7 receptov z cukety, ktoré neodmietnu ani vaše deti: Ktoré skúsite?

recepty z cukety

Zelenina, ktorú si zamilujú aj malí výmyselníci pri stole? Cuketa jednoznačne vedie! Je jemná, nenápadná a dokáže sa prispôsobiť takmer každému receptu – od polievok až po sladké maškrty. A čo je najlepšie – väčšina detí ani nezistí, že ju vôbec jedia.

Ak sa snažíte rozšíriť detský jedálniček o viac zeleniny, cuketa je výborný štart. V tomto článku nájdete 7 chutných receptov, ktoré spájajú jednoduchosť, výživovú hodnotu a detské chute. Či už hľadáte nápad na rýchlu večeru alebo zdravšiu alternatívu ku klasickým dobrotám, tieto cuketové inšpirácie vás nesklamú.

Prečo zaradiť cuketu do detského jedálnička?

Cuketa je mimoriadne priateľská zelenina pre detské brušká – je ľahko stráviteľná, má jemnú chuť a málokedy spôsobuje alergie. Práve preto sa často odporúča už v rámci prvých príkrmov. Vďaka neutrálnej chuti ju navyše možno ľahko kombinovať s inými surovinami, takže ju deti postupne prijmú ako prirodzenú súčasť jedálnička.

Obsahuje množstvo vody, vlákniny a dôležitých vitamínov – najmä vitamíny skupiny B, vitamín C a draslík. Tie podporujú dobré trávenie, imunitu aj hydratáciu tela, čo je u malých detí veľmi dôležité. Navyše je cuketa šetrná k tráviacemu traktu a pomáha predchádzať zápche.

V kuchyni má cuketa obrovské využitie – dá sa piecť, variť, zapekať, strúhať či dokonca pridávať do sladkých jedál. Ak ju pripravíte hravo a pestro – napríklad ako placky, lievance alebo krémovú polievku – rýchlo sa stane zeleninovým favoritom aj u malých vyberavcov.

7 chutných cuketových receptov pre deti:

1. Cuketovo-zemiakové placky do rúry 

Chrumkavé na povrchu, mäkké vo vnútri a navyše bez vyprážania – ideálne pre deti aj rodičov. Tieto placky sú skvelou alternatívou ku klasickým a hodia sa ako hlavné jedlo aj ako príloha.

Ingrediencie:

  • 1 stredná cuketa

  • 2 väčšie zemiaky

  • 1 vajce

  • 2 PL ovsených vločiek alebo strúhanky

  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)

  • soľ a bylinky podľa chuti

Postup: Cuketu aj zemiaky nastrúhame najemno, osolíme a necháme 10 minút odstáť. Potom zmes dobre vyžmýkame, pridáme vajce, ovsené vločky, bylinky a prípadne pretlačený cesnak. Z hmoty tvarujeme malé placky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 25 minút, kým sú placky zlatisté. Počas pečenia ich môžeme otočiť.

Pečené cuketové „nugetky“ s parmezánom
Freepik

2. Pečené cuketové „nugetky“ s parmezánom

Tieto malé kúsky sú hitom medzi deťmi, ktoré milujú finger food. Pripomínajú nugetky, ale sú ľahké, výživné a skrývajú v sebe zeleninu.

Ingrediencie:

  • 1 menšia cuketa

  • 1 vajce

  • 3 PL jemne strúhanej strúhanky

  • 2 PL strúhaného parmezánu

  • štipka soli, bylinky

Postup: Cuketu nastrúhame a necháme chvíľu odkvapkať, potom ju poriadne vyžmýkame. Zmiešame s vajcom, strúhankou, parmezánom a ochutíme bylinkami. Tvarujeme malé „nugetky“ alebo valčeky, ktoré uložíme na plech. Pečieme na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým jemne zozlatnú. Podávame napríklad s jogurtovým dipom.

3. Krémová cuketová polievka s mrkvou a zemiakom  

Hrejivá, jemná a pritom bohatá na chuť. Táto polievka je ideálnym spôsobom, ako nenápadne „prepašovať“ zeleninu aj tým najmenším.

Ingrediencie:

  • 1 cuketa

  • 1 väčšia mrkva

  • 1 menší zemiak

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL masla

  • bylinky (napr. pažítka alebo petržlen)

Postup: Mrkvu a zemiak ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou cuketou ich vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom všetko rozmixujeme do hladka, pridáme trochu masla a dochutíme bylinkami. Podávame s kúskom pečiva alebo domácimi krutónmi.

4. Cuketové rizoto s mrkvou a hráškom

Farebné, výživné a krémové rizoto, ktoré si deti obľúbia na prvé ochutnanie. Skvelé aj ako obed do škôlky či na cesty.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky ryže

  • 1 menšia cuketa

  • 1 stredná mrkva

  • 1/3 šálky hrášku (čerstvý alebo mrazený)

  • 1 PL masla

  • 1 ČL olivového oleja

  • vývar alebo voda podľa potreby

Postup: Na oleji s maslom jemne orestujeme nastrúhanú mrkvu a cuketu, pridáme ryžu a krátko opražíme. Postupne podlievame vývarom, kým ryža nezmäkne. V posledných minútach pridáme hrášok. Podľa chuti môžeme zjemniť trochou syra alebo kvapkou smotany. Rizoto by malo byť krémové a jemné.

5. Nátierka z cukety a syra

Ideálna na desiatu či večeru – táto nátierka je jemná, výživná a výborne chutí s chlebíkom alebo domácou plackou.

Ingrediencie:

  • 1 menšia cuketa

  • 1 ČL olivového oleja

  • 2 PL krémového syra (napr. Lučina, žervé)

  • štipka soli a bylinky (napr. pažítka, petržlen)

Postup: Cuketu nastrúhame a krátko podusíme na troške olivového oleja, kým nezmäkne a pustí vodu. Tú následne dobre vyžmýkame a necháme vychladnúť. Potom zmiešame s krémovým syrom, pridáme bylinky a podľa chuti dochutíme. Nátierku môžeme použiť ihneď alebo nechať odležať v chladničke.

Cuketové lievance nasladko
Freepik

6. Cuketové lievance nasladko

Lievance, ktoré chutia ako koláčiky, ale sú plné zeleniny. Skvelé na raňajky, desiatu či ako zdravý maškrtný snack.

Ingrediencie:

  • 1/2 cukety

  • 1 zrelý banán

  • 1 vajce

  • 3 PL ovsených vločiek (mleté)

  • štipka škorice a vanilky

Postup: Cuketu nastrúhame najemno a vyžmýkame. Zmiešame s roztlačeným banánom, vajcom, mletými vločkami a dochutíme škoricou či vanilkou. Na rozohriatej panvici vytvárame malé lievance, ktoré pečieme z oboch strán dozlatista. Podávame samotné alebo s bielym jogurtom a ovocím.

7. Cuketovo-banánové muffiny bez cukru  

Tieto zdravé muffiny neobsahujú žiadny pridaný cukor – sladkosť im dodáva banán a ich vláčnosť zaručí cuketa. Deti si ich zamilujú.

Ingrediencie:

  • 1/2 cukety

  • 1 veľký zrelý banán

  • 1 vajce

  • 3 PL špaldovej múky

  • 1/2 ČL prášku do pečiva

  • škorica alebo vanilka podľa chuti

Postup: Cuketu nastrúhame a dobre vyžmýkame. Banán rozpučíme vidličkou a spolu s vajcom a cuketou premiešame. Pridáme múku, prášok do pečiva a korenie. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Sú výborné aj na desiatu do škôlky alebo na výlet.

Cuketa ako tajná ingrediencia úspechu

Nie je to o tom, ako veľa zeleniny dieťa zje, ale ako prirodzene ju zaradíme do každodenných jedál. Cuketa má v tomto smere výnimočný potenciál – nie je dominantná chuťou, no výrazne obohatí každé jedlo. Navyše ponúka množstvo kombinácií, vďaka ktorým sa v kuchyni nemusíte opakovať.

Ak sa s ňou skamaráti aj váš malý jedák, získavate skvelého pomocníka pri budovaní zdravších stravovacích návykov. A kto vie – možno práve cuketové placky budú prvým zeleninovým hitom u vás doma!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE