Chystáte nejakú oslavu alebo očakávate návštevu? V tom prípade isto rozmýšľate aj nad tým, čo hosťom ponúknete pod zub. Ak vás tradičné obložené chlebíčky či jednohubky s klobáskou už omrzeli, skúste tieto kanapky s penou z údeného lososa alebo prepeličích vajíčok. V relácii Pečie celé Slovensko ich pripravila súťažiaca Alenka.
Suroviny na korpus:
- 250 g mrazeného špenátu
- 250 g uvarenej cvikle
- 240 g hladkej múky
- 6 vajec
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ podľa chuti (1/2 malej lyžičky)
Pena z údeného pstruha:
- 100 g údeného pstruha
- 100 g masla
- 3 PL smotany
- citrónová šťava, soľ, čerstvý kôpor
Žĺtková pena:
- 12 prepeličích vajec
- 50 g masla
- 50 g syra niva
- 50 g taveného syra
- soľ, horčica
Postup prípravy kanapiek:
- Korpus – žĺtka, olej a soľ vyšľaháme, pridáme polohrubú múku, prelisovaný cesnak. V osobitnej nádobe si zo zvyšných šiestich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto potom rozdelíme na polovicu a do jednej zapracujeme špenát a druhej cviklu vlejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150 °C po dobu 10-15 minút
- Pena z údeného pstruha – pstruha nasekáme najemno, pridáme citrónovou šťavu, maslo a smotanu, osolíme a všetky ingrediencie dôkladne ušľaháme do peny
- Žĺtková pena – z uvarených prepeličích vajíčok vyberieme žĺtka, ktoré zmiešame s maslom a syrmi a horčicou, dochutíme soľou a vymiešame hladkú penu. Preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a naplníme prepeličie vajíčka
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko