Tehotenstvo po týždňoch – 25. týždeň tehotenstva

V 25. gestačnom týždni je žena v 6. mesiaci gravidity, respektíve viac ako polovicu tehotenstva má už za sebou. V tomto čase je už guľaté bruško ženy jasným signálom prichádzajúceho nového života pre okolitý svet. Plod je v tomto období už naozaj veľký, no stále musí poriadne nabrať na váhe. 

Nachádzate sa približne v tomto tehotenskom týždni aj vy alebo sa doň dostanete v priebehu nasledujúcich týždňov? V tom prípade neváhajte na nasledujúcich riadkoch zistiť niečo viac o tom, ako sa vyvíja plod v maternici, či aké ťažkosti môžu ženu v tejto fáze gravidity postrehnúť. 

V tomto čase môže napríklad dôjsť aj k rozvoju tehotenskej cukrovky, preto je súčasťou vyšetrení od 24. tehotenského týždňa test na odhalenie tejto zdravotnej komplikácie. V článku sa tiež pozrieme na to, ako sa pristupuje k liečbe tehotenskej cukrovky

Vývoj plodu v 25. týždni tehotenstva

V priebehu 25. týždňa tehotenstva, čo je asi 23 týždňov od počatia a 6. mesiac gravidity, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu približne 33 až 35 cm. Dĺžkou ho možno prirovnať poriadnej hlavičke karfiolu. Váha sa môže pohybovať okolo 600 až 750 g. V aktuálnom období priberá rýchlosťou asi 50 g za týždeň. 

Hoci dĺžka sa už začína približovať dĺžke novorodenca, váha ešte zďaleka nie je dostatočná. Bábätko v maternici je ešte chudé, podkožného tuku stále nie je dostatok. Pokožka preto pôsobí zvráskaveným dojmom a sčasti stále presvitá. Po 24. gestačnom týždni je vo väčšine európskych krajín považovaný plod s váhou nad 500 g za životaschopný v prípade predčasného pôrodu, no úmrtnosť je v tomto čase stále vysoká.

Po 25. týždni sa už situácia o niečo zlepšuje a zlepšuje sa každým ďalším týždňom. V tomto období má dieťa dobre vyvinutú väčšinu vnútorných orgánov, avšak pľúca, tráviaca sústava aj mozog sú ešte stále nezrelé a ďalšej sa vyvíjajú a zdokonaľujú. 

Ďalšie znaky plodu v 25. týždni tehotenstva:

  • dokončuje sa vývoj pľúc, mozgu a tráviacej sústavy,

  • pomaly sa roztvárajú nosné dierky a začína si precvičovať dýchanie,
  • mozgová kôra sa začína odlišovať od zbytku mozgu,
  • dorastajú mu ušné laloky,
  • pod kožou sa tvorí viac tenkých ciev kapilár, ktoré sfarbujú pokožku doružova,
  • intenzívnejšie reaguje zvýšenou aktivitou na matkin príjem potravy,
  • ukazujú sa ryhy na dlaniach,
  • jeho pohyby sú čoraz koordinovanejšie a účelnejšie.

Odporúčame: ​Flebitída v tehotenstve - aké sú jej príznaky a následná liečba?

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 25. týždni

Priemerný váhový prírastok ženy v 25. týždni tehotenstva je asi 7 až 8 kilogramov, v prípade dvojičiek pokojne až 11 až 15 kg. Bruško je už veľké asi ako futbalová lopta. Maternica sa stále zväčšuje (aktuálne má priemer asi 25 cm) a utláča okolité orgány a tkanivá, čo môže viesť k rôznym nepríjemným sprievodným ťažkostiam. 

Objaviť sa môžu opuchy končatín (aj kvôli hormonálnym zmenám), tiež časté nutkanie na močenie alebo zápcha či bolesti chrbta. V tomto čase sa plod v maternici intenzívne hýbe a žena môže pohyby jasne a zreteľne cítiť. Dokonca sa môžu objaviť už prvé falošné kontrakcie, teda poslíčkovia. Ide o cvičné sťahy maternice, ktoré sú súčasťou prípravy tela na pôrod. 

Nie je ničím výnimočným, ak ženu v tomto čase trápia hemoroidy, pálenie záhy, plynatosť, rýchle zadýchavanie, rýchla unaviteľnosť či rýchle zmeny nálad. V tomto období je tiež zvýšené riziko močových a vaginálnych infekcií. 

Vyšetrenia v 25. týždni tehotenstva

Či ženu čakajú nejaké vyšetrenia v 25. týždni závisí od toho, či nejaké podstúpila už v 24. týždni. Na 24. týždeň je spravidla naplánovaná pravidelná prehliadka, respektíve tehotenská poradňa, v prípade potreby však môže byť presunutá práve na 25. týždeň. V tomto období sa spravidla opakuje odber krvi na zistenie protilátok antiD u Rh negatívnych žien. 

Okrem toho sa obvykle vykonáva aj vyšetreniu moču, meranie krvného tlaku či kontrola váhového prírastku. Od 24. týždňa môže žena v prípade záujmu podstúpiť 3D/4D ultrazvuk, vďaka ktorému si môže prehliadnuť tváričku bábätka. Nejde však o bežné vyšetrenie hradené zdravotnou poisťovňou. 

Od 24. do 28. týždňa sa robí test na tehotenskú cukrovku, respektíve orálno-glukózový tolerančný test (test oGTT). Počas tehotenstva u ženy môže dôjsť k rozvoju gestačného diabetu, na rozvoji ktorého sa podieľajú v prvom rade hormonálne zmeny. Tento patologický stav predstavuje riziko pre zdravie plodu, preto sa vykonáva test na odhalenie tehotenskej cukrovky.

Orálno-glukózový tolerančný test spočíva v meraní hladiny cukru v krvi nalačno a následne 2 až 3 hodiny po vypití glukózového roztoku. Test ukáže, aká je rýchlosť vstrebávaniu cukru v tele ženy. 

Odporúčame: Dovolenka na Slovensku s deťmi do 10 rokov: Ako si vybrať a čo zvážiť?

tehotenská cukrovka

Zdroj: Depositphotos

Aké následky môže mať tehotenská cukrovka?

Keď sa u tehotnej ženy rozvinie gestačný diabetes, nemusí sa tento stav zvonka prejavovať žiadnymi zdravotnými ťažkosťami. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť typické príznaky cukrovky, ako je silný smäd, časté močenie či nadmerná únava. Niekedy sa môže objaviť zvýšená náchylnosť k infekciám močových ciest a pošvy alebo k vysokému krvnému tlaku. 

Gestačný diabetes sa môže spájať so zvýšeným množstvom plodovej vody. Pre ženu, u ktorej sa rozvinula tehotenská cukrovka, ktorá musela byť liečená inzulínom, sa spravidla zvyšuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu v priebehu nasledujúcich 15 až 20 rokov. Dochádza k tomu až u 40 % žien. Zvýšené je aj riziko tehotenskej cukrovky pri ďalšom tehotenstve. 

Pre plod predstavuje cukrovka matky problém, pretože zvýšené množstvo glukózy v krvi prestupuje placentou a dostáva sa do krvného obehu plodu. Jeho telo tak následne musí tvoriť viac inzulínu. Novorodenci matiek s tehotenskou cukrovkou majú obvykle vyššiu pôrodnú hmotnosť. Tehotenská cukrovka nespôsobuje vrodené vývojové vady, no existuje riziko, že orgány novorodenca budú nedostatočne vyvinuté.

Ďalšie možné riziká u novorodencov spôsobené tehotenskou cukrovkou:

  • hypoglykémia bezprostredne po pôrode, čiže nízka hladina cukru v krvi,

  • dychové ťažkosti či poruchy srdcového rytmu z dôvodu nezrelých orgánov,
  • horší priebeh novorodeneckej žltačky,
  • úmrtie plodu,
  • neskoršie komplikácie u dieťaťa – cukrovka 2. typu, mozgové dysfunkcie, detská obezita, poruchy pozornosti. 

Úprava stravy pri tehotenskej cukrovke

V prípade, že je žene diagnostikovaný gestačný diabetes, k čomu spravidla dochádza v druhej polovici tehotenstva, lekár navrhne vhodné metódy liečby, ktorých cieľom je hlavne udržovanie hladiny cukru v norme. V prípade potreby sa nasadzuje medikamentózna liečba, spravidla liečba inzulínom. Býva potrebná, ak režimové opatrenia nevedú k uspokojujúcej kompenzácii cukrovky. 

Avšak, u 90 % žien s tehotenskou cukrovkou sú dostačujúce práve úpravy v stravovaní a životnom štýle. Konkrétne úpravy v jedálničku by mala žena konzultovať s diabetológom alebo dietológom. Vo všeobecnosti však liečba gestačného diabetu zahŕňa nasledovné režimové opatrenia:

  • sacharidy sú konzumované v množstve odporučenom odborníkom (cca 250 až 300 g sacharidov denne),
  • v strave je potrebné minimalizovať príjem príjem jednoduchých cukrov, hlavne sladkostí a sladkých tekutín, tiež sušeného ovocia,
  • čerstvé ovocie sa odporúča v primeranom množstve (1 až 2 kusy alebo pri malých plodoch 1 až 2 hrste),
  • v jedálničku sú vítané celozrnné potraviny a strukoviny ako zdroj zložených sacharidov,
  • sacharidy je potrebné rozdeliť do viacerých porcií naprieč celým dňom,
  • preferované sú potraviny s nízkym glykemickým indexom,
  • umelé sladidlá sa v tehotenstve neodporúčajú,
  • jedálniček by mal obsahovať dostatok zeleniny, ktorá poskytne dostatok vlákniny,
  • do stravy je potrebné pridať aj hodnotné tuky, ktoré nájdeme napríklad v orechov, rybách či rastlinných olejoch,
  • stužené tuky a údeniny sú nežiaduce,
  • nezabúdať treba na dostatočný pitný režim, najvhodnejšia je čistá voda a nesladené čaje,
  • odporúča sa prestať fajčiť, ak tak tehotná žena doposiaľ ešte nespravila,
  • vhodná je pohybová aktivita strednej intenzity aspoň 30 minút denne. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE