Je to večná starosť rodiča: ako uvariť niečo rýchlo, chutne, zdravo… a aby to zároveň nebolo vodnaté ako letný vývar v školskej jedálni? A keď k tomu ešte patrí želanie vyhnúť sa klasickej múke? Nuž, niekomu to môže znieť ako výzva. No žiadna panika. Svet kuchyne, v ktorej sa nepoužíva múka, je prekvapivo pestrý. A v mnohom zdravší, výživnejší a – ak to spravíme správne – aj chutnejší.
Prečo vôbec obmedziť múku pri varení pre deti?
Nie je to strašenie lepkom ani výkrik moderných výživových trendov. Je to skôr návrat k rozumu a jednoduchosti. Tradičné zahusťovanie bielou múkou často neprináša nič iné ako prázdne kalórie a trochu lepivej konzistencie. A občas aj pár neidentifikovateľných hnedastých prvkov plávajúcich v tanieri.
Pšeničná múka, najmä tá biela hladká, je tradičné zahusťovadlo, s ktorým varili už naše staré mamy. Ale v dnešnom svete, kde deti zápasia s potravinovými intoleranciami, ekzémami, nadúvaním či len pomalým trávením, je dobré vedieť o alternatívach.
Nejde o to robiť z múky strašiaka – len o to, že existujú aj iné možnosti, ktoré sú ľahšie, výživnejšie a pre malé brušká často šetrnejšie. Detské telíčko potrebuje výživu, nie výplň. Ak už do niečoho pridávame zahusťovadlo, nech to má zmysel – vitamíny, vlákninu, bielkoviny. Nech to nie je len niečo, čo robíme zo zvyku.
Ako zahusťovať pokrmy deťom zdravšie, a pritom chutne?
Nebudeme sa tváriť, že ide o raketovú vedu. V skutočnosti sa len treba pozrieť do špajzy inak. Zrazu zistíte, že ste možno celé roky prehliadali ingrediencie, ktoré dokážu to isté ako múka – len lepšie. A niektoré z nich dokonca pridajú chuť, farbu aj živiny.
Tu sú tie najlepšie možnosti, ktoré sa výborne hodia aj pre deti.
1. Zelenina ako prírodné zahusťovadlo? Funguje to!
Ak máte doma tyčový mixér, máte vyhraté. Zelenina totiž robí s polievkami aj omáčkami zázraky. Keď uvaríte napríklad mrkvu, zeler, tekvicu či batat a potom ich rozmixujete priamo v jedle, nielenže ho zahustíte, ale aj vyživíte. Navyše:
- dodáte pokrmu prirodzenú sladkosť (napríklad z mrkvy či tekvice), ktorú deti milujú,
- vyhnete sa múke, ale výsledok bude stále krémový,
- tajne prepašujete viac zeleniny do taniera – a to sa ráta.
Je to výhra vo všetkých smeroch. A viete, čo je najlepšie? Detské jazýčky na to väčšinou ani neprídu. Tak smelo do zahusťovania pokrmov pre deti pomocou cukety, karfiolu, brokolice, cibule, koreňovej zeleniny či tekvice!
Depositphotos2. Ovsené a iné obilninové vločky – jemné, výživné, nenápadné
Ovsené vločky sú tichý génius v kuchyni. Rozmixované na múku alebo pomaly povarené sú ideálnym zahusťovadlom do polievok, kaší aj detských príkrmov. Sú plné vlákniny (konkrétne betaglukánov – čarovné slovo pre imunitu), obsahujú pomalé sacharidy a ich chuť je taká jemná, že nenaruší hlavné tóny jedla. Pozor len na výber: používajte jemné alebo mleté ovsené vločky, a ak varíte pre najmenších, siahnite po bezlepkových (ak je to potrebné).
Pohánkové, ryžové či pšenové vločky sú ďalším tajným esom. Stačí ich rozvariť (alebo rozmixovať predtým) a jedlu dodajú hustotu bez lepku a bez pridaných kalórií navyše. Pohánkové vločky sú výborné pre deti s citlivým trávením – sú prirodzene bezlepkové, bohaté na minerály a výborne sa kombinujú s vývarmi či zeleninovými prívarkami.
3. Strukoviny – malý hrášok, veľký výkon
Čo majú spoločné červená šošovica, cícer a biela fazuľa? Všetky vedia zahustiť, zasýtiť a dodajú jedlu bonus navyše – bielkoviny. Pre deti, ktoré rastú ako z vody, je to ideálna surovina. Najmä červená šošovica je priam magická. Rozvarí sa za pár minút a výsledok? Jemná, krémová konzistencia, ktorá nevyzerá ako „šošovicová“, ale ako „detsky famózna“.
Ak chcete ísť ešte ďalej, skúste z bielej fazule alebo cíceru urobiť pyré a použiť ho ako základ omáčky. Funguje to úžasne. Alternatívou sú bezlepkové múky zo strukovín – zo šošovice, z hrachu, cíceru...
4. Zemiaky a bataty – stará škola, nová stratégia
Zemiaky sú klasika. Ale keď ich rozmixujete a použijete ako súčasť pokrmu, zrazu sa premenia na parádne prírodné zahusťovadlo. Skvelo sa hodia najmä do polievok a dusených jedál.
Bataty sú ich výživnejší bratranec – s vyšším obsahom vlákniny, betakaroténu a jemnou sladkastou chuťou. Deťom navyše veľmi chutia.
Zemiaky môžete aj nastrúhať najemno, trochu podusiť a potom pridať – opäť sa rozvaria a krásne zahustia jedlo bez potreby čohokoľvek „múčneho“.
5. Škrob: starý známy v novom šate
Možno ho máte doma a ani netušíte, že je to kráľ jemného zahusťovania. Reč je o škrobe – napríklad kukuričnom, zemiakovom, ale aj tých exotickejších variantoch ako tapiokový škrob či kuzu.
- Tapiokové perly sa hodia aj do sladkých jedál – napríklad do pudingov alebo kaší.
- Kuzu (tradičný japonský koreňový škrob) má výnimočné vlastnosti – je jemný, ľahko stráviteľný a má aj upokojujúci účinok na trávenie. Výborný pri detských hnačkách či nechutenstve.
- Kukuričný škrob je najznámejší – pridajte ho do omáčky rozpustený v troške vody a uvarte. Jedlo zhustne ako mávnutím čarovného prútika.
7. Xantanová guma, psyllium a spol.
Áno, aj tieto látky majú v kuchyni svoje miesto.
- Xantanová guma – stačí naozaj malé množstvo (štvrť lyžičky), a omáčka je hustá raz-dva. Neobsahuje lepok a je neutrálna.
- Psyllium – čistá vláknina z indického skorocelu. Dokáže na seba viazať tekutiny a vytvoriť želé – ideálne napríklad do zeleninových placiek alebo prívarov. Plus: zlepšuje trávenie.
Tieto zložky sú silné a treba ich pridávať s mierou – hlavne pri varení pre menšie deti.
8. Vajíčko na zahusťovanie slaných aj sladkých pokrmov
Vajce je univerzálna surovina, ktorá okrem bielkovín a tuku poslúži aj ako prírodné zahusťovadlo. Stačí ho rozmiešať s troškou teplej omáčky a potom ju vmiešať späť do hrnca (tzv. temperovanie) – výsledok bude krémový a jemný.
Obzvlášť dobre funguje pri zahusťovaní sladkých jedál, napríklad mliečnych krémov alebo ovocných omáčok. Dajte však pozor na teplotu, aby sa vajíčko nezrazilo.
Chutná alternatíva ku klasickej zápražke
Nikto nechce kaziť radosť z vône poctivej domácej polievky. Ale zápražka (teda múka opražená na tuku) je presne tá zložka, kvôli ktorej je jedlo ťažšie. Ak ju milujete, skúste „light verziu“ – napríklad spenená cibuľka na troške olivového oleja a k tomu rozmixovaná zelenina. Výsledok? Rovnaký efekt, ale výživnejší. Telo sa vám poďakuje. A možno aj dieťa – ak nie hneď, tak neskôr.
Zdravé detské bruško = veselý deň
Zahusťovanie nemusí byť o múke. Môže byť o výžive, kreativite a rozumných voľbách. Deti nepotrebujú „vývar ako z guláša“, ale jedlo, ktoré im dodá silu, a zároveň nezaťaží žalúdok.
A rodičia? Tí potrebujú vedieť, že to ide aj inak – bez stresu, bez špeciálnych e-shopov a bez paniky. Stačí raz skúsiť rozmixovať zeleninu, pridať trochu vločiek alebo sa nebáť tapioky, a zrazu je z toho úplne nový svet varenia. Tak si k tomu navarte čaj, nasaďte zásteru a dajte polievke šancu zažiariť – aj bez múky.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos