Polievky patria k jedlám, ktoré dokážu zasýtiť, zahriať a zároveň dodať množstvo vitamínov a živín. Deti ich však nie vždy prijímajú s nadšením – mnohé sa tvária, že zeleninu v tanieri radšej ani nevidia. Dobrou správou je, že existujú recepty, ktoré sú chutné, farebné a prispôsobené detským jazýčkom. Krémové polievky, hravé mini cestoviny či sladkasté tóny batátov dokážu spraviť z klasickej polievky obľúbený pokrm aj pre tých najmenších.
V nasledujúcich receptoch nájdete tipy na zdravé a jednoduché polievky, ktoré si deti zamilujú. Sú ľahko stráviteľné, plné zeleniny a navyše pripravené tak, aby bavili nielen chuťou, ale aj vzhľadom.
Prečo by polievky nemali chýbať v detskom jedálničku?
Polievky by mali mať v detskom jedálničku pevné miesto, pretože sú výborným zdrojom tekutín, vitamínov a minerálov v ľahko stráviteľnej podobe. Zelenina, ktorú by deti nie vždy ochotne zjedli v klasickej forme, sa v polievkach dá rozmixovať na krém alebo skombinovať s chutnými cestovinami, čím sa stáva pre malých jedákov atraktívnejšou. Navyše, vďaka teplému vývaru sa podporuje hydratácia organizmu a posilňuje obranyschopnosť, čo je dôležité najmä počas chladných dní.
Polievky sú aj skvelým spôsobom, ako deti postupne učiť na nové chute a rôzne druhy zeleniny. V jednej porcii sa môže ukrývať mrkva, tekvica, hrášok či šošovica, a to všetko v hravej a chutnej kombinácii. Zároveň zasýtia, no nezaťažia žalúdok, takže sú ideálne na obed aj večeru. Pravidelná konzumácia polievok pomáha deťom vytvárať zdravé stravovacie návyky, ktoré im ostanú aj do dospelosti.
TOP recepty na polievky pre deti
1. Mrkvovo-batátový krém
Táto jemná krémová polievka si získa deti svojou sladkastou chuťou aj krásnou oranžovou farbou. Mrkva a batát tvoria skvelú kombináciu, ktorá je nielen chutná, ale aj plná vitamínov pre rast a imunitu. Vďaka jemnej konzistencii je vhodná aj pre menšie deti.
Ingrediencie:
3 väčšie mrkvy
1 stredný batát
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 liter zeleninového vývaru
olivový olej alebo maslo
soľ, mleté biele korenie
smotana na zjemnenie (voliteľné)
Postup: Na oleji alebo masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú mrkvu a batát, krátko poduste a zalejte vývarom. Varte, kým zelenina úplne nezmäkne. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom do hladkého krému, podľa potreby zjemnite smotanou a dochuťte soľou a korením. Podávať môžete s krutónmi alebo kúskami opečeného toastu, čo deti vždy poteší.
Freepik2. Kuracia polievka s domácimi rezancami
Táto polievka je klasikou, ktorú deti milujú – jemný vývar, kúsky kuracieho mäsa a voňavá zelenina sa skvelo dopĺňajú s domácimi rezancami. Je ľahká na trávenie, no pritom výživná, ideálna aj pre menšie deti. Navyše, keď si rezance pripravíte doma, polievka dostane úplne iný rozmer.
Ingrediencie:
2 kuracie stehná alebo prsia
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 zeleru
1 cibuľa
soľ, celé čierne korenie, bobkový list
domáce rezance (múka, vajce, štipka soli)
Postup: Kuracie mäso vložte do hrnca so studenou vodou, pridajte soľ, korenie a bobkový list a nechajte pomaly variť, kým sa nevytvorí číry vývar. Počas varenia zbierajte penu, aby bola polievka čistá. Neskôr pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu a varte do zmäknutia.
Medzitým si pripravte jednoduché rezance z múky, vajca a štipky soli – cesto vyvaľkajte, nakrájajte na tenké pásiky a nechajte chvíľu preschnúť. Rezance potom vložte do hotového vývaru, krátko povarte a podávajte s kúskami mäsa a zeleniny.
3. Tekvicová polievka so syrom
Tekvica patrí medzi obľúbené suroviny detí, pretože má prirodzene sladkastú chuť a krémovú konzistenciu po rozmixovaní. V kombinácii so syrom vzniká výživná a sýta polievka, ktorá deti nielen zasýti, ale aj poteší svojou jemnosťou. Navyše dodá telu vlákninu, betakarotén a vápnik.
Ingrediencie:
500 g tekvice (napr. hokkaido)
1 zemiak
1 cibuľa
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
100 g strúhaného syra (eidam, čedar alebo parmezán)
olivový olej alebo maslo
soľ, muškátový oriešok
smotana alebo mlieko na zjemnenie (voliteľné)
Postup: Na oleji alebo masle speníte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáte očistenú a nakrájanú tekvicu a zemiak. Zalejete vývarom a varíte, kým všetko nezmäkne. Rozmixujte do hladka, dochuťte soľou a štipkou muškátového orieška. Na záver vmiešajte strúhaný syr, ktorý sa krásne rozpustí a polievke dodá krémovú konzistenciu a lahodnú chuť. Podávať môžete s opečeným chlebíkom alebo syrovými tyčinkami.
4. Rajčinová polievka s mini cestovinami
Rajčinová polievka je stálicou detského jedálnička – jej sladkokyslá chuť je pre deti lákavá a v kombinácii s malými cestovinami sa z nej stáva chutné a hravé jedlo. Navyše obsahuje množstvo vitamínu C a antioxidantov.
Ingrediencie:
1 l rajčinového pretlaku alebo pasírovaných paradajok
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 mrkva
1 liter zeleninového vývaru
100 g mini cestovín (hviezdičky, kolienka, písmenká)
olivový olej
cukor, soľ, bazalka podľa chuti
Postup: Na oleji poduste cibuľu, cesnak a nastrúhanú mrkvu, pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom. Varte asi 15 minút a dochuťte soľou, troškou cukru a bazalkou. Do polievky nasypte cestoviny a varte, kým nezmäknú. Pred podávaním môžete pridať aj lyžičku strúhaného syra, ktorý si deti môžu miešať priamo do taniera – jedlo sa tak pre ne stane ešte zábavnejšie.
5. Hráškový krém s opečeným toastom
Hrášok má prirodzene sladkastú chuť a krásnu zelenú farbu, čo z neho robí ideálnu surovinu pre detskú polievku. V krémovej podobe je lahodný, jemný a ľahko stráviteľný. V kombinácii s opečeným toastom alebo krutónmi dostane polievka aj hravý rozmer, ktorý deti milujú.
Ingrediencie:
500 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
1 zemiak
1 cibuľa
1 liter zeleninového vývaru
2 PL smotany na varenie
maslo alebo olivový olej
soľ, štipka mäty alebo petržlenovej vňate
toastový chlieb na krutóny
Postup: Na masle speníte cibuľu, pridáte na kocky nakrájaný zemiak a zalejete vývarom. Keď je zemiak takmer mäkký, pridajte hrášok a krátko povarte. Rozmixujte do hladka, zjemnite smotanou a dochuťte soľou a bylinkami. Toastový chlieb nakrájajte na kocky, opečte nasucho na panvici alebo v rúre a pridajte do polievky tesne pred podávaním.
Freepik6. Šošovicová polievka pre malých gurmánov
Šošovica je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, a pritom chutí jemne, ak sa správne pripraví. Táto polievka je vhodná aj pre deti, ktoré si na klasickú šošovicovú ešte nezvykli – je ľahšia, menej korenená a doplnená zeleninou.
Ingrediencie:
200 g červenej šošovice (rýchlo sa varí a je jemnejšia)
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak
1 cibuľa
1 liter zeleninového vývaru
maslo alebo olivový olej
soľ, bobkový list, štipka majoránky
Postup: Na oleji speníte cibuľu, pridáte nakrájanú koreňovú zeleninu a zemiak. Zalejete vývarom, pridáte prepláchnutú červenú šošovicu a varíte asi 20 minút. Dochutíte soľou, bobkovým listom a na konci štipkou majoránky. Polievku môžete čiastočne rozmixovať, aby mala jemnejšiu textúru, no zároveň v nej ostali kúsky zeleniny. Podáva sa s čerstvým chlebíkom alebo rožkom.
7. Syrová polievka s brokolicou
Táto polievka je ideálnym spôsobom, ako deťom nenápadne podsunúť brokolicu. Spojenie jemného syra a čerstvej zeleniny vytvára krémovú chuť, ktorú si deti rýchlo obľúbia. Navyše obsahuje vápnik aj vitamíny, ktoré podporujú rast a zdravé kosti.
Ingrediencie:
1 menšia brokolica
1 cibuľa
1 zemiak
1 liter zeleninového vývaru
150 g taveného syra alebo strúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
2 PL smotany na varenie
maslo alebo olivový olej
soľ, muškátový oriešok podľa chuti
Postup: Na masle osmažte cibuľku, pridajte na kocky nakrájaný zemiak a zalejte vývarom. Po chvíli pridajte rozobratú brokolicu a varte, kým zelenina nezmäkne. Polievku rozmixujte dohladka, vmiešajte syr, nechajte rozpustiť a zjemnite smotanou. Na záver dochuťte soľou a štipkou muškátového orieška. Podávať môžete s opečeným rožkom alebo chlebíkom.
Polievky, ktoré chutia celej rodine
Polievky pre deti nemusia byť nudné ani jednotvárne. Stačí trocha fantázie, správna kombinácia surovín a jemné dochutenie a z obyčajnej polievky sa stane dobrota, ktorú si vychutná celá rodina. Či už ide o krémové verzie plné vitamínov alebo klasické vývary s domácimi rezancami, tieto recepty ukazujú, že polievka môže byť obľúbeným jedlom aj na detskom tanieri.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik