Vôňa škorice, mäkké cesto a chuť, ktorá vráti do detstva – presne také sú osie hniezda. Patria medzi najobľúbenejšie domáce koláče a ich recepty sa dedia z generácie na generáciu. Deti ich milujú pre ich sladkosť a jemnosť, dospelí zase pre nostalgickú chuť domova.
Dnes už však osie hniezda nie sú len o klasickom kysnutom ceste. Môžete ich pripraviť s polevou, s pudingom, v čokoládovej či orechovej verzii, dokonca aj bez lepku alebo z lístkového cesta, keď nemáte čas. Prinášame vám tie najlepšie varianty, ktoré rozvoňajú kuchyňu a zaručene si ich obľúbi celá rodina.
TOP recepty na osie hniezda
1. Klasické škoricové osie hniezda
Tieto mäkučké, nadýchané hniezda s jemnou škoricovou vôňou sú základom, z ktorého vznikli všetky ďalšie varianty. Ideálne k rannej káve, poháru mlieka alebo len tak – keď máte chuť na niečo, čo chutí ako domov.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na plnku:
- 100 g masla (mäkkého)
- 3 PL škoricového cukru
- 2 PL kryštálového cukru
Na potretie:
1 vajce alebo mlieko
Postup: Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozmiešajte v ňom droždie. Nechajte asi 10 minút postáť, kým sa vytvorí kvások. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový cukor, žĺtky a roztopené maslo. Prilejte kvások a vypracujte hladké, elastické cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne 45 – 60 minút.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik (asi 0,5 cm hrubý). Potrite ho mäkkým maslom a posypte zmesou škoricového a kryštálového cukru. Cesto pevne zrolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska hrubé asi 2 – 3 cm.
Kolieska ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, nechajte ich ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým krásne nezhnednú a rozvoňajú celú kuchyňu.
Freepik2. Osie hniezda s polevou
Tieto nadýchané, škoricovo voňavé osie hniezda sú ako z americkej pekárne – mäkučké, vláčne a zaliate krémovou smotanovou polevou, ktorá sa na jazyku doslova rozplýva. Vonia domovom, chutí ako z dovolenky a mizne z plechu rýchlosťou blesku.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na plnku:
- 100 g masla (mäkkého)
- 3 PL škoricového cukru
- 2 PL kryštálového cukru
Na smotanovú polevu:
- 100 g smotanového syra (Philadelphia alebo Lučina)
- 50 g masla (mäkkého)
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1–2 PL smotany na šľahanie (podľa požadovanej hustoty)
Postup: Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozmiešajte v ňom droždie. Nechajte 10 minút postáť, kým sa vytvorí kvások. V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, soľ a roztopené maslo. Prilejte kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne 45 – 60 minút.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik (asi 0,5 cm hrubý). Potrite ho mäkkým maslom a posypte škoricovým aj kryštálovým cukrom. Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska hrubé asi 2 – 3 cm.
Kolieska poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, nechajte ich ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Potrite ich mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút, kým získajú zlatistú farbu.
Medzitým pripravte smotanovú polevu – v mise vyšľahajte mäkké maslo so smotanovým syrom dohladka. Postupne pridávajte práškový cukor, vanilkový extrakt a trochu smotany, kým poleva nebude krásne nadýchaná a lesklá. Ešte teplé hniezda bohato potrite polevou – nech sa jemne roztopí a vsiakne do cesta. Po vychladnutí získa dokonalú krémovú konzistenciu.
3. Čokoládové osie hniezda
Ak milujete kombináciu mäkučkého cesta a bohatej čokoládovej náplne, tieto hniezda vás dostanú. Sú vláčne, voňavé a pri každom súste sa jemne rozplývajú v ústach. Ideálne pre deti aj dospelých, ktorí nedokážu odolať kakau a čokoláde.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na čokoládovú plnku:
- 120 g masla (mäkkého)
- 3 PL kakaa (nesladeného)
- 3 PL práškového cukru
- 50 g horkej čokolády (roztopenej)
- 1 PL mlieka (ak je plnka hustá)
Na dokončenie:
- 1 vajce alebo mlieko (na potretie)
práškový cukor alebo čokoládová poleva na ozdobu (voliteľné)
Postup: Najskôr si pripravte kvások – do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie. Počkajte asi 10 minút, kým začne pracovať. V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, štipku soli a roztopené maslo. Prilejte kvások a vymiešajte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť asi 45 – 60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Na plnku vyšľahajte mäkké maslo s kakaom a práškovým cukrom. Pridajte roztopenú čokoládu a mlieko, aby vznikla jemná, krémová hmota, ktorá sa ľahko roztiera.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm. Rovnomerne ho potrite čokoládovou plnkou a zrolujte ako roládu. Nakrájajte na kolieska hrubé asi 2 – 3 cm a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 10 – 15 minút podkysnúť.
Pred pečením hniezda potrite mliekom alebo vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým budú voňať čokoládou a získať zlatistý nádych.
Freepik4. Osie hniezda orechové
Voňavé, mäkučké a s plnkou, ktorá pripomína chuť Vianoc – orechové osie hniezda sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Ich jemná, sladko-oriešková aróma naplní celú kuchyňu a vyvolá spomienky na domáce pečenie u babičky.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na orechovú plnku:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 80 g masla (mäkkého)
- 2 PL mlieka
- 1 ČL škorice (voliteľne)
- pár kvapiek rumu alebo rumovej arómy (na vôňu)
Na potretie:
- 1 vajce alebo mlieko
Postup: Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozmiešajte v ňom droždie. Nechajte ho 10 minút aktivovať. V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, soľ a roztopené maslo. Pridajte kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Nechajte ho kysnúť 45 – 60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Medzitým si pripravte orechovú plnku – v miske zmiešajte mleté orechy, cukor, mäkké maslo a mlieko. Ak chcete výraznejšiu vôňu, pridajte škoricu a pár kvapiek rumu. Plnka má byť hustá, no dobre roztierateľná.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm. Rovnomerne ho potrite orechovou zmesou, zrolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska hrubé približne 2 – 3 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 – 15 minút podkysnúť.
Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým sa rozvonia orechová náplň a hniezda dostanú zlatistý lesk. Po upečení môžete hniezda zľahka pocukrovať alebo preliať vanilkovou polevou.
5. Osie hniezda s pudingom
Tieto osie hniezda sú krémovejšie, jemnejšie a trochu rozprávkové – vďaka pudingovej plnke, ktorá sa po upečení premení na lahodný vanilkový krém. Sú ideálne na víkendové pečenie, keď máte chuť na niečo sladké, mäkké a domáce.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na pudingovú plnku:
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 400 ml mlieka
- 2 PL cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľne)
- 50 g masla (do horúceho pudingu)
Na potretie:
- 1 vajce alebo mlieko
Na ozdobu (voliteľne):
- práškový cukor alebo biela poleva
Postup: Najskôr si pripravte kvások – do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie. Počkajte, kým začne pracovať. V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, štipku soli a roztopené maslo. Pridajte kvások a vymiešajte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť asi 45 – 60 minút.
Medzitým si uvarte puding: v časti mlieka rozmiešajte prášok a cukor, zvyšné mlieko priveďte do varu a vlejte zmes. Varíme do zhustnutia, potom do horúceho pudingu vmiešajte maslo a nechajte ho vychladnúť. Mal by byť hustý a jemný.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm. Rovnomerne ho potrite pudingovou plnkou a môžete pridať aj pár kúskov čokolády alebo lyžicu džemu pre extra chuť. Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska hrubé 2 – 3 cm.
Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, nechajte ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Pred pečením potrite mliekom alebo vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým budú zlatisté a voňavé.
6. Bezlepkové osie hniezda
Aj bez lepku môžu byť osie hniezda mäkučké, nadýchané a voňavé po škorici a masle. Tento recept dokazuje, že aj tí, ktorí sa vyhýbajú lepku, si môžu vychutnať domáce sladké pečivo ako z klasickej pekárne – bez kompromisov v chuti či štruktúre.
Ingrediencie na cesto:
- 400 g bezlepkovej múky (napr. Schär Mix B alebo Jizerka)
- 250 ml vlažného mlieka (alebo rastlinného nápoja)
- 70 g masla (roztopeného, nie horúceho)
- 2 žĺtky
- 60 g cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL psyllia (pre lepšiu elasticitu cesta)
Na plnku:
- 100 g masla (mäkkého)
- 3 PL škoricového cukru
- 2 PL trstinového cukru
Na potretie:
- 1 vajce alebo mlieko
Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešajte lyžičku cukru a droždie, nechajte asi 10 minút aktivovať. V mise zmiešajte bezlepkovú múku, psyllium, cukor, soľ, vanilkový cukor, žĺtky a roztopené maslo. Prilejte kvások a vypracujte hladké cesto. Bezlepkové cesto býva mäkšie a lepivejšie, preto ho miesite len krátko – malo by byť vláčne, nie husté. Zakryte a nechajte kysnúť približne 40 – 50 minút.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm. Potrite mäkkým maslom a posypte škoricovým a trstinovým cukrom. Cesto opatrne zrolujte a nakrájajte na kolieska hrubé 2 – 3 cm.
Hniezda preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Potrite mliekom alebo vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým získajú zlatistý odtieň. Po upečení ich môžete zľahka pocukrovať alebo preliať smotanovou polevou.
Freepik7. Osie hniezda z lístkového cesta
Ak nemáte čas na kysnuté cesto, tento recept vás zachráni. Osie hniezda z lístkového cesta sú rýchle, chrumkavé a neuveriteľne voňavé. Vďaka kombinácii škorice, masla a cukru získate dezert, ktorý zvládnete pripraviť aj na poslednú chvíľu – bez dlhého kysnutia a s perfektným výsledkom.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta (cca 275 g, ideálne rozvaľkané)
- 60 g masla (roztopeného, ale nie horúceho)
- 3 PL škoricového cukru
- 2 PL trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na polevu (voliteľne):
- 100 g práškového cukru
- 2 – 3 PL smotany na šľahanie alebo mlieka
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Postup: Lístkové cesto rozložte na pracovnú plochu a jemne rozvaľkajte, aby ste získali tenký obdĺžnik. Potrite ho roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmesou škoricového, trstinového a vanilkového cukru. Potom cesto zrolujte po dlhšej strane do rolády a nakrájajte na kolieska hrubé asi 2 cm.
Jednotlivé kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom nechajte medzi nimi menšie rozstupy – počas pečenia sa zväčšia. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 – 18 minút, kým sa krásne nadýchnu a zlatisto zapečú.
Po upečení môžete hniezda nechať vychladnúť a preliať jednoduchou smotanovou polevou. Stačí zmiešať práškový cukor so smotanou (alebo mliekom) a vanilkovým extraktom, kým vznikne hladká, lesklá poleva. Polejte ňou hniezda ešte mierne teplé – vytvorí sa jemná glazúra, ktorá im dodá dokonalý vzhľad aj chuť.
Sladká vôňa domova
Osie hniezda nie sú len sladké pečivo – sú symbolom domova, spolupatričnosti a radosti z pečenia. Každá ich verzia má svoje čaro: klasické škoricové potešia tradíciou, čokoládové rozmaznajú chuťové poháriky a tie z lístkového cesta zachránia, keď sa ponáhľate. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, jedno je isté – teplé, voňavé hniezda na stole dokážu zmeniť obyčajné popoludnie na krásny rodinný moment.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik