9 návykov šťastných detí, ktoré z nich spravia šťastných dospelých

Tiež vidíte všade unudené detské tváričky, ktoré iba pozerajú do tabletu alebo telefónu? Takto asi nevyzerá šťastné dieťa. Deti prežívajú šťastie nádherným čistým spôsobom. Keď sa opýtate, ktoréhokoľvek rodiča, čo by chcel pre svoje dieťa alebo deti, tak vám odpovedia, aby boli zdravé a šťastné. A myslia to naozaj úprimne. 

Ale sú dnešné deti šťastné? Všimli ste si, že čím viac im človek kupuje a dáva, tak tým menej šťastné sú? Veľa z nás, napriek všetkým knihám o výchove, chce dať deťom všetko to, čo sme my v detstve nemali. A človek si povie, že keď majú práve takýchto obetavých rodičov, tak musia byť predsa šťastné. Ale nie je to tak. Niekde sa evidentne stala chyba. Ak neviete kde, možno vám pomôže týchto 9 návykov, vďaka ktorým sú deti naozaj šťastné.

 

1. Majú dostatok spánku

Detičky každého veku potrebujú oddych a spánok. Tie menšie viac, tie staršie menej, ale určite potrebujú dostatok spánku a pravidelný spánok. Spánok potrebujú na správny rast, trávenie, psychické zdravie a aby boli počas dňa čulé a sústredené.

Chápeme, že niekedy je nemožné deti uložiť spať a je to veľakrát boj, ale pre ich vlastné dobro vydržte to a nastavte si s nimi spánkový režim. Sú to zvyklosti, ktoré si ponesú so sebou dlhé roky. Dobrý spánok je najlepším liekom na všetko. 

Pokiaľ má vaše dieťa napríklad problémy v škole s nepozornosťou, skúste sa zamyslieť nad tým, či chodí dostatočne skoro spať a či má prostredie na kvalitný spánok. Niekedy stačia naozaj úplné maličkosti a dieťa bude ako vymenené.

Ale. Určite si to pamätáte ešte z čias, keď ste mali doma bábätko. Keď sa dobre vyspalo, život bol krásny, dieťa spokojné a usmiate a vy tiež. Vyspinkané dieťa je šťastné dieťa. Bez ohľadu na vek. Dbajte teda na naozaj dobrý spánok vášho dieťaťa a v konečnom dôsledku aj ten svoj.

2. Majú vyváženú, zdravú stravu

Nejdeme vás tu teraz „bičovať“ za to, že keď nestíhate, tak má vaše dieťa sem – tam hranolky alebo kuracie nugetky. Je však veľmi dôležité, aby malo dostatočne výživnú a pestrú stravu z dlhodobého hľadiska. Každý z nás to pozná, niekedy zúfalo browsdáme po internete a hľadáme, čo nové by sme uvarili alebo pripravili.

Naše mami a babky také možnosti nemali a predsa sa nám snažili, a aj sa im to darilo, zabezpečiť vyváženú zdravú stravu. Skúste si teda jedlá pre svojich drobcov plánovať a spísať si to. Bude vám ľahšie, uvidíte. 

Každý má čas a danosti iné, čiže aj jedálniček a stravu si naplánujte podľa svojich možností. Je však veľmi dôležité, aby vaše dieťa vedelo aj čo je zeleninka a ovocie, nie len sladkosti a slané pochutiny. Je to niekedy veľmi ťažké, my vieme, ale je to naozaj pre šťastné dieťa potrebné.

Nebudete potom musieť riešiť obezitu alebo iné choroby spojené s neprávnymi návykmi. To, aký základ stravovania dáte svojmu dieťatku v ranom veku, si ponesie až do dospelosti.

Pozrite aj: Ako viesť dieťa k samostatnosti? S týmto všetkým by mali deti pomáhať!

Návyky šťastných detí

Zdroj: Depositphotos

3. Pravidelný a dostatočný pohyb

Toto je bod, kde veľa moderných rodičov zlyháva na plnej čiare. Áno, žijeme šialenú rýchlu dobu, ale vaše dieťa pohyb potrebuje. Keď sa dieťa nehýbe, je mrzuté, unudené, vymýšľa a vám robí iba zbytočné nervy. Teraz si poviete, že nám sa to ľahko hovorí, ale vy na to nemáte popri práci a všetkých povinnostiach čas. Je to tak. Času je čoraz menej, ale napriek tomu sa dieťa hýbať musí. 

Ak už to inak nejde a nie je vo vašich možnostiach chodiť na pravidelné prechádzky, na preliezačky alebo na nejaký pohybový krúžok, tak skúste aspoň trampolínu alebo iné hry a hračky, ktoré udržia deti v pohybe. Keď už to musí byť, tak im dajte ultimátum, že keď sa chcú hrať na Xboxe, musia aspoň pol hodinu hrať kinetické pohybové hry. Nie je to síce úplná výhra, ale aspoň trocha pohybu tam určite je. 

Ideálnym riešením je však viesť dieťa k prirodzenému pohybu a cvičeniu, pre jeho správny vývoj a rast. Okrem toho, že sa vaše dieťa pri pohybe vyblázni, bude šťastné a pokojné. Plus príjemným bonusom je, že deti, ktoré pravidelne športujú sú obratnejšie, nemávajú problémy napríklad s chrbticou a budujú si tak lepší metabolizmus a svalovú hmotu. Je to zase jedna z vecí, ktoré si dieťa zoberie so sebou do dospelosti.

4. Trávenie času v prírode

Príroda má blahodarné účinky na organizmus človeka. To je vedecky dokázané. Tie najšťastnejšie deti, trávia čo najviac času von. Zase je to len o vašich možnostiach a pokiaľ bývate v paneláku, tak sa vám situácia značne komplikuje.

Fenoménom dnešných dní je, že deti musíte nútiť k tomu, aby šli von. A potom ich nájdete s kamošmi sedieť na zastávke a pozerať videá na YouTube. Preto je potrebné, aby ste dieťa viedli k pobytu v prírode. Zoberte ho na prechádzku, aj keď len krátku, vždy keď je to možné. 

Vďaka prírode sa vaše dieťa môže naučiť vychutnávať si krásne maličkosti života a tešiť sa z nich. Natrhajte si kyticu poľných kvetov ( aj keď je to iba burina), pozorujte vtáky alebo zvieratká, naučte sa rozlišovať rastliny. Čerstvý vzduch a pobyt von prospeje aj vám. Z prírody dokážeme načerpať veľké množstvo energie a vitamínu D. Dajte si záväzok, že aspoň raz do týždňa sa prírody vyberiete.

 

5. Učia sa vnímavosti a základom meditácie

Nie nebojte sa. Nikto od vás nechce, aby ste vaše neposedné dieťa nútili sedieť v lotosovom kvete a bez pohnutia alebo rozprávania hodinu rozjímať na životom, to určite nie. Je to skôr o vnímaní seba samého, okolitého sveta, emócií a podobne. 

Krátke praktizovanie dychových cvičení a napomáhanie relaxácií, to k tomu patrí. Je to vytváranie pozitívnych návykov, ktoré ďalej vedú k lepšiemu sebapoznaniu, sebaovládaniu a rozpoznávaniu jednotlivých emócii. Naučíte tak svoje dieťa aj ako relaxovať, vypnúť, oddychovať. 

Všimli ste si, koľko vašich známych nevie relaxovať? Sú síce na wellness pobyte alebo sa tvária, že nič nerobia oddychujú, ale pritom to tak vôbec nie je. Takýmito návykmi učíte svoje dieťa ako si „vypnúť“ hlavu a vychutnávať moment a pokoj. Budú to v živote a v ťažkých chvíľach naozaj potrebovať. Ak to sami neviete, vôbec to nevadí. O to lepšie. Začnite to riešiť spolu so svojim dieťaťom od nuly. Budete tak učiť jeden druhého.

Odporúčame: Chodítko pre deti - prečo „klasický" pavúk nie je najvhodnejší?

Návyky šťastných detí

Zdroj: Depositphotos

6. Učia sa odmalička vyjadrovať vďačnosť

Nemyslíme to klasické: „poďakuj sa tete za sladkosť alebo za darček“. Ide skôr o precítenie vnútornej vďačnosti. Toto sa musia učiť deti už ako veľmi malé. Byť vďační za všetky drobnosti a zázraky okolo nás. Naučia si tak vážiť a vychutnávať život a všetko, čo k nemu patrí. 

Ľudia, ktorí nevedia vyjadriť alebo precítiť vďačnosť, sú večne nespokojní, mrzutí, stále len niekomu závidia a život im preteká pomedzi prsty. To predsa pre svoje dieťa nechcete. Veľmi ťažko sa to ale učí v dospelosti, čiže najlepšie je s tým naozaj začať od detstva. 

Byť vďačný za krásny slnečný deň, za dúhu, za krásne nové šaty, za úspech v škole, za zvládnutie niečoho, čo mi dlho nešlo...existuje tak tisíc vecí, maličkostí, za ktoré môžeme byť počas dňa vďační. Je to len potrebné tomu dieťaťu ukázať.

Keď sa to naučí a bude vnímať vďačnosť ako takú, bude si vážiť viac seba, svojich blízkych a aj všetky hmotné veci a darčeky, ktoré dostane a neskončia iba v rohu miestnosti s ostatnými smutnými hračkami, s ktorými sa nikto nehrá.

7. Potrebujú veľa smiechu

Smiech uvoľňuje endorfíny a precvičuje veľké množstvo svalov. Smejte sa svojim dieťaťom, koľko vám hrdlo ráči. Vždy a všade. Aj keď sa to niekedy možno nehodí. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sa veľa smejú sú oveľa spokojnejší a žijú kvalitnejšie životy. 

Keď dieťa vie, že je tu smiech a radosť s ním spojená, bude ľahšie zvládať aj nepríjemné a stresujúce situácie a bude aj vďaka tomu šťastnejšie. Smejte sa teda veľa a podporujte svoje dieťa v smiechu. Keď ho najbližšie budete chcieť okríknuť nech je tichšie, lebo sa smeje príliš na hlas, nerobte to. Choďte sa smiať s ním.

Pozrite aj: Ako naučiť dieťa rozprávať? Skúste tieto 4 veci počas dňa

8. Učia sa sebaláske

Čím skôr sa to naučia, tým lepšie. Treba sa mať rád a poznať sám seba. Dieťa sa to postupne dokáže naučiť tiež. Keďže detská hlavička si nevie kopu vecí ešte racionálne vyhodnoť, deti majú veľakrát pocit, že nie sú dosť dobré, zle znášajú neúspech alebo prehru. 

Keď sa však učia k sebaláske, dokážu s takýmito vecami vysporiadať oveľa ľahšie. Byť k sebe láskavý, znamená, že dokážem byť láskavý k iným ľuďom. Sebaláska je kľúčovým aspektom k tomu, aby bol človek v dospelosti úspešný. Ak sa to naučí ako dieťa, má napol vyhrané.

9. Trávia veľa času so svojimi najbližšími

Rodina je istota, bezpečia a láska. Čím viac času trávite všetci spolu ako rodina, tým lepší vplyv to má na vaše dieťa. Pokladáte tak aj základy na spracovávanie a vytváranie kvalitných medziľudských vzťahov. Dieťa tak vníma, čo je správne a zdravé a ako si pestovať a udržiavať vzťahy. Naopak bude presne vedieť, kedy je nejaký vzťah toxický alebo zlý. 

Všetko je to o dobrom príklade.  Vzájomná podpora a láska v rodine je zase základom pre správne fungovanie v dospelosti s inými ľuďmi. Takto vychovaný dospelý človek vie požiadať o pomoc, vytvára si pevné putá a vzťahy.

Rodičovstvo je drina a my vieme, že robíte pre svoje dietky to najlepšie, čo dokážete. Niekedy sa však človek stratí v nekončenom kolobehu povinností.

Tak to proste dnes je. Preto sa skúste zastaviť, pozrieť na svoje dieťa, objať ho a pobozkať. Tieto návyky vám pomôžu zabezpečiť to, aby bolo dieťa šťastné. Najšťastnejšie však je vtedy, keď má dostatok vašej lásky. Tá sa rovná všetkým návykom aj výchovným metódam.

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE