Školská desiata je pre deti mimoriadne dôležitá – dodáva im energiu, zlepšuje sústredenie a prispieva k zdravému rastu. Rodičia však často riešia dilemu, čo pripraviť, aby bola desiata nielen chutná, ale aj pestrá a zdravá. Sendviče sú skvelým riešením – pripraviť ich môžete rýchlo, jednoducho a na desiatky spôsobov.
Prinášame vám 10 tipov na zdravé a chutné školské sendviče, ktoré zasýtia, potešia a zároveň podporia zdravé stravovacie návyky vašich detí. Od klasiky so šunkou a syrom až po sladké kombinácie s ovocím – vyberie si každé dieťa.
Zdravé a chutné školské sendviče na desiatu:
1. Klasický šunkovo-syrový sendvič s čerstvou zeleninou
Tento sendvič je nesmrteľnou klasikou, ktorú deti milujú. Vďaka čerstvej zelenine je nielen chutný, ale aj vyvážený.
Ingrediencie:
plátky celozrnného alebo bieleho chleba
šunka podľa výberu
plátkový syr
listový šalát
paradajka a uhorka
maslo alebo nátierka podľa chuti
Postup: Na jeden plátok chleba natrieme maslo alebo ľahkú nátierku, položíme plátok šunky, syr a čerstvú zeleninu. Zakryjeme druhým plátkom chleba, jemne stlačíme a nakrájame na trojuholníky alebo menšie kúsky, aby sa deťom ľahšie jedli.
2. Tuniakový sendvič s kukuricou
Spojenie tuniaka a kukurice je obľúbenou kombináciou, ktorá je výživná a sýta. Tento sendvič zasýti aj počas náročného školského dňa.
Ingrediencie:
toastový chlieb alebo bagetka
konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
konzerva kukurice
biely jogurt alebo ľahká majonéza
soľ, korenie
listový šalát
Postup: Tuniaka rozmiešame s kukuricou a trochou jogurtu alebo majonézy, dochutíme soľou a korením. Zmes natrieme na chlieb, pridáme listový šalát a prikryjeme druhým plátkom. Sendvič nakrájame podľa potreby a môžeme zabaliť do desiatového boxu.
Freepik3. Vajíčkový sendvič s pažítkou
Vajíčkový sendvič je jednoduchý a rýchly na prípravu, no vždy chutí skvelo. Pažítka mu dodáva čerstvosť a jemnú cibuľovú arómu.
Ingrediencie:
plátky toastového alebo klasického chleba
2 uvarené vajíčka natvrdo
1 lyžica masla alebo jemného nátierkového syra
čerstvá pažítka
štipka soli a korenia
Postup: Uvarené vajíčka roztlačíme vidličkou a zmiešame s maslom alebo nátierkovým syrom. Dochutíme soľou, korením a nasekanou pažítkou. Zmes natrieme na chlieb a prikryjeme druhým plátkom – môžeme doplniť aj list šalátu pre sviežosť.
4. Kurací sendvič s jogurtovým dressingom
Tento sendvič je výbornou voľbou, ak máte doma zvyšky pečeného alebo grilovaného kuraťa. Jogurtový dressing ho odľahčí a dodá mu sviežu chuť.
Ingrediencie:
celozrnný alebo biely chlieb
kuracie mäso (grilované alebo varené)
biely jogurt
kvapka citrónovej šťavy
soľ, korenie
listový šalát, paradajka
Postup: Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky a premiešame s bielym jogurtom, citrónovou šťavou a korením. Na chlieb položíme šalát, paradajku a navrstvíme kuraciu zmes. Zakryjeme druhým plátkom chleba a nakrájame na menšie časti.
5. Sendvič s hummusom a uhorkou
Jednoduchý, zdravý a obľúbený najmä medzi deťmi, ktoré majú rady jemné chute. Hummus dodá proteíny a uhorka sviežosť.
Ingrediencie:
celozrnný chlieb alebo pita
hummus (domáci alebo kupovaný)
čerstvá uhorka
listový šalát
olivový olej (voliteľné)
Postup: Na plátok chleba natrieme vrstvu hummusu, poukladáme tenké plátky uhorky a pridáme šalát. Ak chceme výraznejšiu chuť, môžeme pokvapkať olivovým olejom. Sendvič prikryjeme a podľa potreby rozkrojíme.
6. Lososový sendvič so smotanovým syrom
Losos a smotanový syr tvoria harmonickú kombináciu, ktorá poteší aj malých gurmánov. Je to elegantnejšia verzia sendviča, no pritom rýchla na prípravu.
Ingrediencie:
plátky toastového alebo tmavého chleba
údený losos
smotanový syr (cream cheese)
citrónová šťava
čerstvý kôpor alebo pažítka
Postup: Chlieb natrieme smotanovým syrom, položíme plátky lososa a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Posypeme nasekaným kôprom alebo pažítkou a prikryjeme ďalším plátkom. Takýto sendvič je jemný, no výživný.
Freepik7. Caprese sendvič s mozzarellou a paradajkami
Caprese je klasická talianska kombinácia, ktorá nikdy nesklame. V sendviči pôsobí ľahko, sviežo a je vhodná aj pre vegetariánov.
Ingrediencie:
ciabatta alebo toastový chlieb
mozzarella
paradajky
čerstvá bazalka
olivový olej
štipka soli a korenia
Postup: Chlieb potrieme olivovým olejom, položíme plátky mozzarelly a paradajky, posypeme soľou, korením a pridáme lístky bazalky. Zakryjeme druhým plátkom chleba a môžeme servírovať.
8. Sendvič s grilovanou zeleninou
Grilovaná zelenina dodá sendviču bohatú chuť a vôňu. Je ideálny pre deti, ktoré sa postupne učia mať rady zeleninu.
Ingrediencie:
celozrnný chlieb alebo bagetka
grilovaná paprika, cuketa, baklažán
kozí syr alebo feta (voliteľné)
olivový olej
bylinky podľa chuti
Postup: Grilovanú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a poukladáme na chlieb. Môžeme pridať aj kozí syr, ktorý sa skvelo hodí k zelenine. Pokvapkáme olivovým olejom a prikryjeme druhým plátkom chleba.
9. Sladký sendvič s arašidovým maslom a banánom
Tento sendvič je sladkou a zároveň zdravou pochúťkou. Dodá deťom energiu aj vlákninu.
Ingrediencie:
toastový chlieb
arašidové maslo
banán
med alebo škorica (voliteľné)
Postup: Na chlieb natrieme arašidové maslo, položíme plátky banánu a môžeme pokvapkať trochou medu alebo posypať škoricou. Zakryjeme ďalším plátkom a nakrájame na menšie kúsky.
Freepik10. Tvarohový sendvič s medom a jablkom
Ľahký, svieži a sladký sendvič, ktorý je ideálny na rýchlu desiatu. Kombinácia tvarohu a jabĺk zasýti, no nezaťaží.
Ingrediencie:
celozrnný chlieb
tvaroh (jemný)
med
jablko
štipka škorice (voliteľné)
Postup: Na chlieb natrieme vrstvu tvarohu, pokvapkáme medom a poukladáme tenké plátky jabĺk. Pre výraznejšiu chuť môžeme posypať škoricou. Sendvič uzavrieme druhým plátkom.
Praktické tipy na balenie sendvičov do školy
Aby si deti desiatu skutočne vychutnali, nestačí len pripraviť chutný sendvič – dôležité je aj jeho správne zabalenie. Ak je sendvič zabalený prakticky a atraktívne, zostane čerstvý, nebude sa rozpadať a pre dieťa sa stane príjemným spestrením školského dňa. Navyše, hravé balenie môže motivovať aj vyberavé deti, aby svoju desiatu zjedli celú.
Tipy na balenie:
Používajte lunch boxy s priehradkami – oddelia sendvič od ovocia, zeleniny či sladkej maškrty, takže sa chute nepomiešajú.
Voskovaný obrúsok alebo potravinová fólia – udrží sendvič pohromade a zabráni vysychaniu chleba.
Malé nádoby na dipy alebo dressingy – ak sendvič obsahuje dresing, zabaľte ho zvlášť a dieťa si ho pridá až pred jedením, čím sa vyhnete rozmočeniu chleba.
Farebné servítky alebo nálepky – jednoduchý spôsob, ako desiatu zatraktívniť a spraviť ju veselšou.
Praktické balenie „na polovicu“ – rozkrojený sendvič sa deťom lepšie drží a zvládnu ho zjesť aj menšie deti bez väčšieho neporiadku.
Inšpirujte sa a spravte desiatu zábavnejšou
Desiata nemusí byť nudná a opakujúca sa. S trochou fantázie a správnymi ingredienciami dokážete pripraviť sendviče, ktoré budú deti s radosťou vyťahovať zo školskej tašky.
Skúšajte nové kombinácie, striedajte slané aj sladké varianty a nebojte sa zapojiť do prípravy aj deti – budú si svoju desiatu vážiť ešte viac. Pamätajte, že pestrá a chutná desiata je základom pre zdravie aj dobrú náladu počas školského dňa.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik