Zapnutá a otvorená mikrovlnka: Je to nebezpečné?

Zapnutá a otvorená mikrovlnka

Počas rokov bolo vykonaných mnoho štúdií, ktoré skúmali únik mikrovlnného žiarenia z mikrovlniek. Zistite, či sa treba báť používania mikrovlnnej rúry a čo robiť, ak sa stane, že mikrovlnka pracuje s otvorenými dvierkami. 

Technológia mikrovlnných rúr vzbudzuje obavy od 70. rokov 20. storočia, keď sa začali masovo predávať. Pochybnosti o tom, či mikrovlnky prepúšťajú mikrovlnné žiarenie, pretrvávajú dodnes. Ako mikrovlnné rúry fungujú? A bolo by pre nás nebezpečné, ak by nastala ojedinelá situácia a mikrovlnka by pracovala s otvorenými dvierkami?

Odporúčame: DIY detský púder pre suchý zadoček: Jednoduchý recept na domáce použitie

Ako funguje mikrovlnka?

Mikrovlnka produkuje elektromagnetické vlny, ktoré dokážu rozvibrovať molekuly vody a tým ohriať potraviny. Tieto vlny sú bezpečné, ak sa používajú v uzavretom priestore prístroja. Pred nimi nás chráni kovová mriežka a bezpečnostný zámok. Keď dôjde k otvoreniu mikrovlnky, magnetron, ktorý ich generuje, sa okamžite vypne.

Mnoho štúdií skúmalo, či mikrovlny neprenikajú von

Mikrovlnné rúry produkujú neionizujúce žiarenie, ktoré má oveľa nižšiu energiu ako škodlivé ionizujúce gama či röntgenové žiarenie. Toto žiarenie nemá dostatok energie na poškodenie DNA, a preto nie je považované za karcinogénne. Organizácie ako Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a ďalšie vedecké autority potvrdili, že mikrovlny neprenikajú mimo mikrovlnnej rúry, ak je správne fungujúca a dvierka sú pevne zatvorené.

Neprehliadnite: Miesta v domácnosti, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie, no pri upratovaní sú často prehliadané

Je nebezpečné, ak mikrovlnná rúra funguje s otvorenými dvierkami?

Ak by došlo k ojedinelej poruche a mikrovlnná rúra by fungovala aj s otvorenými dvierkami, tak áno, môže to byť nebezpečný stav. V takomto prípade mikrovlnku nesmiete používať, pretože by to mohlo mať negatívny vplyv na kožu a oči.

Vzdialenosť od zdroja je však rozhodujúca – čím ďalej ste od mikrovlnky, tým menej žiarenia vás zasiahne. Napriek tomu je nevyhnutné rúru opraviť alebo vymeniť, ak nefunguje správne.

Vyskúšajte: Zavádzame prvé príkrmy pre bábätká: Kedy, ako a s čím začať? Plus recepty

Záver

Mikrovlnné rúry sú vo všeobecnosti bezpečné zariadenia, ak sa používajú správne a nedošlo k zlyhaniu bezpečnostných prvkov. V zatvorenej mikrovlnke sa nemusíte báť unikajúceho žiarenia alebo nebodaj rakoviny.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE