Bratislavské rožky patria medzi tradičné slovenské sladké špeciality. Len málokto ich nepozná, a to najmä zo západných regiónov. Obvykle majú buď orechovú, alebo makovú naplň. Ak patríte k milovníkom maku, rozhodne musíte vyskúšať tieto makové bratislavské rožky od Jožky z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na kysnuté cesto:
- Múka hladká špeciál – 220 g
- Múka hrubá – 100 g
- Maslo – 165 g
- Cukor kryštálový – 35 g
- Žĺtky – 1 ks
- Soľ – štipka
- Mlieko čerstvé – 68 g
- Droždie sušené – 4,7 g (17 g čerstvé)
Suroviny na makovú plnku:
- Cukor kryštálový – 180 g
- Mak – 300 g
- Cukor vanilínový- 8 g
- Mlieko – 280 g
- Citrónová kôra – z 1 citróna
- Škorica – štipka
- Maslo – 20 g
Postup prípravy bratislavských rožkov:
- Pripravíme si plnku: Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť. Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu. Plnku necháme vychladnúť.
- Cesto: Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.
- Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
- Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť (20 min.).
- Navážime 30 g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
- Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
- Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
- Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Pri teplote 200 °C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko