Ako správne skladovať pečivo, aby vydržalo dlho čerstvé a chrumkavé

Ako správne skladovať pečivo

Vôňa a chuť čerstvo upečeného pečiva priamo z pece je nenahraditeľná. Chrumkavá kôrka sa strieda s mäkkou a pružnou striedkou, no táto čerstvosť sa už po niekoľkých hodinách vytratí, ak nebudete chlieb skladovať správne. Poradíme vám, ako na to.

Nie všetko pečivo starne rovnako rýchlo

Nie všetko pečivo starne rovnakým tempom, jeho trvanlivosť výrazne ovplyvňuje zloženie a tvar. Pečivo s vyšším obsahom tuku (napríklad sladká brioška) zostáva mäkké dlhšie, pretože tuk spomaľuje proces starnutia. Naopak, druhy ako bageta, ktoré sú úzke a obsahujú málo alebo žiadny tuk, veľmi rýchlo tvrdnú a sú najchutnejšie v deň upečenia.

Okrem toho zohráva úlohu aj typ múky. Biele pečivo má tendenciu vysychať rýchlejšie než celozrnné bochníky, ktoré si vďaka vyššiemu obsahu vlákniny a olejov zachovávajú vlhkosť dlhšie. 

Prečo sa to vlastne deje?

Pečivo starne najmä v dôsledku procesu zvaného retrogradácia škrobov. Po upečení sú škroby v pečive želatínované (škrobové zrná v múke absorbujú vodu a napučia, čím sa rozložia a vytvoria želatínovú, gélovú štruktúru), čo mu dodáva mäkkú striedku a chrumkavú kôrku. No už v priebehu niekoľkých hodín sa tieto želatínované škroby začnú premieňať späť na kryštalickú formu, čo spôsobuje, že chlieb stráca svoju čerstvosť, stáva sa suchým a tvrdým. Tento proces prebieha rýchlejšie pri chleboch s nízkym obsahom tuku, ako sú tradičné bochníčky z pece.

Dobrou správou je, že starnutie chleba sa dá dočasne zvrátiť. Bochník stačí na pár minút (cca 4 – 5 min.) zohriať v rúre na 220 °C. Tým sa škroby znova zmäkčia, obnoví sa chrumkavá kôrka a chlieb chutí opäť ako čerstvý. Po vychladnutí však proces starnutia pokračuje.

Najlepší spôsob skladovania pečiva

Chlieb zostáva čerstvý približne dva až tri dni po upečení, teda za predpokladu, že ho správne skladuje. Najlepšie je ho počas tejto doby nechať v papierovom vrecku pri izbovej teplote – papier umožňuje chlebu dýchať a zabraňuje hromadeniu vlhkosti. Tým sa znižuje riziko vzniku plesní, ktoré sa ľahko tvoria pri skladovaní v plastových obaloch, kde sa hromadí vlhkosť. Ak ho do troch dní neskonzumujete, napevno ho zabaľte ešte do mikroténového vrecka a dajte zamraziť. Ani tu však nie je jeho trvanlivosť večná, predĺžite ju približne o dva až tri týždne.

Medzi užitočné doplnky do kuchyne patrí chlebník (box na pečivo). Chlebníky sú navrhnuté tak, aby umožnili jemnú cirkuláciu vzduchu vďaka malým otvorom. Tým zabraňujú nadmernej vlhkosti, ktorá by inak mohla podporiť tvorbu plesní, zároveň však neprepúšťajú toľko vzduchu, aby chlieb príliš rýchlo vysychal. Vytvárajú tak akúsi ideálnu mikroklímu. Používanie chlebníka je teda výborným spôsobom, ako udržať chlieb či iné pečivo čerstvé, zároveň štýlovo doplníte kuchyňu – k dostaniu sú v rôznych prevedeniach, od drevených cez bambusové až po kovové.

Tip: Praktické pomôcky a doplnky do kuchyne nájdete na XXXLutz.sk.

Rozmrazovanie pečiva je najlepšie robiť pomaly, pri izbovej teplote, tzn. nechajte ho voľne rozmraziť po dobu jednej až dvoch hodín. Ak však potrebujete pečivo rozmraziť rýchlejšie, môžete ho vybrať z vrecka, zabaliť do alobalu a vložiť do rúry vyhriatej na 160 °C na 15 – 20 minút.

Zdroj úvodnej fotky: XXXLutz.sk



0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE