Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

Výchova detí je nesmierne dôležitá a netreba ju podceňovať už od raného veku. Čo totiž do dieťaťa odmalička investujeme, sa nám neskôr zvykne stonásobne vrátiť. V mnohých rodinách sú zväčša matky primárnymi osobami detí, ktoré ale vo výchove zvyknú byť benevolentnejšie a dovolia deťom viac, ako by bolo vhodné.

Ako si poradiť s deťmi tak, aby sme im mohli dôverovať? To je dilema v mnohých rodinách, nakoľko život prináša situácie a okolnosti, s ktorými sa musíme my, rodičia, vysporiadať okamžite a v ideálnom prípade aj správne.

Ak máte doma bábätká, predškolákov, väčšie deti alebo aj tínedžerov, správna výchova je zo všetkého najdôležitejšia. Správanie detí totiž vo veľa prípadoch dokážeme ovplyvniť práve my – rodičia. Rodina je základ toho, ako sa dieťa bude vyvíjať a akým smerom pôjdu neskôr jeho kroky. ALE, existuje aj obdobie, kedy je každé dieťa mimoriadne tvrdohlavé, urobí si vždy po svojom a má ambíciu ignorovať všetky autority. PUBERTA! Ako si s ňou poradiť bez ujmy na zdraví?

Máte doma tínedžera?

Budovať si vzťah s dieťaťom je nesmierne komplikované, a preto je dôležité začať už v jeho ranom veku. Ak však doma máte tínedžera, pravdepodobne máte často pocit, že ste niekde urobili chybu.

Prečo? Krik, hádky, urážky, odvrávanie, vzpieranie sa voči pravidlám... to je iba malá ukážka toho, ako môže vyzerať každodenný život s tínedžermi.

Odporúčame: Majú všetko, ale deti neučia materializmu. Celebrity, ktoré nerozmaznávajú

tínedžer

Zdroj: Depositphotos

Vo výchove sa vyvarujte týmto chybám

Je veľmi dôležité, aby ste si (podľa možností) vždy zachovali chladnú hlavu a nenechali sa strhnúť emóciami, ktoré vami nepochybne v tých ťažších chvíľach lomcujú. Čítajte medzi riadkami, počúvajte, načúvajte im a buďte im aj kamarátmi – a to preto, aby ste sa vo výchove tínedžerov vyvarovali týchto chýb:

  • Vek 13 – 14 rokov: V tomto veku sa v deťoch odohrávajú obrovské telesné, ale aj duševné zmeny, čoho dôsledkom je, že sa pre nich zdá byť odrazu všetko náročnejšie. Dajte preto svojim deťom čas a pokúste sa vžiť do ich kože. Počúvajte ich, majte pre nich pripravenú otvorenú náruč s porozumením a pomocou, aby sa im tieto zmeny prekonávali jednoduchšie.

 

  • Vek 14 – 16 rokov: Deti, respektíve mladí ľudia práve v tomto veku vyjadrujú svoje názory príliš prudko a extrémne, a to až tak, že často oni sami pripúšťajú iba tie krajné možnosti. Pokúste sa však reagovať presne opačne – nikdy nie rovnako. Svoje deti vnímajte, počúvajte a preukazujte im svoju lásku. Potrebujú vo vás mať totiž oporu, aj keď to jednostaj popierajú.

 

  • Vek 16 – 18 rokov: V tomto období sa pokúste na svoje deti vyvíjať väčší nátlak – a to v tom zmysle, aby ste im pomohli správne sa zorientovať v nových životných situáciách. Aj keď sa vaše deti zdajú byť navonok dospelé a samostatné, potrebujú vás ako vzor a oporu, aby sa s vami mohli rozprávať kedykoľvek a o čomkoľvek.

 

  • Vek 18 – 21 rokov: Mladí ľudia v tomto veku sa ešte stále potrebujú konfrontovať s mnohými zásadnými otázkami a životnými okolnosťami, a preto je dobré, ak im budete nablízku. Vaše dieťa aj teraz potrebuje porozumenie, zhovievavosť a predovšetkým nekonečnú rodičovskú lásku.

Neprehliadnite: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

výchova dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

Ako svojim deťom naozaj porozumieť?

Rodičia sa často dopúšťajú zásadnej chyby – nepovažujeme emócie tínedžerov za dôležité. Skúste to preto zmeniť a venujte pozornosť tomu, ako a prečo sa vaše dieťa v období puberty prejavuje tak, ako sa prejavuje. NEODSUDZUJME, NEPOSMIEVAJME SA a NEBERME PROBLÉMY A PREJAVY TÍNEDŽEROV NA ĽAHKÚ VÁHU.

Obdobím puberty si predsa prešiel každý z nás, a preto sa netvárme, že sme na to už zabudli. Vcíťte sa do kože svojich detí a rozprávajte sa s nimi o tom, ako možno zvládnuť spracovať emócie, ktoré nimi v tomto období lomcujú.

Najdôležitejšia je však vždy funkčná, pevná a zdravá rodina. Pretože stabilné a pevné citové puto predstavuje pre mladého človeka tú najlepšiu ochranu pred všetkými problémami na svete.

Odporúčame aj: Motivácia detí je veľmi dôležitá. Ako ju udržať pri učení?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE