Afektívny záchvat u detí môže spôsobiť stratu vedomia! Nepodceňte prvé príznaky!

Život s deťmi je plný ako radostí, tak aj starostí. Pravdepodobne každý rodič by si prial pre svoj poklad či poklady iba to najlepšie, a to odvtedy, ako je malé bábätko v maminkinom brušku. Najdôležitejšie zo všetkého je každopádne to, aby bolo každé dieťatko zdravé a šťastné.

To, bohužiaľ, nie je samozrejmosť, pričom niektoré detičky sa musia so svojimi rodičmi trápiť s neželanými zdravotnými problémami či ťažkosťami. A to aj v prípade, ak je po pôrode a príchode dieťatka na svet všetko v poriadku a nič nenasvedčuje tomu, že sa časom vyskytnú zdravotné komplikácie.

Dnes vám prezradíme niečo viac o takzvanom afektívnom záchvate u detí. Čo to je, ako sa prejavuje, aké so sebou prináša riziká a ako sa s ním popasovať – to všetko vám povieme v nasledujúcich riadkoch.

Afektívny záchvat u detí

V detskom veku sú takzvané afektívne záchvaty u detí, žiaľ, pomerne časté, pričom predstavujú veľkú mieru rizika a ďalších zdravotných komplikácií. Afektívny záchvat je prechodná porucha vedomia, ktorá zvyčajne prichádza po intenzívnom plači a v úvode je sprevádzaná silným afektom, ako napríklad:

  • bolesťou,
  • strachom,
  • plačom, 
  • ale aj silnou pozitívnou alebo negatívnou emóciou.

Odporúčame: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

afektívny záchvat u detí

Zdroj: Depositphotos

Druhy afektívnych záchvatov u detí

Afektívny záchvat u detí sa rozdeľuje na dva druhy:

  • palidná forma afektívneho záchvatu – najčastejšie sa vyskytuje u detičiek do ich 3 mesiacov veku a u detí sa prejavuje zblednutím. Afektívny záchvat v tomto prípade začne plačom, ktorý skončí poruchou vedomia, ale aj ochabnutím dieťaťa. Tento stav zvykne skončiť približne do jednej minúty, pričom ide o prejav nezrelosti kardiorespiračných reflexov.
  • cyanotická forma afektívneho záchvatu – vyskytuje sa u batoliat a prejavuje sa, naopak, zmodraním dieťaťa. Rovnako aj v tomto prípade býva spúšťačom krik, silný plač alebo silný afekt, dokonca bez kriku. Dieťatko zvykne v nádychu zadržať dych až na niekoľko sekúnd, kedy sa naplno prejaví omodranie tváre a strata vedomia. Príčina poruchy a straty vedomia môže prameniť z nedostatku kyslíka, odborne mozgová hypoxia. Nebezpečenstvom je, že ak táto forma afektívneho záchvatu trvá u detí dlhší čas, zvyknú sa objaviť aj kŕče.

Podľa najnovších výskumov stojí za pozadím vzniku afektívneho záchvatu u detí nezrelosť ich vegetatívneho systému.

Prvá pomoc pri afektívnom záchvate u detí

Ak sa u vášho dieťatka prejaví niektorá z foriem afektívneho záchvatu, snažte sa zachovať kľud a sústrediť sa na to, aby:

  • si vaše dieťatko neublížilo pádom,
  • si vaše dieťatko v prípade prítomnosti kŕčov neublížilo úderom.

Vezmite vaše dieťatko do náručia, hovorte naňho a počkajte, kým tento nepríjemný a neželaný stav neprejde a dieťatko sa nepreberie.

Neprehliadnite: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

záchvat u detí

Zdroj: Depositphotos

Aký je pri afektívnom záchvate ďalší postup?

Pokiaľ vaše dieťatko potrápi afektívny záchvat, bude nevyhnutné lekárske vyšetrenie. Pediater vášho dieťatka vás s najväčšou pravdepodobnosťou pošle k detskému neurológovi, ktorý sa vás bude pýtať na priebeh a všetky detaily prekonaného afektívneho záchvatu vášho dieťaťa.

Najdôležitejšie zo všetkého je vylúčiť epilepsiu. Detský neurológ dieťatku natočí aj EEG, čo býva v prípadoch afektívnych záchvatov v poriadku. Pri najmenších detičkách býva zvykom aj to, že vás pediater pošle aj na kardiologické vyšetrenie.

Ak sa u neurológa potvrdí, že ide o afektívne záchvaty a nie o epilepsiu, môže byť nariadená aj ďalšia liečba:

  • v niektorých prípadoch sa pristupuje k medikamentóznej liečbe,
  • ak sú afektívne záchvaty intenzívne a časté, môže vám byť odporučené aj psychologické vyšetrenie.

Afektívne záchvaty sú problémom vo „vyzrievaní" nervového systému vášho dieťatka. Aj keď je stav afektívnych záchvatov u detí dramatický a neželaný, nejde o život ohrozujúci stav. Záchvaty zvyknú spontánne a úplne vymiznúť medzi štvrtým a piatym rokom života dieťatka.

Odporúčame aj: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE