Odsávačka na mlieko: Ako si správne vybrať?

Materské mlieko je tá najvzácnejšia tekutina na svete. Prispôsobuje sa potrebám bábätka a jeho zloženie je neustále predmetom mnohých výskumov po celom svete. Dojčenie je prirodzené a ak sa preň čerstvá maminka rozhodne, dá svojmu dieťatku ten najlepší štart do života.

Nie vždy sa však rozhodnutie dojčiť vyvíja podľa predstáv a častokrát treba mať po ruke overené pomôcky, ktoré v dojčení môžu pomôcť. A odsávačka na mlieko je práve jednou z nich.

Každé bábätko je iné a rovnako aj dojčenie pri každom bábätku je iné, aj keď mamičky prirodzene očakávajú bezproblémový priebeh. S tým súvisia aj dôvody, prečo by mala byť odsávačka na mlieko súčasťou základnej výbavy každej budúcej mamičky. Ako si ale vybrať tú správnu?

Odsávačka mlieka s otvoreným alebo uzatvoreným systémom?

Odsávačka na mlieko s uzavretým systémom je taká, ktorá je od mlieka utesnená bariérou –  „ochrana proti pretečeniu“. Ide o najhygienickejší typ odsávačky na mlieko, pretože bariéra zabraňuje vniknutiu mlieka do odsávačky. Majú tiež tendenciu byť drahšie ako odsávačky s otvoreným systémom.

Odsávačka na mlieko s otvoreným systémom nemá bariéru medzi mliekom a mechanizmom odsávačky, takže mlieko preteká hadičkami a inými malými časťami do fľaše, preto sa môže dostať do kontaktu s odsávacím mechanizmom. Aj keď môžu byť menej hygienické, odsávačky s otvoreným systémom sú zvyčajne lacnejšie ako tie, ktoré majú ochranu proti pretečeniu.

Odporúčame: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

elektrická odsávačka mlieka

Zdroj: Depositphotos

Elektrická odsávačka mlieka

Modely elektrickej odsávačky mlieka sa zapájajú do elektrickej zásuvky a sú zvyčajne najvýkonnejšími odsávačkami mlieka, ktoré si môžete kúpiť. Môžete sa rozhodnúť pre dvojitú elektrickú odsávačku, ktorá odsáva mlieko z oboch prsníkov súčasne, alebo jednoelektrický model, ktorý odsáva materské mlieko len z jedného prsníka.

Jednoduché elektrické odsávačky mlieka sú menej účinné, pretože v podstate zdvojnásobujú čas, ktorý musíte stráviť odsávaním, ale zvyčajne sú cenovo dostupnejšie ako modely s dvojitým elektrickým pohonom.

Odsávačky mlieka na batérie

Odsávačky mlieka na batérie sa dodávajú v jednoduchých, ale aj dvojitých modeloch. Existujú aj bezdrôtové odsávačky mlieka, ktoré umožňujú odsávanie úplne bez použitia rúk.

Batériové odsávačky mlieka bývajú menšie a prenosnejšie ako elektrické pumpy a sú ideálne, ak viete, že nebudete mať ľahký prístup k elektrickej zásuvke – napríklad keď dochádzate do práce alebo keď často cestujete.

Ručná odsávačka mlieka

Manuálna – ručná odsávačka mlieka si vyžaduje opakované stláčanie pumpičky, aby sa vytvorilo sanie na prsníku a následné odsávanie mlieka. Tieto modely sú ľahké, prenosné a lacné.

Majú ale jednu nevýhodu. Akú? Aj keď sa pri ich používaní dokonca možno aj zapotíte, nemusíte z prsníka dostať príliš veľa mlieka. Takže sa odporúčajú používať iba príležitostne.

Neprehliadnite: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

ručná odsávačka mlieka

Zdroj: Depositphotos

Čo si treba všímať na odsávačke mlieka?

Keď začnete vyberať odsávačku mlieka, budete chcieť nájsť tú najlepšiu, ktorá bude vyhovovať všetkým vašim – aj špecifickým potrebám. Pretože to, čo funguje pre jednu maminku, nemusí byť pre inú tou správnou voľbou.

Pri výbere odsávačky mlieka treba zvážiť tieto dôležité faktory:

  • frekvencia odsávania – premyslite si, ako často si budete odsávať mlieko. Ak plánujete odsávať aspoň párkrát týždenne, ručná pumpa nemá zmysel, pretože na jej používanie budete musieť minúť veľa času a energie. V takom prípade sa pravdepodobne oplatí investovať do dvojitej elektrickej odsávačky.
  • hluk odsávačky mlieka – aj keď žiadna odsávačka mlieka nie je úplne tichá, niektoré sú hlasnejšie ako iné. Ak viete, že pri odsávaní budete niekedy bývať aj v spoločnosti iných ľudí, možno budete chcieť vybrať takú, ktorá je všeobecne považovaná za relatívne tichú.
  • hmotnosť odsávačky mlieka – ak dochádzate do práce alebo často cestujete, môže byť veľmi užitočné mať ľahkú odsávačku.
  • kde budete odsávať mlieko – budete mať prístup k elektrickej zásuvke? Ak nie vždy, zvoľte taký model odsávačky, ktorý je dodávaný s batériou, alebo zvoľte menší, prenosnejší variant, ktorý je napájaný z batérie. Niektoré novšie modely sa dajú nosiť pod košeľou, čo vám umožní pumpovať úplne bez použitia rúk a bez zjavných hadičiek alebo káblikov.

Odporúčame aj: Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE