RECEPT: Jedlá kytica so zvieratkami z Pečie celé Slovensko

Hľadáte tip na skutočne originálny darček? A čo tak jedlá kytica? Ale nie tá z obchodu, ale vlastnoručne vyrobená. Inšpirovať sa môžete napríklad aj výtvorom Zuzky z relácie Pečie celé Slovensko. Jej jedlá kytica pozostáva zo sušienok lepených javorovým sirupom, škoricových zvieratiek z odpaľovaného cesta a zvieratiek z ovocia. Takáto peknučká jedlá torta rozhodne poteší oslávenca a hodí sa trebárs aj na oslavy spojené s narodením dieťatka. Hor sa do práce!

Lepené sušienky s javorovým sirupom:

  • 230 g zmäknutého masla
  • 140 g kryštálového cukru
  • 270 g hladkej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 1 ČL škorice
  • 3 g soli
  • 30 g zmäknutého masla
  • 170 g práškového cukru
  • 45 g javorového sirupu
  • 2 PL mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 bielkov
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • kvapka oranžovej gélovej farby
  • oranžová prášková farba
  • Hnedá prášková farba
  • Čierna prášková farba
  • Biela prášková farba
  • Čierna potravinárska fixka
  • 1 vajce (na upevnenie špajdle v sušienke)
  • Trocha vodky na riedenie farieb

Odpaľované líšky a jelenčeky so škoricovou plnkou:

  • 118 ml vody
  • 57,5 g masla
  • 67,5 g hladkej múky
  • 1 PL cukru
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 236 g mlieka
  • 57 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 21 g kukuričného škrobu
  • 48 g masla izbovej teploty
  • 1 ČL škorice

Jablkové a hruškové zvieratká v karameli:

  • 3 Granny smith jablká
  • 3 hrušky Wiliams
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 1 ČL octu

Ostatné prísady:

  • 6 fíg
  • 300 g physalisu
  • 300 g 54,5 % horkej čokolády
  • 300 g zlatej čokolády
  • 100 g čučoriedok
  • 200 g červeného hrozna (v strapci)
  • 10 g kakaového masla
  • červená prášková potravinárska farba
  • biela potravinárska farba

Postup prípravy jedlej kytice:

  1. Sušienka – rozmiešame maslo s cukrom, soľou a škoricou. Primiešame múku a vytvarujeme jednotné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 20 minút. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
  2. Cesto rozvaľkáme na 1 cm a povykrajujeme sušienky. Poukladáme na plech na pečenie, do polovice sušienok vtlačíme špajdle namočené vo vyšľahanom vajíčku. Dáme piecť cca 25-30 minút. Necháme ich úplne vychladnúť.
  3. Plnka – vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a javorovým sirupom, vanilkovým extraktom. V prípade potreby môžeme plnku zriediť mliekom. Sušienky naplníme krémom a zlepíme dokopy.
  4. Poleva – vyšľaháme bielok s cukrom a citrónovou šťavou. Polovicu zafarbíme na oranžovo. Polevu natrieme na sušienky a dozdobíme práškovými farbami. Rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
  5. Odpaľované cesto – zmiešame vodu s maslom, cukrom a soľou a na vyššej panvici privedieme k varu. Pridáme múku a rýchlo zmiešame, kým nevznikne jednotná hmota.
  6. Cesto chvíľku odpaľujeme na panvici, a potom ho necháme trochu vychladnúť.
  7. Cesto zmiešame s vajcami, kým nevznikne hladké cesto, ktorým naplníme cukrárske vrecúško. Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme odpaľované cesto, plech trochu postriekame vodou a dáme piecť na cca 30-35 minút. 5 minút pred koncom pečenia odpaľované tváričky poprepichujeme, aby sa dobre vysušili.
  8. Krém – dáme variť mlieko so škoricou, medzitým v miske vymiešame vajcia s cukrom a kukuričným škrobom.
  9. Trochu zohriateho mlieka rozmiešame v žĺtkovej zmesi, potom ju prelejeme do zbytku mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme a varíme do zhustnutia.
  10. Prikryjeme potravinárskou fóliou, tak aby sa fólia dotýkala krému a dáme schladiť.
  11. Primiešame maslo a hotovým krémom naplníme cukrárske vrecúško. Do vychladnutých odpaľovaných zvieratiek spravíme dierky a naplníme ich krémom.
  12. 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania. Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE