Je klystír pred pôrodom povinný? Aké sú výhody aj možné riziká?

klystír pred pôrodom

Klystír pred pôrodom je jednou z praktík, ktoré sa v minulosti bežne vykonávali na prípravu tehotných žien pred nástupom pôrodu. Táto procedúra, ktorá spočíva v zavedení tekutiny do čreva s cieľom vyprázdniť ho, mala zabezpečiť čistotu počas pôrodu a eliminovať riziko nečistôt. V dnešnej dobe sa však stále viac diskutuje o tom, či je klystír naozaj potrebný, bezpečný a či má nejaké skutočné prínosy pre rodičku aj dieťa.

Pozrieme sa na históriu klystíru pred pôrodom, jeho prínosy a nevýhody, aktuálne stanoviská odborníkov a zdravotníckych zariadení a to, či je povinný alebo dobrovoľný.

Prečítajte si: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

História klystíru pred pôrodom

Klystír sa v minulosti považoval za dôležitú súčasť prípravy na pôrod. Lekári a pôrodní asistenti verili, že vyprázdnenie čriev pomôže uľahčiť proces pôrodu, zníži riziko kontaminácie pôrodných ciest a prispieva k hygienickejšiemu priebehu pôrodu. Okrem toho sa predpokladalo, že klystír môže znížiť tlak v bruchu, čo by malo uľahčiť kontrakcie a samotný pôrod.

V mnohých krajinách bol klystír štandardnou praxou a to nielen pre hygienické dôvody, ale aj z praktických dôvodov. V čase pred modernými sanitárnymi zariadeniami bol dôležitý pre zamedzenie šírenia infekcií. Táto rutina však pretrvala aj po zlepšení zdravotníckych podmienok a preto sa klystír stal súčasťou pôrodných príprav v mnohých nemocniciach.

Prínosy klystíru pred pôrodom

Existuje niekoľko argumentov v prospech klystíru pred pôrodom:

  • Hygiena a zníženie rizika kontaminácie: Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa klystír vykonáva, je zníženie rizika fekálnej kontaminácie počas pôrodu. V niektorých prípadoch, keď žena tlačí, sa môže vyskytnúť mimovoľné vyprázdnenie čriev, čo môže byť pre ženu nepríjemné a môže to narušiť hygienické prostredie.
  • Pohodlie rodičky: Niektoré ženy uprednostňujú mať črevá vyprázdnené, aby sa necítili nepríjemne počas tlačenia. Klystír môže eliminovať tento pocit neistoty, že dôjde k nečakanému vyprázdneniu.
  • Zmenšenie tlaku v bruchu: U niektorých žien sa verí, že klystír môže zmierniť pocit tlaku v dolnej časti brucha, čo môže uľahčiť pôrodné kontrakcie.

Odporúčame: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

pôrod
Depositphotos

Nevýhody a riziká klystíru pred pôrodom

Na druhej strane existujú aj argumenty, prečo by klystír nemal byť súčasťou rutiny pred pôrodom:

  • Nepríjemnosť a stres: Klystír môže byť pre ženu nepríjemný a stresujúci. Zákrok zahŕňa zavedenie tekutiny do konečníka, čo môže byť bolestivé, najmä ak je žena už v bolestiach pred pôrodom.
  • Žiadne významné prínosy: Moderné výskumy ukázali, že klystír v skutočnosti neprináša žiadne zásadné prínosy pre priebeh pôrodu. Fekálna kontaminácia je bežná a prirodzená súčasť pôrodu a personál je vyškolený, aby sa s ňou vysporiadal bezpečne a hygienicky.
  • Možné zdravotné riziká: V niektorých prípadoch môže klystír spôsobiť dehydratáciu alebo poškodenie črevnej sliznice, najmä ak sa vykonáva príliš často, alebo nesprávne. U niektorých žien môže tiež vyvolať zvýšenú aktivitu čriev, čo môže byť nepríjemné.

Je klystír pred pôrodom povinný?

Odpoveď na túto otázku závisí od nemocnice, krajiny a zdravotníckeho systému. Vo väčšine moderných pôrodníckych zariadení už klystír nie je povinný a je považovaný za voliteľnú procedúru. Kým v minulosti bol klystír štandardom, dnes sa kladie dôraz na práva rodičky a jej osobné preferencie. Mnohé nemocnice a pôrodnice dnes ponúkajú ženám možnosť voľby, či si želajú klystír pred pôrodom, alebo nie.

V niektorých krajinách, najmä v tradičnejších zdravotníckych systémoch, môže byť klystír stále bežnou praxou, avšak aj tam sa čoraz viac začína uprednostňovať individuálny prístup ku každej rodičke. Vo väčšine prípadov sa od ženy neočakáva, že klystír podstúpi, ak si to sama nepraje, a mala by mať možnosť sa rozhodnúť na základe informovaných odporúčaní.

Neprehliadnite: Môžem otehotnieť po šestonedelí? Zistite pravdu!

Ako sa rozhodnúť?

Ak vás čaká pôrod a zvažujete, či si zvoliť klystír, je dôležité sa o tejto téme poradiť s vaším lekárom alebo pôrodnou asistentkou. Mali by vám poskytnúť všetky potrebné informácie o výhodách a rizikách tejto procedúry a rešpektovať vaše rozhodnutie.

Niektoré ženy sa rozhodnú pre klystír pre pocit väčšej hygieny a pohodlia, zatiaľ čo iné si zvolia prirodzený priebeh pôrodu bez neho. Dôležité je, aby ste mali dostatok informácií a cítili sa v tomto rozhodnutí sebaisto.

Prečítajte si aj: Ako sa popasovať so začínajúcim nachladnutím? Skúste TÝCHTO 12 osvedčených tipov!

Alternatívy ku klystíru

Pre ženy, ktoré nechcú podstúpiť klystír, existujú aj alternatívne spôsoby, ako minimalizovať nepríjemnosti spojené s črevným vyprázdňovaním počas pôrodu. Napríklad zmena stravy v posledných dňoch pred pôrodom, pitie dostatočného množstva vody a jemné preháňadlá môžu pomôcť črevá prirodzene vyprázdniť pred začiatkom pôrodu. Niektoré ženy preferujú takéto prirodzené prístupy, ktoré sú menej invazívne a stresujúce než klystír.

Klystír pred pôrodom je dnes v mnohých krajinách a nemocniciach dobrovoľnou procedúrou, ktorá už nie je povinná ako v minulosti. Jeho prínosy sú stále diskutované a moderné výskumy naznačujú, že nemusí mať žiadny zásadný vplyv na priebeh pôrodu. Každá žena by mala mať možnosť rozhodnúť sa, či si zvolí klystír, alebo nie, na základe informovaných odporúčaní a vlastných preferencií.

Ak sa rozhodujete, či podstúpiť klystír pred pôrodom, najlepšie je konzultovať to s vaším lekárom alebo pôrodnou asistentkou. Bez ohľadu na to, aké rozhodnutie urobíte, dôležité je, aby ste sa počas pôrodu cítili pohodlne a sebaisto.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE