TOTO je 13 veľmi znepokojujúcich vecí, ktoré o vás vie váš smartfón!

čo o nás vie smartfón

V modernom svete sú smartfóny neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Používame ich na komunikáciu, zábavu, nákupy, prácu a mnoho ďalších každodenných aktivít. 

No zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko informácií o vás váš smartfón skutočne zbiera? A čo všetko s týmito dátami robia rôzne aplikácie a služby? V tomto článku sa pozrieme na 13 znepokojujúcich vecí, ktoré váš smartfón o vás vie – a je možné, že o tom ani netušíte.

Senzory smartfónov

Senzory smartfónov sú kľúčovými komponentmi, ktoré prispievajú k ich funkčnosti a použiteľnosti. Tieto malé, ale mocné zariadenia umožňujú smartfónom reagovať na rôzne podnety z prostredia a interagovať s používateľmi rôznymi spôsobmi.

Typy senzorov v smartfónoch

  1. Akcelerometer: Tento senzor meria zrýchlenie vo všetkých smeroch. Umožňuje funkcie ako automatickú rotáciu obrazovky, sledovanie pohybu a rôzne fitness aplikácie, ktoré zaznamenávajú kroky alebo aktivitu.
  2. Gyroskop: Gyroskop dodáva presnejšie informácie o orientácii zariadenia. Spolu s akcelerometrom umožňuje sledovanie pohybov v 3D priestore, čo je dôležité pre aplikácie rozšírenej reality a hry.
  3. Magnetometer: Tento senzor funguje ako kompas a je schopný detekovať magnetické polia. Pomáha v orientácii a navigácii, najmä v mapových aplikáciách.
  4. Proximity sensor (proximálny senzor): Tento senzor zistí, keď sa telefón nachádza blízko tváre používateľa, napríklad počas telefonovania. Týmto sa automaticky vypne obrazovka, aby sa predišlo nechcenému dotyku.
  5. Ambient light sensor (senzor okolitého svetla): Tento senzor meria úroveň osvetlenia v prostredí a automaticky prispôsobuje jas obrazovky, čo šetrí energiu a zlepšuje čitateľnosť.
  6. Barometer: Tento senzor meria tlak vzduchu a môže poskytovať informácie o nadmorskej výške. Je užitočný pre aplikácie súvisiace s počasím alebo pre outdoorové aktivity.
  7. Fingerprints sensor (senzor odtlačkov prstov): Tento senzor slúži na biometrickú identifikáciu používateľa, čím zvyšuje bezpečnosť zariadenia. Umožňuje rýchle odomykanie a autentifikáciu v aplikáciách.

Význam senzorov

Senzory v smartfónoch prispievajú nielen k zlepšeniu používateľskej skúsenosti, ale aj k rozvoju nových technológií. V oblasti fitness, zdravia a zábavy sa stávajú ešte dôležitejšími, pretože umožňujú presné sledovanie a analýzu údajov.

V kombinácii s umelou inteligenciou a strojovým učením môžu senzory poskytovať ešte bohatšie a personalizovanejšie služby. Napríklad, aplikácie môžu analyzovať pohybové dáta na to, aby používateľovi ponúkli cielené cvičebné plány alebo poradenstvo v oblasti zdravia.

Senzory smartfónov sú neodmysliteľnou súčasťou moderných mobilných zariadení, ktoré výrazne zvyšujú ich funkčnosť a prispievajú k inovativnosti v technológiach. Ich neustály vývoj a integrácia do nových aplikácií naznačuje, že budú veľmi dôležité aj v budúcnosti.

Odporúčame: Ako vybrať správny kočík - TOP 13 vecí, na ktoré sa zamerajte

ochrana súkromia
Depositphotos

Čo všetko o vás váš smartfón vie?!

Smartfón je v dnešnej dobe neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Jeho schopnosti sú obrovské a mnohé z nich si ani neuvedomujeme. Tu je niekoľko informácií o tom, čo všetko o vás váš smartfón môže vedieť:

  • Osobné údaje: Pri nastavovaní smartfónu často zadávame osobné informácie, ako sú meno, adresa, dátum narodenia a email. Tieto údaje sa môžu použiť na prispôsobenie vás a vašich preferencií.
  • Poloha: Smartfóny majú zabudované GPS a iné určovacie technológie, ktoré môžu sledovať vašu polohu. Aplikácie často používajú tieto údaje na navigáciu, poskytovanie informácií o miestach v okolí alebo na zasielanie reklám relevantných pre vašu polohu.
  • História hovorov a správ: Váš smartfón uchováva záznamy o všetkých hovoroch, textových správach a chatových aktivitách. Tento obsah môže byť analyzovaný pre účely marketingu alebo zlepšovania služieb.
  • Správanie a záujmy: Aplikácie ako sociálne siete, internetové prehliadače a nákupné platformy sledujú vašu aktivitu a záujmy. Tieto údaje sa potom používajú na prispôsobenie obsahu, ktorý vidíte, a na cielené reklamy.
  • Zdravotné údaje: Množstvo aplikácií na sledovanie zdravia a fitness môže monitorovať vašu fyzickú aktivitu, stravovacie návyky alebo spánkové vzory. Tieto údaje môžu byť odosielané lekárom alebo analyzované na zlepšenie vášho zdravia.
  • Sociálne interakcie: Váš smartfón zaznamenáva, s kým sa najčastejšie komunikuje, aké aplikácie používate a aké aktivity preferujete. Tieto informácie môžu poskytnúť cenné náhľady do vašich sociálnych vzťahov.
  • Možnosti biometrickej identifikácie: Niektoré smartfóny majú čítačky odtlačkov prstov alebo rozpoznávanie tváre, čo znamená, že môžu uchovávať biometrické údaje na zabezpečenie prístupu a ochranu vášho zariadenia.

Záverom možno povedať, že technológia, ktorú máme v našich smartfónoch, nám poskytuje veľké výhody, no zároveň prichádza s množstvom otázok ohľadom ochrany súkromia a zabezpečenia. Je dôležité byť si vedomý toho, aké údaje zdieľame a čo s nimi robíme.

1. Vaša poloha – v reálnom čase

Smartfóny sú vybavené GPS technológiou, ktorá dokáže sledovať každý váš pohyb. Bez ohľadu na to, či používate aplikácie ako mapy alebo nie, váš smartfón vie presne, kde sa nachádzate. Mnohé aplikácie zbierajú tieto údaje na pozadí, aj keď ich aktívne nepoužívate. Firmy potom tieto dáta môžu použiť na zacielenie reklám alebo ich predávať tretím stranám.

2. Kedy a koľko spíte

Ak používate fitness aplikácie alebo aplikácie na sledovanie spánku, váš telefón vie, kedy idete spať a kedy vstávate. Dokáže tak monitorovať váš spánkový režim, čo môže byť síce užitočné pre vaše zdravie, no zároveň sa tieto dáta môžu stať cenným zdrojom pre spoločnosti, ktoré chcú vedieť viac o vašich každodenných návykoch.

3. S kým komunikujete najčastejšie

Vaše telefónne hovory, správy a e-maily sú neustále monitorované. Smartfóny si uchovávajú informácie o tom, s kým komunikujete najčastejšie, kedy a ako dlho. Táto informácia môže byť využitá napríklad na marketingové účely, kde sa firmy zameriavajú na personalizované reklamy pre vás a vašich blízkych.

4. Vaša nákupná história

Váš smartfón, rovnako ako aplikácie, ktoré na ňom používate, vie, čo si kupujete, kedy to kupujete a odkiaľ. Online nakupovanie, digitálne peňaženky a aplikácie na sledovanie objednávok ukladajú podrobné záznamy o vašich nákupných návykoch. To môže byť znepokojujúce, keď si uvedomíte, že tieto dáta sú zdieľané s tretími stranami, ktoré o vás vedia viac, než by ste chceli.

5. Vaše záujmy a koníčky

Vaša aktivita na sociálnych sieťach, histórie prehliadania a aplikácie, ktoré používate, odhaľujú, čo vás baví. Smartfóny zaznamenávajú, čo čítate, pozeráte a aké aplikácie najčastejšie používate. Tieto údaje potom firmy používajú na cielenie reklám, ktoré sú pre vás najzaujímavejšie, no zároveň vedia, čo máte radi a aké sú vaše preferencie.

6. Vaše fyzické zdravie

Používate aplikácie na sledovanie fitness alebo nosíte smart hodinky? Ak áno, váš smartfón vie o vašom zdraví viac, než si myslíte. Sleduje vašu fyzickú aktivitu, počet krokov, srdcový tep a v niektorých prípadoch aj zdravotný stav. Tieto informácie môžu byť v budúcnosti cenné pre poisťovne alebo iné spoločnosti, ktoré by ich mohli využiť.

Neprehliadnite: Môžem otehotnieť po šestonedelí? Zistite pravdu!

smart hodinky
Depositphotos

7. História vašich vyhľadávaní

Všetko, čo hľadáte na internete cez smartfón, sa ukladá. Vyhľadávania v prehliadačoch, ako aj v aplikáciách, poskytujú obraz o vašich záujmoch, otázkach a obavách. Firmy môžu tieto informácie použiť na vytváranie ešte cielenejších reklám, ale tiež je to citlivý údaj, ktorý môže narušiť vaše súkromie.

8. Kde pracujete a kde bývate

Vaše každodenné trasy do práce, domov alebo do obľúbených miest sú pre váš smartfón otvorenou knihou. Ak používate mapové aplikácie, telefón sleduje, kde sa najčastejšie nachádzate a vie, ktoré miesta sú pre vás dôležité. Tieto informácie môžu byť použité na zacielenie reklám, ale aj na predikciu vašich ďalších krokov.

9. Kto ste podľa umelej inteligencie

Váš smartfón využíva umelú inteligenciu (AI) na analýzu vašich zvykov a správania. Na základe vašich aktivít, komunikácie a vyhľadávaní si váš telefón môže vytvoriť obraz o tom, kto ste ako osoba. Tento obraz je potom využívaný na ponuku personalizovaného obsahu alebo služieb.

10. Vaše fotografie a videá

Smartfóny ukladajú tisíce osobných fotografií a videí, ktoré o vás prezrádzajú veľa. Metadáta z týchto súborov môžu obsahovať informácie o čase, mieste a osobe, ktorá ich vytvorila. Niektoré aplikácie môžu mať prístup k týmto súborom a zbierať o vás ešte viac informácií.

11. Vaše finančné transakcie

Ak používate smartfón na bankovníctvo alebo finančné operácie, tieto dáta sú cenné pre váš telefón aj aplikácie. Smartfóny vedia o vašich účtoch, transakciách, výdavkoch a investíciách, čo je veľmi citlivá informácia, ktorú by ste si mali starostlivo chrániť.

12. Čo a ako často nakupujete online

Váš smartfón má prístup k vašim online objednávkam a digitálnym účtom. Tieto informácie môžu byť použité na predikciu vašich budúcich nákupov a zvyklostí. Váš telefón sleduje, čo, kde a ako často nakupujete, aby vám mohol ponúkať presnejšie odporúčania a reklamy.

13. Vaša hlasová aktivita

Asistenti ako Siri, Google Assistant alebo Alexa neustále sledujú a počúvajú vaše príkazy. Hoci tvrdia, že sú aktivovaní len na vaše podnety, občas zachytávajú aj to, čo im nepoviete. Tieto dáta sa neskôr používajú na zlepšovanie hlasových technológií, ale môžu tiež narušiť vaše súkromie.

Ako si chrániť svoje súkromie?

Aj keď je ťažké úplne sa vyhnúť sledovaniu, môžete podniknúť niekoľko krokov na ochranu svojich dát:

  • Znížte prístup aplikácií k vašim údajom.
  • Pravidelne kontrolujte nastavenia súkromia vo svojom telefóne.
  • Používajte VPN a bezpečné prehliadače.
  • Zvážte, ktoré aplikácie skutočne potrebujete a ktoré by mohli byť rizikové.

Smartfóny sú mocné nástroje, ktoré zlepšujú náš každodenný život, no zároveň predstavujú hrozbu pre naše súkromie. Je dôležité vedieť, aké informácie váš smartfón zbiera a ako ich môžete lepšie chrániť, aby ste predišli možnému zneužitiu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE