Ako zvládnuť laryngitídu? Máme užitočné rady pre rýchle zotavenie

ako zvládnuť laryngitídu

Strata hlasu, škrabanie v hrdle, kašeľ a v niektorých prípadoch aj dýchacie problémy. Trpí hrtan, trpí hlas, pretože na nich zaútočil zápal. Laryngitída sa najčastejšie vyskytuje u detí, ale môžu ju chytiť aj dospelí. Ako zmierniť jej príznaky a urýchliť zotavenie? 

Čo je laryngitída?

Laryngitída má dve tváre. Akútna laryngitída je najčastejšie spôsobená vírusovou infekciou, ako je prechladnutie alebo chrípka, a trvá zvyčajne niekoľko dní až týždeň. Chronická laryngitída je dlhodobejšia a môže byť výsledkom dlhodobého podráždenia hrtana, napríklad fajčením, refluxom žalúdočnými kyselinami alebo častým používaním hlasu (speváci, učitelia).

Odporúčame: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Najčastejšie príznaky laryngitídy:

  • chrapot alebo úplná strata hlasu,
  • bolestivé alebo suché hrdlo,
  • suchý, dráždivý kašeľ,
  • pocit škrabania v hrdle,
  • dýchavičnosť alebo ťažkosti s dýchaním (častejšie u detí).

U detí, najmä do piatich rokov, môže laryngitída spôsobiť aj závažnejší stav nazývaný krupp. Tento stav môže spôsobiť silné zúženie dýchacích ciest, čo vedie k ťažkému, „štekavému" kašľu a dýchavičnosti, najmä v noci.

Odporúčame: Máte bilingválne dieťa? Viete, ako sa vyvíja jeho reč?

choré dieťa
Depositphotos

Ako zvládnuť laryngitídu doma

1. Udržiavajte hlasivky v pokoji

Pri laryngitíde sú hlasivky zapálené a podráždené, preto je dôležité ich nepreťažovať. Oddych hlasivkám umožní rýchlejšie zotavenie. Vyhnite sa hlasnému rozprávaniu, kričaniu a spevu. Ak je to možné, skúste čo najmenej rozprávať alebo šepkať, robte tak len v nevyhnutných prípadoch. Hlasivky potrebujú čas na regeneráciu a ich nadmerné používanie by zápal mohlo zhoršiť.

2. Dostatok tekutín

Pite dostatočné množstvo tekutín, hlasivky musia ostať vlhké, aby sa mohli rýchlejšie zahojiť. Ideálne sú teplé nápoje, napr. bylinkové čaje, napríklad harmančekový alebo šalviový, ktoré upokojujú hrdlo. Vyhnite sa však veľmi horúcim alebo ľadovým nápojom, ktoré môžu podráždenie zhoršiť. Voda a bylinné čaje sú najlepšou voľbou.

3. Zvlhčovanie vzduchu

Suchý vzduch môže laryngitídu zhoršiť a spôsobiť ešte väčšie podráždenie hrtana. Používajte zvlhčovač vzduchu v miestnosti, kde spíte alebo trávite väčšinu času, kašeľ sa určite zmierni. Ak zvlhčovač nemáte, môžete vyskúšať tradičný spôsob – napustite si do vane horúcu vodu a vdychujte teplú paru. Uvoľníte si dýchacie cesty. Môžete sa rovno aj okúpať a užiť si relax.

4. Kloktanie slanej vody

Kloktanie slanej vody je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako upokojiť podráždené hrdlo a zmierniť zápal. Soľ pôsobí ako prírodné antiseptikum, pomáha bojovať proti infekciám a zmierňuje opuchy. Rozpustite pol lyžičky soli v pohári teplej vody a kloktajte niekoľkokrát denne.

5. Med a citrón

Kombinácia medu a citróna je tradičný domáci liek na bolesť hrdla a chrapot. Med má antibakteriálne a upokojujúce účinky, zatiaľ čo citrón pomáha riediť hlieny. Do teplého čaju alebo teplej vody pridajte lyžicu medu a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Tento nápoj môžete piť niekoľkokrát denne na zmiernenie príznakov, a ešte si aj pochutíte.

6. Inhalácia pary

Inhalácia teplej pary pomáha uvoľniť dýchacie cesty, zmierniť podráždenie a zvlhčiť hlasivky. Môžete použiť aj éterické oleje, ako eukalyptový alebo mätový olej, ktoré majú upokojujúce a protizápalové účinky. Naplňte misku horúcou vodou, nakloňte sa nad ňu a prikryte si hlavu uterákom. Vdychujte paru po dobu 5-10 minút.

7. Vyhnite sa dráždivým látkam

Pri liečbe laryngitídy je dôležité vyhýbať sa faktorom, ktoré môžu zhoršiť zápal hrtana. Medzi tieto faktory patrí fajčenie a pasívne fajčenie, prach a chemické látky, suchý vzduch alebo klimatizácia, alkohol a kofeín, pretože môžu dehydratovať telo a hlasivky.

8. Pri dýchavičnosti postupujte opatrne

Ak sa laryngitída prejaví dýchacími problémami (najmä u detí), situáciu je nutné sledovať veľmi pozorne. V prípade, že vaše dieťa má ťažkosti s dýchaním, pri nádychu počujete pískanie, má štekavý kašeľ alebo zaznamenáte výraznú dýchavičnosť, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Takéto príznaky môžu byť známkou kruppu, ktorý vyžaduje rýchlu liečbu.

9. Užívajte lieky na odporúčanie lekára

Na zmiernenie opuchu hrtana a dýchacích ciest môžu lekári predpísať kortikosteroidy. Tieto lieky pomáhajú znížiť zápal, najmä ak sú dýchacie cesty výrazne zúžené. Ak je laryngitída spôsobená bakteriálnou infekciou (čo je zriedkavejšie), zrejme vám lekár predpíše antibiotiká. Vo väčšine prípadov ide o vírusové ochorenie, a preto antibiotiká nebudú účinné.

Odporúčame: Koniec ponocovaniu! TAKÁTO má byť spánková hygiena detí. Kedy spať, ako dlho spať a kedy vstať?

Kedy vyhľadať lekára?

Hoci laryngitída zväčša odznie sama za pár dní, niekedy je nutná odborná pomoc. Vyhľadajte lekára, ak:

  • príznaky trvajú dlhšie ako dva týždne,
  • máte závažné problémy s dýchaním alebo pociťujete silnú bolesť hrdla,
  • máte horúčku trvajúcu viac ako tri dni,
  • u dieťaťa sa prejavuje dýchavičnosť, bledosť alebo modrasté sfarbenie kože (najmä okolo pier a nechtov).

Choroba pod palcom

Laryngitída je nepríjemná choroba, ale väčšina prípadov sa dá úspešne zvládnuť doma. Dôležitá je správna starostlivosť o hlasivky, dostatočná hydratácia, zvlhčovanie vzduchu a používanie prírodných liekov, ako je med, citrón a slaná voda. Pri ťažších príznakoch alebo dýchacích problémoch by ste však mali vyhľadať lekára. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE