10 problémov v správaní dieťaťa, ktoré netreba ignorovať

problémy v správaní dieťaťa

Správanie detí je prirodzene dynamické a často odráža ich vývojové štádiá. Niektoré prejavy však môžu naznačovať hlbšie problémy, ktoré si vyžadujú pozornosť a zásah. Tu je 10 najčastejších problémov v správaní dieťaťa, ktoré by sme ako starostliví rodičia nemali prehliadať.

1. Agresívne správanie

Agresívne prejavy, ako sú fyzické útoky na iné deti alebo verbálne urážky, nie sú len prejavmi nezvládnutej energie. Môžu byť signálom, že dieťa má problémy so zvládaním hnevu a frustrácie. V takýchto prípadoch je dôležité naučiť dieťa zdravým spôsobom vyjadrovať svoje emócie a hľadať príčinu, prečo sa cíti nahnevané alebo zranené. Podstatné je o svojich pocitoch hovoriť, áno, aj o tých zlých.

2. Sociálna izolácia

Ak sa dieťa vyhýba kontaktu s rovesníkmi, nemá priateľov alebo sa necíti pohodlne v spoločnosti ľudí, môže to naznačovať problémy so sociálnymi zručnosťami, úzkosť alebo iné emocionálne ťažkosti. Rodičia by mali povzbudzovať dieťa k zapojeniu sa do kolektívnych aktivít a vyhľadať odbornú pomoc, ak sa situácia nezlepšuje.

Odporúčame: Materské verzus otcovské: Na čo všetko majú čerství rodičia nárok?

zmeny nálady
Depositphotos

3. Výrazné zmeny nálad

V jednej chvíli anjel, v druhej čert. Náhle a intenzívne zmeny nálad, ako sú neprimerané záchvaty hnevu alebo smútku, môžu byť príznakmi začínajúcich duševných problémov, ako sú depresia alebo bipolárna porucha. Ak dieťa prechádza z jednej extrémnej nálady do druhej bez zjavného dôvodu, je dôležité sa o tom porozprávať s odborníkom, nielen s babičkou.

4. Chronická neposlušnosť

Deti, ktoré často odmietajú dodržiavať pravidlá alebo neposlúchajú autority, môžu mať problémy so sebaovládaním alebo môžu byť vystavené stresovým situáciám, ktoré ovplyvňujú ich správanie. Takéto správanie je často znakom hlbších emocionálnych problémov alebo dokonca porúch správania. Ak sa dieťa v mladosti nenaučí poslúchať hlavné autority (rodičov), v dospelosti môže mať problém akceptovať i autority v zamestnaní a pod. 

5. Klamanie a podvádzanie

Klamanie alebo podvádzanie môže byť signálom, že dieťa má problémy s dôverou, sebavedomím alebo sa snaží vyhnúť trestu. Príležitostné klamstvo je normálnou súčasťou detského vývoja (ja som to nerozbil!), ale ak dieťa už viac klame, ako hovorí pravdu, rodičia by mali odhaliť príčinu a pracovať na budovaní otvorenej komunikácie.

Tip: Vytvorte si doma zvyk hovoriť o tom, čo ste zažili a ako ste sa cítili počas dňa/týždňa. Ukryte sa pod deku, zoberte si do ruky lampičky, ako keď sa rozprávajú strašidelné príbehy, a počúvajte jeden druhého. Deti to budú vnímať nielen ako zábavu, ale aj ako možnosť otvorene priznať svoje pocity. 

6. Zhoršenie školských výsledkov

Náhly pokles v školských výkonoch môže byť spôsobený učebnými ťažkosťami, problémami s pozornosťou alebo emocionálnymi ťažkosťami, ako sú stres alebo úzkosť. Dôležité je identifikovať príčinu zhoršenia prospechu a v spolupráci s učiteľmi alebo školským poradcom hľadať riešenia.

7. Sebapoškodzovanie

Ak dieťa vykazuje známky sebapoškodzovania, ako je zámerné rezanie sa, úmyselné spôsobovanie si bolesti alebo iné formy ubližovania, je to vážny signál, že dieťa potrebuje okamžitú pomoc. Sebapoškodzovanie je často prejavom nezvládnutej bolesti alebo emocionálneho stresu a môže viesť k ďalším duševným problémom.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

odmietanie jedla
Depositphotos

8. Problémy s príjmom potravy

Poruchy príjmu potravy, ako je prejedanie sa, odmietanie jedla alebo nadmerné obavy o hmotnosť, môžu vzniknúť už v detskom veku. Tieto problémy môžu mať závažné následky pre fyzické i duševné zdravie dieťaťa. Rodičia by mali byť pozorní k zmenám v stravovacích návykoch a prípadne vyhľadať odbornú pomoc.

9. Nadmerné používanie technológií

Závislosť na elektronických zariadeniach, ako sú mobily, tablety alebo počítačové hry, môže narušiť sociálny a emocionálny vývoj dieťaťa. Nikomu netreba prízvukovať (ani dospelým, však), že nadmerné používanie technológií vedie k oslabeniu medziľudských vzťahov, problémom so spánkom alebo k neschopnosti sústrediť sa na iné aktivity. Je dôležité stanoviť jasné hranice a podporovať vyvážený životný štýl.

10. Regresívne správanie

Návrat k správaniu z mladšieho veku, ako je pomočovanie sa u staršieho dieťaťa alebo závislosť na cumlíku, môže signalizovať stres, traumu alebo pocit neistoty. Rodičia by mali identifikovať potenciálne zdroje stresu a poskytnúť dieťaťu podporu a bezpečie. K týmto javom často dochádza, ak sa v rodine narodí ďalšie dieťatko, ktorému je venovaná všetka pozornosť, alebo pri nástupe dieťaťa do materskej školy.

Základom je dialóg

Základom každého zdravo fungujúceho vzťahu je dialóg. Dialóg medzi nadriadenými a podriadenými, medzi zamestnancami navzájom, dialógy medzi manželmi a rodinnými členmi, ale aj dialóg medzi rodičmi a ich deťmi. Naučte sa svoje deti počúvať. Odložte mobily a počítače, keď k vám prehovoria, a ukážte im, že vás skutočne zaujíma, čo vám hovoria. Vhodnou príležitosťou na rozhovor nemusí byť len cesta domov zo školy, ale aj spoločná prechádzka, trávenie voľného času na dvore alebo v záhrade či chvíľka pred spaním. 

Zatiaľ čo niektoré problémy v správaní detí môžu byť len prechodnou fázou, iné si vyžadujú okamžitú pozornosť a odbornú pomoc. Dôležité je vnímať svoje dieťa ako jedinečnú bytosť, ktorá má svoje potreby a obavy, a snažiť sa ich pochopiť a riešiť včas. Ak si rodičia všimnú niektorý z uvedených problémov, nemali by váhať vyhľadať odbornú pomoc. Deti sú náš najväčší poklad a mali by sme sa zaujímať nielen o ich fyzické, ale aj o psychické zdravie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE