoniec sa tieto centra spájajú a prepájajú aj niekoľko rokov. Proces je pomalý. Úplne sa predkolenie a koleno vyvinie do kosti vo veku 10 - 12 rokov.

Keďže kolenný kĺb je vytvorený tak, aby bol flexibilný, je v ňom stále prítomné určité množstvo chrupavky. Bod, v ktorom sa spája stehenná kosť (kosť nohy) a patela (kolenná kosť), je vystlaný kĺbovou chrupavkou. To pomáha kolenu hladko sa pohybovať a chráni vaše kolená pred zranením.

Odporúčame aj: Zápis do školy: Prečo je dôležitá školská pripravenosť a kedy zvážiť odklad školskej dochádzky?

Príroda a fázy motorického vývinu detí

Príroda si s tým opäť raz poradila veľmi múdro. Keďže motorický vývin dieťaťa prebieha postupne, v období keď deti začínajú byť aktívnejšie, lozia a batolia sa, a objavujú možnosti svojho tela, príroda ich obdarila akýmisi "mäkšími kolienkami".

V dobrej viere naším malým lezúňom nakúpime mäkké podložky na lezenie, no aj tak väčšinou času strávia na tvrdej podlahe. Nehovoriac o tom, že pri spoznávaní okolitého sveta a pokusoch o prvé kroky dopadnú priamo na ich malé kolienka. Určite ste si všimli aj to, že malé detičky majú nožičky obalené vrstvou tuku - aj tá slúži ako ochrana a "mäkký vankúšik" pre ich malé nožičky.

Pozri si: Pitný režim dojčiat, batoliat a malých detí

Mäkké kolená detí

Zdroj: Depositphotos

Môžu byť problémy s detskými kolenami?

Pri raste detí a vývine z detských kolien na dospelé, môže dôjsť v niektorých prípadoch k problémom. Ako sme uviedli vyššie, patela tvrdne akoby po častiach a tie sa potom spájajú. Môže sa tak občas vyskytnúť problém práve s týmto spojením častí do celku, vtedy vznikne tzv. bipartitné jabĺčko (Patella bipartita), kedy sa jeho kusy nespojili a výsledkom je akési "rozdelené koleno" zložené z dvoch kostí. Stvrdnuté miesta chrupavky vytvoria dve samostatné kúsky kostí.

Dá sa to zvládnuť fyzioterapiou a cvičeniami zhruba za 6 mesiacov. Fyzioterapeut a pediater vám určite poradia. Dieťa môže byť bez príznakov, alebo môže cítiť bolesť. Dôležité je sledovať bolesť a prípadný opuch v oblasti kolena vášho dieťaťa, pretože by to mohlo naznačovať problém. V prípade akýchkoľvek ťažkostí a bolesti vyhľadajte svojho pediatra.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE