Hnačka v tehotenstve: Príčiny a riešenia

Hnačka - uvoľnená, vodnatá a možno aj častejšia stolica - je bežným problémom. Niekedy je to jediný príznak a inokedy sa môže spájať s inými príznakmi, ako je nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha alebo strata hmotnosti. Našťastie je hnačka zvyčajne krátkodobá a netrvá dlhšie ako niekoľko dní.

Ale keď hnačka trvá dlhšie ako niekoľko dní alebo týždňov, zvyčajne to znamená, že existuje ďalší problém - ako je syndróm dráždivého čreva alebo závažnejšia porucha vrátane prebiehajúcej infekcie, celiakie alebo zápalového ochorenia čriev. Ako sa však vysporiadať s tehotenskou hnačkou - aké sú jej príčiny a liečba?

Hnačka v tehotenstve - kedy vzniká a ako si pomôcť?

Hnačka počas tehotenstva je jednou z nešťastných nepríjemností, ktoré sa môžu vyskytnúť. Hnačka je definovaná ako tri alebo viac voľných alebo tekutých stolic za 24 hodín. Ak pociťujete tri tekuté, vodnaté pohyby čriev za jeden deň, hlavným záujmom musí byť - zostať hydratovaná.

  • Dehydratácia môže byť vážna, dokonca smrteľná.
  • Pite veľa vody a vyhýbajte sa sóde a káve.
  • Hnačka je zriedka život ohrozujúca, ale nemala by sa brať na ľahkú váhu, a to najmä počas tehotenstva.

Prečo je hnačka bežná počas tehotenstva?

Ak zaznamenáte tri alebo viac voľných pohybov čriev za jeden deň, môžete mať hnačku. Hnačka počas tehotenstva je bežná. Ale to, že máte hnačku, nemusí nutne znamenať, že to priamo súvisí s vaším tehotenstvom.

Tehotenská hnačka - aké sú jej príznaky?

Tráviace ťažkosti ako zápcha a hnačka sú počas tehotenstva bežné.

V tehotenstve to zvyčajne súvisí s hormónmi, zmenami v strave alebo zvýšeným stresom.

Príznaky spojené s hnačkou (riedka, vodnatá stolica) môžu zahŕňať aj:

  • Kŕče v bruchu alebo bolesť.
  • Nadúvanie.
  • Nevoľnosť.
  • Zvracanie.
  • Horúčka.
  • Krv v stolici.
  • Hlien v stolici.
  • Naliehavá potreba mať stolicu.

Neprehliadnite: Tvrdnutie brucha v tehotenstve: Kedy je už nebezpečné?

hnačka

Zdroj: Depositphotos

Aké sú príčiny hnačky v tehotenstve?

Čo spôsobuje hnačku počas tehotenstva? Keď prvýkrát zistíte, že ste tehotná, môžete urobiť náhle zmeny vo svojej strave, aby ste sa uistili, že vaše dieťa dostáva živiny, ktoré potrebuje. Ak zmeníte jedlo, ktoré jete, môže to niekedy spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť alebo hnačku.

Ďalším dôvodom výskytu hnačky je, že niektoré tehotné ženy sú citlivé na určité potraviny. Môžu to byť potraviny, ktoré ste často jedli predtým, ale ich konzumácia počas tehotenstva vám môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť alebo hnačku.

Ďalšou príčinou hnačky počas tehotenstva sú hormonálne zmeny. Niekedy hormóny môžu spôsobiť spomalenie vášho tráviaceho procesu a niekedy to môže viesť k hnačke. Každá tehotná žena má tieto hormonálne zmeny, ale niektoré zažijú hnačku na začiatku tehotenstva z týchto zmien.

Hnačku môže spôsobiť aj bakteriálna alebo vírusová infekcia.

Neznášanlivosť laktózy - laktóza je cukor nachádzajúci sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Ľudia, ktorí majú problémy s trávením laktózy, majú po konzumácii mliečnych výrobkov hnačku. Laktózová intolerancia sa môže s vekom zvyšovať, pretože hladiny enzýmu, ktorý pomáha tráviť laktózu, s pribúdajúcim vekom klesajú.

Lieky a antibiotiká - mnoho liekov, ako sú antibiotiká, môže spôsobiť hnačku. Antibiotiká sa zbavujú infekcií tým, že zabíjajú zlé baktérie, ale zabíjajú aj dobré baktérie. To narúša prirodzenú rovnováhu baktérií vo vašich črevách, čo vedie k hnačke alebo infekcii - výsledkom môže byť tehotenská hnačka.

Fruktóza - fruktóza je cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí a mede. Niekedy sa pridáva ako sladidlo do určitých nápojov. Fruktóza môže viesť k hnačke u ľudí, ktorí majú problémy s jej trávením.

Umelé sladidlá - sú nevstrebateľné cukry nachádzajúce sa v žuvačkách a iných výrobkoch bez cukru – môžu u niektorých ľudí spôsobiť hnačku.

Baktérie a parazity - vystavenie niektorým baktériám, ako je E. coli alebo parazity prostredníctvom kontaminovaných potravín alebo vody, vedie k hnačke. Pri cestovaní v rozvojových krajinách sa hnačka spôsobená baktériami a parazitmi často nazýva cestovateľská hnačka.

Niektoré stavy môžu tiež spôsobiť, že hnačka bude bežnejšia

Tieto podmienky zahŕňajú:

  • syndróm dráždivého,
  • čreva Crohnova,
  • choroba celiakia,
  • ulcerózna kolitída.

Príčiny hnačky súvisiace s tehotenstvom môžu zahŕňať aj:

Diétne zmeny - Mnoho ľudí zmení svoj jedálniček, keď zistia, že sú tehotné. Diétne zmeny môžu narušiť váš žalúdok a potenciálne spôsobiť hnačku.

Nová citlivosť na potraviny - citlivosť na jedlo môže byť jednou z mnohých zmien, ktoré počas tehotenstva zažívate. Potraviny, ktoré ste pred otehotnením dobre znášali, vám teraz môžu spôsobiť plynatosť, žalúdočnú nevoľnosť alebo hnačku.

Prenatálne vitamíny - užívanie prenatálnych vitamínov je dobré pre vaše zdravie, ako aj pre zdravie vášho rastúceho dieťaťa. Ale tieto vitamíny vám môžu pokaziť žalúdok a spôsobiť hnačku.

Hormonálne zmeny - posun hormónov môže spôsobiť spomalenie vášho tráviaceho systému, čo môže viesť k zápche. Hormonálne zmeny môžu tiež urýchliť tráviaci systém, čo má za následok hnačku.

Odporúčame aj: Čaká vás pôrod? Poznáte všetky možnosti, ako priviesť dieťa na svet?

tehotenská hnačka

Zdroj: Depositphotos

Hnačka na záver tehotenstva - hnačka počas tretieho trimestra tehotenstva

Hnačka počas tretieho trimestra nie je taká nezvyčajná a je pravdepodobnejšie, že sa objaví, keď sa blíži termín pôrodu. Môže to byť znamenie, že pôrod je blízko a môže sa vyskytnúť tesne pred pôrodom alebo pár týždňov pred pôrodom. Ak je to pár týždňov pred termínom pôrodu, predčasný pôrod by ste nemali očakávať.

Ak máte hnačku počas tretieho trimestra, neznamená to, že vaše dieťa príde práve teraz, takže by ste sa nemali znepokojovať. Toto je len spôsob, akým sa telá niektorých žien pripravujú na pôrod, ktorý v určitom okamihu začne.

Liečba hnačky počas tehotenstva

Hoci väčšina tráviacich problémov, ako je hnačka, zvyčajne nie je vážna, môžu spôsobiť komplikácie tehotenstva, ak máte závažné alebo pretrvávajúce príznaky. To je dôvod, prečo je najlepšie podstúpiť liečbu, ak sa vaše tráviace problémy neupravia do niekoľkých dní alebo sa budú naďalej zhoršovať.

Väčšina prípadov hnačky vymizne sama o sebe v priebehu niekoľkých dní. Hlavným problémom hnačky je zostať hydratovaná. Uistite sa, že pijete veľa vody, šťavy a vývaru, aby ste sa rehydratovali a nahradili elektrolyty, ktoré vaše telo stratilo. Voda vám pomôže doplniť stratené tekutiny, šťava vám pomôže doplniť hladinu draslíka a vývar vám pomôže doplniť sodík. Ak sa vaša hnačka sama neodstráni, možno sa budete musieť poradiť so svojím lekárom.

Ak je hnačka počas tehotenstva spôsobená baktériami alebo parazitmi, možno budete potrebovať antibiotiká. Ak vám hnačku spôsobuje vírus, antibiotiká vám nepomôžu. Ak chcete zistiť príčinu, musíte sa porozprávať so svojím lekárom.

Riešenie hnačky doma

Ak máte obavy z liekov, keď ste tehotná, je tu niekoľko dobrých správ. Možno nebudete musieť užívať žiadne ďalšie lieky na liečbu hnačky. V skutočnosti väčšina prípadov hnačky zmizne bez liečby.

Zostaňte dobre hydratovaní - vodnaté, uvoľnené pohyby čriev odstraňujú z tela veľa tekutín. Dehydratácia môže nastať rýchlo a spôsobiť vážne komplikácie, najmä ak ste tehotná. Najlepšie je piť vodu, aby ste nahradili tekutiny, ktoré ste stratili hnačkou. Možno budete chcieť piť šťavu a vývar, aby ste nahradili niektoré elektrolyty, vitamíny a minerály, ktoré vaše telo stratilo. Snažte sa však dbať na to, aby ste nepili nápoje s vysokým obsahom cukru. Pozorne si prečítajte nutričné štítky v snahe obmedziť príjem cukru.

Jedzte nevýrazné jedlá - skúste sa držať nevýrazných jedál, ako napríklad banány, ryža, jablkový pretlak či toast. Niektoré skupiny potravín môžu hnačku zhoršiť. Snažte sa vyhýbať jedlám, ktoré sú mastné, vyprážané alebo korenené. Pokúste sa tiež obmedziť príjem mlieka a mliečnych výrobkov.

Pridajte do svojho jedálnička probiotiká - probiotiká sú drobné mikroorganizmy a druh dobrých baktérií, ktoré pracujú vo vašom gastrointestinálnom trakte a vytvárajú zdravé črevné prostredie. Probiotiká môžu byť obzvlášť užitočné, keď je hnačka spôsobená antibiotikami.

Dajte tomu čas - väčšina prípadov hnačky vymizne do niekoľkých dní. 

Navštívte lekára - dohodnite si stretnutie so svojím lekárom, ak sa vaša hnačka po 2 alebo 3 dňoch nezlepší. Bez konzultácie s lekárom neužívajte voľnopredajné lieky proti hnačke. Niektoré stavy sa môžu týmito liekmi zhoršiť. Tiež nie sú bezpečné pre každého.

Tip pre vás: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

príčiny hnačky v tehotenstve

Zdroj: Depositphotos

Hnačka v tehotenstve a strava

Keď máte hnačku počas vášho tehotenstva, odporúčame sa riadiť nasledovnými radami:

  • vynechajte mastné, vyprážané jedlá, korenisté či pikantné alebo údené jedlá,
  • kávu a kofeínové čaje,
  • mliečne výrobky,
  • obmedzte príjem sacharidov a cukrov,
  • nafukujúce potraviny ako kapusta, kel, fazuľa a podobne,

Do vášho jedálnička zaraďte:

  • ryžový alebo mrkvový odvar,
  • uvarenú osolenú ryža s varenou mrkvou,
  • varené zemiaky,
  • ošúpané jablká,
  • sucháre,
  • kuracie a zeleninové vývary,
  • kuracie, morčacie mäso bez kože,
  • chudé hovädzie mäso,
  • neskôr aj ryby.

Pitný režim

Dôležitý je aj pitný režim, a preto je najlepšia čistá voda. POZOR - vyhnite sa sladkým šumivým nápojom a káve.Vhodné sú aj minerálky s vysokým obsahom sodíka a draslíka, iónové nápoje, ako aj bylinkové nesladené čaje.

Ako na cestovateľskú hnačku a tehotenstvo?

Cestovateľská hnačka je bežné ochorenie, ktoré každoročne postihuje cestujúcich. K nástupu cestovateľskej hnačky zvyčajne dôjde do týždňa od cestovania, ale môže sa začať kedykoľvek počas cestovania. Je dôležité poznať oblasť vašej destinácie.

Hlavným zdrojom cestovateľskej hnačky je konzumácia jedla alebo vody kontaminovanej výkalmi. Ak budete počas tehotenstva cestovať, budete sa chcieť určite vyhnúť cestovateľskej hnačke.

Tu sú spôsoby, ako sa vyhnúť hnačke počas tehotenstva počas cestovania:

  • Vyhnite sa vode z vodovodu vo vysoko rizikových oblastiach – nepite ju, nečistite si ňou zuby ani nepoužívajte kocky ľadu vyrobené z nej.
  • Držte sa ďalej od pouličných predajcov.
  • Vyhnite sa ovociu, ktoré sa nedá ošúpať alebo ktoré ste si sami neolúpali.
  • Vyhnite sa oblastiam s nedostatočnou hygienou.

Kedy už treba navštíviť lekára?

Dlhodobá hnačka môže spôsobiť dehydratáciu. Ak vaša hnačka trvá viac ako 2 alebo 3 dni, vyhľadajte svojho lekára. Ťažká dehydratácia môže spôsobiť komplikácie tehotenstva.

Príznaky dehydratácie zahŕňajú:

  • tmavožltý moč,
  • suché, lepkavé ústa,
  • smäd,
  • znížený výdaj moču,
  • bolesť hlavy,
  • závraty,
  • točenie hlavy.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE