Tehotenstvo po týždňoch – 28. týždeň tehotenstva

V treťom trimestri tehotenstva sa telo ženy postupne pripravuje na pôrod. Plod významne naberá na hmotnosti, váha sa zvyšuje aj v prípade nastávajúcej mamičky. S rastúcim bruškom následne idú ruka v ruke aj rôzne problémy. V treťom trimestri sa čoraz častejšie objavujú aj cvičné, respektíve falošné kontrakcie, ktorými si telo ženy, takpovediac, nacvičuje pôrod. 

Naopak pohyby plodu môžu byť postupne menej intenzívne, keďže už v maternici nemá dostatok priestoru na rôzne pohybové aktivity. Za začiatok tretieho trimestra sa pritom spravidla považuje začiatok 28. týždňa tehotenstva, na ktorý sa bližšie pozrieme v článku. Aký veľký je už plod a aké vyšetrenia čakajú ženu? Čo ak má mamička odlišný Rh faktor ako bábätko?

Vývoj plodu v 28. týždni tehotenstva

V priebehu 28. týždňa tehotenstva, čo je asi 26 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu približne 38 cm. Veľkosťou ho možno prirovnať k veľkému baklažánu alebo melónu kantalup. Váha sa môže pohybovať cez 1 kilogram, pokojne až do 1200 g. Aktuálne rastie už pomalšie, asi 1 cm za týždeň, no rýchlo priberá, pokojne 200 až 250 g za týždeň.

Vďaka zvýšeniu množstva podkožného tuku už koža nie je tak zvraštená a priehľadná. V tomto týždni síce ešte pľúca nie sú úplne zrelé, no v prípade predčasného pôrodu by už mali byť schopné funkcie dýchania. Dieťa porodené v 28. tehotenstva je považované za ťažko nezrelé, no so správnou lekárskou starostlivosťou je miera prežitia až 90 %.

Ďalšie znaky plodu v 28. týždni tehotenstva:

  • mozog sa zväčšuje a pokračuje vo vývoji, 

  • nervové vlákna v ňom sa obaľujú tukovými puzdrami, nervové prenosy sa zrýchľujú,
  • priedušky dozrievajú,
  • v pľúcach sa začína tvoriť surfaktant – látka zabraňujúca zlepeniu vzduchových vačkov v pľúcach,
  • čoraz častejšie otvára oči,
  • jeho zmysly sa zdokonaľujú, 
  • zahusťujú sa mu vlásky, obočie a mihalnice dorastajú,
  • kosti sa spevňujú,
  • frekvencia pohybov sa znižuje, pretože vypĺňa prakticky celú maternicu.

Odporúčame: ​Ako viesť dieťa k samostatnosti? S týmto všetkým by mali deti pomáhať!

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 28. týždni

Na začiatku tretieho trimestra žena priberá rýchlosťou asi 400 g za týždeň. Maternica je oproti predchádzajúcemu mesiacu väčšia asi o 4 cm a začína utláčať aj spodnú časť hrudného koša, čo sa môže spájať s ťažkosťami, napríklad s miernou bolesťou v tejto oblasti. U niektorých žien môže začať viac vyčnievať pupok, čo sa po pôrode spravidla vráti do normálu. Telo sa začína v čoraz väčšej miere pripravovať na pôrod.

Objavujú sa falošné kontrakcie, takzvané Braxton – Hicksove kontrakcie, ktoré sa prejavujú formou nebolestivého tvrdnutia bruška, ktoré ale môže byť mierne nepríjemné. V rámci prípravy tela na pôrod dieťaťa dochádza aj k uvoľňovaniu kĺbov. Čo sa sprievodných ťažkostí týka, objavovať sa môžu problémy, ktoré sú bežné aj v 2. trimestri, no mnohé sa môžu aj v dôsledku priberania zintenzívňovať.

Viac sa rozvíjajú strie, objaviť sa môže aj viac opuchov, rýchla unaviteľnosť a dýchavica aj pri menšej námahe. Rôzne formy pohybu môžu byť pre ženu čoraz náročnejšie. V treťom trimestri hrozí aj riziko ischiasu (ľudovo zápal sedacieho nervu), ktorý sa rozvíja z dôvodu útlaku nervu maternicou. 

Máte problémy so spánkom?

Ženu môžu v treťom trimestri potrápiť aj problémy so spánkom a nespavosťou. Do značnej miery súvisia aj s neustále sa zväčšujúcim bruškom, ktoré sťažuje pohodlné ležanie. Žena môže mať problém nájsť si vhodnú polohu na spánok. To sa následne spája s horším spánkom a nedostatočným odpočinkom. Spánok môže byť navyše prerušovaný, čo je z hľadiska jeho kvality značne negatívne.

Spánok ďalej môže byť zhoršený aj z toho dôvodu, že žena počas noci odbieha na toaletu kvôli nutkaniu na močenie. To súvisí s tlačením maternice na močový mechúr. I ďalšie sprievodné ťažkosti tehotenstva môžu negatívne vplývať na spánok, napríklad výskyt pálenia záhy.

Tipy pre lepší spánok počas tehotenstva:

  • vyskúšajte tehotenský vankúš, môžete si ním podoprieť kolená a nájsť si lepšiu polohu na spánok,

  • odporúča sa spať na ľavom alebo pravom boku, pri spánku na chrbte by totiž maternica viac tlačila na dutú žilu, následkom čoho môže byť celková slabosť,
  • neprejedajte sa pred spánkom a večer sa vyhýbajte ťažkým pokrmom,
  • doprajte si 2 až 3 hodiny pred spánkom upokojujúci medovkový čaj,
  • snažte sa byť počas dňa v pohybe, primeraná fyzická aktivita má priaznivý vplyv na zaspávanie,
  • nájdite si večer čas na vhodnú relaxačnú techniku – meditácia, kúpeľ, počúvanie hudby, duchové cvičenia.
  • ak si cez deň doprajete šálku kávy, nenechávajte si ju na večer. 

Odporúčame: ​Tvrdnutie brucha v tehotenstve: Kedy je už nebezpečné?

vyšetrenia v tehotenstve

Zdroj: Depositphotos

Vyšetrenia v 28. týždni tehotenstva

V 28. týždni tehotenstva ženu spravidla čaká pravidelná tehotenská poradňa. V aktuálnom období žena obvykle stále navštevuje jednu poradňu za mesiac, v prípade rizikového tehotenstva alebo výskytu nejakých ťažkostí môže lekár nariadiť častejšie poradne, napríklad každé dva týždne. 

Tehotenská poradňa v tomto týždni môže zahŕňať kontrolu krvného tlaku a hmotnosti. Obvyklý je odber moču a krvi. Krvné odbery zahŕňajú aj vyšetrenie prítomnosti infekčných parametrov (napr. toxoplazmózy, syfilisu), taktiež prebieha kontrolný odber u Rh negatívnych pacientiek (ak neprebehol pri predchádzajúcej poradni). 

Súčasťou tejto poradne môže byť aj test na tehotenskú cukrovku. Ten sa vykonáva medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva. Spočíva vo vypití glukózového roztoku a meraní hladín cukru v krvi s cieľom preveriť schopnosť organizmu odbúravať cukor. Okrem toho sa v tomto týždni tehotenstva žena môže stále rozhodnúť pre 3D/4D ultrazvuk s cieľom prehliadnuť si tváričku bábätka. 

Čo ak má matka a dieťa rozdielny Rh faktor?

U Rh negatívnych matiek sa môže objaviť závažná zdravotná komplikácia v prípade, ak bude mať plod Rh pozitívny faktor, čo hrozí v prípade, ak má otec Rh pozitívny faktor. V takomto prípade si telo matky začne tvoriť protilátky proti krvným bunkám dieťaťa, čo môže viesť k vážnej anémii plodu až potratu alebo úmrtiu novorodenca. 

Práve preto sa počas vyšetrení v tehotenstve zisťuje Rh faktor krvi ženy a na poradni v tomto týždni alebo pri predchádzajúcej poradni sa opakuje odber krvi na zistenie protilátok antiD u Rh negatívnych žien. S cieľom predísť komplikáciám sa žene podáva injekčná látka antiglobulín D, ktorá produkciu protilátok zastaví. 

Následne sa spravidla podáva ďalšia injekcia 72 hodín po pôrode, ak je dieťa otestované a má Rh faktor pozitívny, čo prispieva k prevencii problémov pri ďalšom tehotenstve. Táto tehotenská komplikácia však spravidla nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože za bežných okolností nehrozí, že krvinky matky a plodu sa pomiešali. Avšak, Rh pozitívne krvinky dieťaťa sa môžu dostať do krvi Rh negatívnej matky počas pôrodu. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE