Vitamíny na podporu plodnosti - okrem zdravej životosprávy vám pomôžu aj TIETO doplnky

Bohužiaľ, neplodnosť u žien, ale aj u mužov, je v dnešnom svete stále vyššia a vyššia. Napriek tomu ale táto moderná doba poskytuje veľa riešení, ktoré často krát môžu pomôcť vyriešiť tento nepríjemný problém. Niektoré sú telu prirodzenejšie, iné sú náročnejšie na čas, peniaze a aj pre telo samotné.

Možnosti na podporu plodnosti sú rôzne. Jedným z nich je výpočet plodných dní ako jedna z najstarších a najprirodzenejších metód, ako otehotnieť. Dnes sú ale na trhu dostupné aj vitamíny na podporu plodnosti a potravinové doplnky na zvýšenie plodnosti, ktoré dokážu podporiť mužskú i ženskú plodnosť.

Príprava na tehotenstvo a podpora plodnosti

Pokiaľ plánujete otehotnieť, mali by ste si začať dávať väčší pozor na svoj životný štýl. Aby ste pomohli svojmu dieťatku k čo najlepšiemu štartu do života, je veľmi dôležité správne sa starať o svoj celkový telesný stav, vyhýbať sa stresu a stravovať sa pestro a vyvážene.

Efektívna zmes na podporu plodnosti a tehotenstva je zmesou kyseliny listovej, omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA), vápnika, železa, jódu, vitamínov E, C, D, B3, B6, B12, ktorá je navrhnutá tak, aby vyhovovala mamičkám a ich bábätkám vo všetkých dôležitých oblastiach ich spoločného života.

Takáto zmes na podporu plodnosti a tehotenstva prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva, k udržaniu zdravých kostí, svalov, správnej funkcie mozgu, dobrého zraku a k správnemu fungovaniu štítnej žľazy vás i vášho bábätka.

Prípravky na podporu otehotnenia

  • 3-omega mastné kyseliny EPA a DHA - ide o látky, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť a podporujú pre dieťatko správny vývoj mozgu, srdca a zraku, taktiež udržiavajú zdravé cievy a dobrý krvný tlak matky. Dôležité sú aj pre dojčiace ženy, pretože pozitívne ovplyvňujú správny rast a vývin dieťatka.
  • Vitamín E - dokáže pozitívne vplývať na regeneráciu buniek a vďaka tejto vlastnosti je často využívaný aj pri zvyšovaní plodnosti. Je blahodarny pre zdravie vaječníkov, keďže podporuje kvalitu vajíčok. Je to jeden z vitamínov ktorý sa užíva na zvýšenie šance na otehotnenie (spolu s kyselinou listovou, vitamínom B3, vitamínom D a 3-omega mastnými kyselinami). 
  • Kyselina listová - je jednou z najdôležitejších látok, nevyhnutných pre správny vývin bábätka počas prenatálneho obdobia. Prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva, k syntéze aminokyselín a k optimálnej tvorbe krvi. Podporuje imunitný systém, psychickú rovnováhu, vitalitu a zohráva dôležitú úlohu v procese delenia buniek. 
  • Vápnik -  vyvíjajúci sa plod spotrebuje pri tvorbe svojich kostí veľké množstvo vápnika. Zohráva dôležitú funkciu nielen pri tvorbe kostí a zubného tkaniva, ale je potrebný aj pri zrážaní krvi, činnosti nervovej sústavy a svalstva.
  • Magnézium - v tehotenstve je zvýšená spotreba magnézia, s rastom plodu totiž stúpajú nároky na spotrebu magnézia. Zvýšená fyzická záťaž, tehotenstvo, viaceré chronické ochorenia alebo jednostranná strava sú častým dôvodom úbytku magnézia a železa v našom tele. Tento minerál zmierňuje ranné nevoľnosti v tehotenstve, udržiava správnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáha regulovať nepravidelný srdcový rytmus.
  • Vitamíny B3, B6, B12, C - tieto vitamíny podporujú normálnu funkciu imunitného systému. Prispievajú k udržaniu normálneho energetického metabolizmu a normálnej funkcii nervového systému. Pomáhajú znižovať pocit únavy a vyčerpania. Podieľajú sa taktiež na tvorbe DNA,  na delení buniek v tele, tvorbe krvi a rastových procesoch.
  • Vitamín D - prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a hrá úlohu pri bunkovom delení. Má tiež veľký vplyv na udržanie zdravého stavu zubov a kostí, a to nielen v priebehu tehotenstva.
  • Železo, Jód - železo je veľmi dôležité pre tvorbu hemoglobínu - proteínu obsiahnutého v červených krvinkách, vďaka ktorému dokážu transportovať kyslík. Nedostatok železa v tele matky môže zvyšovať riziko predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej váhy bábätka alebo dokonca riziko úmrtia dieťatka či matky. Jód prispieva k normálnej tvorbe hormónov štítnej žľazy a jej správnej funkcii. 

Neprehliadnite: Umelé oplodnenie (IVF) : Ako prebieha a kedy je najväčšia šanca na úspech?

neplodnosť

Zdroj: Depositphotos

Tabletky na podporu plodnosti mužov

Príčinou oslabenej plodnosti mužov je zlý spermiogram. Hodnotí sa množstvo, pohyblivosť a morfológia (tvar) spermií. Spermií je málo, sú pomalé alebo deformované, čo zabraňuje spermii sa buď dostať k vajíčku alebo doň preniknúť.

Čo spôsobuje zlý spermiogram?

  • Zápal ako dôsledok urologickej infekcie - najčastejšie zo sexuálne prenosného ochorenia, ako sú chlamýdie či mykoplazmy. Dobrou správou je, že niekedy stačí ochorenie preliečiť a všetko sa vráti do normálu. No často, hlavne u mužov, sa na ochorenie príde až po dlhšom čase a tu už môžu nastať vážnejšie problémy.
  • Imunita - telo muža môže vytvárať protilátky proti vlastným spermiám ako dôsledok poúrazového charakteru, kde dochádza k porušeniu ochrannej bariéry v semenníkoch. Ďalšou možnosťou je aj autoimunitné ochorenie. Preto je určite dobré navštíviť ambulanciu reprodukčnej imunológie.
  • Prehrievanie - tesné oblečenie, notebook na kolenách, dlhé sedenie, či časté teplé kúpele spôsobujú nadmerné prehrievanie semenníkov. Tvorbe spermií však zvýšená teplota neprospieva a spermií sa tak tvorí málo alebo sú poškodené. Ideálna teplota semenníkov je o 2°C nižšia ako teplota tela.
  • Lieky - niektoré lieky môžu negatívne ovplyvniť tvorbu spermií. Patria tu niektoré antibiotiká, cytostatiká či imunosupresíva. Ich vplyv na spermiogenézu závisí od dĺžky liečby.
  • Hormonálna porucha - je jednou z častých príčin neplodnosti. Najčastejšie v dôsledku zníženého testosterónu, ale na vine môžu byť aj ďalšie hormóny ako luteniziačný či hormóny štítnej žľazy. V tomto prípade terapiu stanovuje endokrinológ alebo andrológ, no ak ide o vážnu poruchu, viete si pomôcť aj výživovými doplnkami - tabletkami a vitamínmi na podporu plodnosti mužov.
  • Životný štýl - stres, nadváha, málo pohybu, alkohol, fajčenie, strava s nízkym obsahom ovocia a zeleniny, toto všetko ide ruka v ruke s mužskou neplodnosťou. Častokrát stačí prestať fajčiť alebo viac športovať a pozitívne výsledky sa dostavia samé. Pre mužov sú vhodnejšie silové športy, pri ktorých sa hladina testosterónu zvyšuje viac. Nezabúdajte na dostatočný spánok, ktorý okrem iného vplýva aj na hormonálnu rovnováhu.

Podpora mužskej plodnosti

  • Vitamín C - chráni bunky pred oxidačným stresom, zvyšuje hladinu oxidu dusnatého a tým zlepšuje prekrvenie, a zároveň znižuje hladinu kortizolu. Kortizol je hormón, ktorý sa vylučuje hlavne v období stresu, negatívne ovplyvňuje metabolizmus a okrem iného znižuje hladinu testosterónu. Odporúčaná dávka v stresovom období je 1000 mg denne.
  • Zinok - je jedným z najčastejších stopových prvkov v ľudskom tele a má nezastupiteľnú úlohu v reprodukcii. Má významné antioxidačné vlastnosti a kvalita spermií úzko súvisí s množstvom zinku v tele. Taktiež bol preukázaný jeho vplyv na hladinu testosterónu. Odporúčaná dávka je 15-50 mg na deň. Jednou z najviac vstrebateľných foriem je orotát zinku, ktorý si viete zakúpiť v prípravku Zinkorot.
  • Selén - je základný prvok pre tvorbu a zdravie spermií, zvyšuje množstvo, kvalitu a ich pohyblivosť.
  • Vitamín D - je ďalším nezastupiteľným vitamínom v reprodukcii. Ovplyvňuje vitalitu spermií a tiež zvyšuje hladinu testosterónu. Pravidelné užívanie vitamínu D počas jedného roka môže zvýšiť testosterón aj o 25 %. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie je odporúčaná dávka pre dospelých do 600 IU. Treba mať na pamäti, že väčšina vitamínu D v našom tele sa vstrebáva pokožkou, preto nepodceňujte pobyt na slniečku. Ak to spojíte s vhodným športom, podporíte tvorbu testosterónu dvojnásobne.
  • Kyselina listová - je nepostrádateľnou látkou pre rast, správne delenie buniek a má silné antioxidačné vlastnosti.

Folandrol

Folandrol obsahuje vyváženú kombináciu inozitolu, kyseliny listovej, vitamín E, L-karnitín, L-arginín a selén. Prispieva k správnej spermatogenéze a chráni bunky pred oxidačným stresom. Užívanie tohto granulátu sa odporúča mužom rôznej vekovej kategórie, nakoľko okrem spermatogenézy, priaznivo pôsobí na hormonálnu rovnováhu.

Rastlinné preparáty na úpravu spermiogramu

Tribulus terrestris (kotvičník zemný) má afrodiziačné účinky, pozitívne účinky na močové cesty a upravuje hormonálnu nerovnováhu. Je často doporučovaný mužom s nízkou hladinou testosterónu. V lekárni sa dá zohnať vo forme čaju alebo tabliet.

Pitný režim

Pitný režim sa môže zdať ako drobnosť, ale vplýva na všetky procesy v ľudskom tele. Okrem toho, že zvyšuje metabolizmus, pomáha aj vyplavovať nečistoty z tela. Nedostatok tekutín tak negatívne vplýva na tvorbu a kvalitu spermií.

Podpora otehotnenia - prípravky na otehotnenie

Keď sa pár rozhodne počať dieťa je dobré poznať faktory, ktoré ovplyvňujú otehotnenie:

  • racionálna strava - aspoň 3 mesiace pred otehotnením, rovnako u muža ako i ženy. Strava by mala byť vyvážená a rozmanitá, napríklad stredomorské stravovanie. Vhodné je obmedziť polotovary, alkohol, nadmerné sladenie či kofeín. Treba sa vyhnúť akýmkoľvek diétam a dôležitý je prísun tuku v strave pre tvorbu a reguláciu hormónov,
  • primeraná hmotnosť - problémom býva nadváha ale aj podváha,
  • dostatok oddychu a spánku a obmedzenie stresu - kortizol, ktorý sa vylučuje pri strese, blokuje hormón zodpovedný za tvorbu spermií,
  • vek - po 35. roku života sa znižuje funkcia vaječníkov, vyskytujú sa častejšie anovulačné cykly a abnormálne oocyty, zvyšuje sa riziko tehotenskej cukrovky, zvýšeného krvného tlaku či porúch plodu; u mužov sa s pribúdajúcim vekom znižuje množstvo ejakulátu, kvalita a koncentrácia spermií,
  • duševná a fyzická pohoda - pravidelná pohybová aktivita,
  • škodlivé návyky - fajčenie a alkohol.

Pri plánovaní tehotenstva je vhodné si dlhodobo a podrobne zaznamenávať menštruačný cyklus a ovuláciu (plodné dni). Podľa odborníkov je najvhodnejšia frekvencia pohlavného styku každé 2 - 3 dni počas celého menštruačného cyklu. Šanca sa zvyšuje počas ovulácie, ale nie je to podmienkou. Spermie sú schopné zotrvať v tele ženy 4 - 7 dní.

V prípade, že máte pochybnosti o svojom zdravotnom stave, určite navštívte lekára. No v prípade, že ste s partnerom zdraví a nedarí sa po roku nechráneného styku, neváhajte sa poradiť s lekárom.

Odporúčame aj: Tehotenstvo po týždňoch – 4. týždeň tehotenstva

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Ako pozitívne ovplyvniť kvalitu spermií?

Často sa stáva, že páry majú problém s otehotnením a nezriedka môže dôjsť k istej disharmónii na mužskej strane. To je spôsobené životným štýlom, stresom, stravovaním, ale aj genetikou a, samozrejme, zdravotným stavom.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že mužská plodnosť je naozaj problémom a veľké množstvo mužov rieši svoju plodnosť až vtedy, keď chcú rodinu a z nejakého dôvodu im to nejde. Zlá kvalita spermií je zvyčajne spôsobená nízkou alebo nedostatočnou pohyblivosťou spermií. Ďalším problémom býva nízky počet spermií v ejakuláte, ktorý je zvyčajne spôsobený slabým prekrvením semenníkov alebo následkom poranenia či úrazu.

Ako pozitívne ovplyvniť kvalitu spermií?

  • Dodržiavanie správnej životosprávy – čerstvé ovocie a zelenina, obmedzenie polotovarov, cukrov, mastných a vyprážaných jedál.
  • Obmedziť fajčenie.
  • Obmedziť alkohol.
  • Dostatok zdravého pohybu – chôdza, plávanie, beh.
  • Vyberať si kvalitné a voľnejšie oblečenie.
  • Vhodný výber priedušnej spodnej bielizne.
  • Dostatok vitamínov a minerálov - vitamíny na plodnosť mužov a vitamíny na podporu plodnosti u mužov.
  • Pravidelný sex.
  • Zabránenie prehriatiu semenníkov – ide o veľmi častý jav, ktorý sa vyskytuje najmä v lete. Dôsledkom môže byť neúmyselné zníženie produkcie spermií. Okrem letného obdobia sa to stáva napríklad aj pri pravidelných návštevách víriviek, sáun alebo pri nosení tesného oblečenia.

Aké sú kroky na podporu plodnosti?

Ostaňte pokojní po celú dobu snaženia sa o bábätko a zachovajte nadhľad, nakoľko psychika a plodnosť sú úzko prepojené, preto vaše stresovanie a tlačenie na pílu veci nikam neposunie.

Zdravo sa stravujte, s dôrazom na kvalitné potraviny. Majte pravidelný sex aj mimo dní ovulácie. Veľa relaxujte, venujte sa adekvátnemu športu.

POZOR - muži - obmedzte saunovanie, prácu s notebookom na kolenách, nosenie tesných nohavíc a spodnej bielizne. Vyhrievané sedačky v aute a cyklistika tiež znižujú počet spermií.

1 komentár
Helena Povalova

Helena Povalova

06.09.2023 09:07

Poučné čítanie.

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE