Ako priviesť deti k čítaniu: Tipy na jesenné večery s knihou

Ako priviesť deti k čítaniu

Keď sa dni skracujú a vonku je čoraz chladnejšie, prichádza ideálny čas na to, aby ste deťom predstavili čaro kníh. Čítanie nielen rozvíja ich slovnú zásobu a zlepšuje sústredenie, ale aj otvára dvere do sveta fantázie a dobrodružstva. Ako však priviesť deti k tomu, aby sa čítanie stalo ich obľúbenou aktivitou? Ponúkame vám niekoľko praktických tipov, ako stráviť príjemné jesenné večery s knihou v ruke.

1. Vytvorte ideálne prostredie na čítanie

Aby bolo čítanie pre najmenších atraktívne, najskôr popracujte s atmosférou v miestnosti. Zariaďte v detskej izbe, spálni alebo obývačke pohodlný kútik na čítanie. Mäkký vankúš, teplá deka a tlmené svetlo (samozrejme, také, aby ste na písmená dobre videli) vytvoria útulné prostredie, v ktorom si dieťa môže užívať čítanie a domácu pohodu. Jesenná atmosféra vonku, so šumom dažďa a padajúcimi listami, len umocní pocit harmónie.

2. Čítajte si spolu

Jedným z najlepších spôsobov, ako priviesť deti k čítaniu, je robiť to spolu s nimi. Večerné čítanie môže byť skvelým rituálom na utužovanie rodinných vzťahov. Vyberte si knihu, ktorá zaujme všetkých členov rodiny, a striedajte sa v čítaní kapitol. Pri mladších deťoch môžete čítať vy, pri starších ich povzbudzujte, aby čítali nahlas. Spoločné čítanie vytvára krásne spomienky a večer čo večer sa má dieťa na čo tešiť.

 Odporúčame: Detské mydlo na citlivú pokožku - objavte silu prírody a vyrobte si ho doma aj sami!

čítanie kníh s dieťaťom
Depositphotos

3. Nechajte deti vybrať si vlastné knihy

Ak chcete, aby si dieťa k čítaniu vytvorilo pozitívny vzťah, je dôležité, aby si mohlo vybrať knihy, ktoré ho zaujímajú. Navštívte spolu kníhkupectvo alebo knižnicu a nechajte ho slobodne prechádzať popri policiach. Či už ho zaujme kniha plná obrázkov, dobrodružný príbeh, alebo náučná literatúra, podstatné je, aby to bola jeho voľba. Tento pocit autonómie podporí jeho záujem o čítanie. Ak sa súrodenci dokážu dohodnúť, vydržia jeden večer počúvať príbehy o princeznách a ďalší o vývoji dinosaurov.

4. Premeňte čítanie na zábavu

Čítanie nemusí byť len tichou aktivitou. Urobte z čítania hru! Skúste napríklad dramatizovať príbehy – môžete sa so svojím dieťaťom striedať v hraní rôznych postáv, používať rôzne hlasy alebo pridať zvukové efekty. Ak čítate knihu o prírode, skúste si pripraviť malé tematické aktivity, ako je vytváranie listových koláží alebo pozorovanie hviezd. Pri čítaní si tiež môžete pustiť do pozadia prírodné zvuky (spev vtáčikov, žblnkot vody, dážď, búrka, zavýjanie vetra).

5. Vytvorte čitateľské výzvy

Deti milujú súťaženie a dosahovanie cieľov. Vytvorte doma čitateľskú výzvu – napríklad kto prečíta najviac strán za týždeň alebo kto dočíta knihu do určitého dátumu. Môžete tiež stanoviť malé odmeny, ako je návšteva obľúbeného miesta alebo sladká odmena. Dôležité je, aby bolo čítanie prezentované ako zábava, nie ako povinnosť.

6. Ukážte im, že knihy sú bránou do iného sveta

Deti sú prirodzene zvedavé a fantázia im tiež nie je cudzia. (Stačí, keď si majú večer ľahnúť do postele a vy zhasnete svetlo.) Knihy im môžu otvoriť dvere do iných svetov – plných dobrodružstiev, fantastických postáv a nových poznatkov. Vysvetlite im, že čítanie nie je len o učení, ale aj o objavovaní. Či už čítajú o pirátoch, cestovaní do vesmíru, alebo o zvieratách v džungli, knihy im poskytujú nekonečné možnosti preskúmať svet, ktorý by inak nemohli zažiť.

Odporúčame: Vytvorte si svoje vlastné domáce sirupy bez námahy, využite food processor alebo odšťavovač

deti a čítanie kníh
Depositphotos

7. Zapojte do čítania sezónne témy

Jeseň je obdobím plným farieb a špecifických aktivít. Využite to a vyberte si na čítanie knihy, ktoré tematicky zapadajú do tohto ročného obdobia. Príbehy o strašidelných dobrodružstvách, magických lesoch alebo o tajomstvách skrývajúcich sa za zrkadlom môžu deťom priblížiť krásu jesene a zároveň ich vtiahnuť do sveta kníh.

8. Vytvorte harmonogram čítania

Pravidelnosť je pre deti dôležitá, preto skúste „otvoriť" čitateľský klub každý večer. Stačí 20-30 minút pred spaním, keď sa dieťa môže v pokoji ponoriť do knihy. Ak sa čítanie stane pravidelnou súčasťou denného režimu, postupne sa z neho môže stať zvyk, ktorý bude dieťa s radosťou dodržiavať aj v dospelosti. 

9. Zapojte technológie. Rozumne

Aj keď sa môže zdať, že moderné technológie odvádzajú deti od kníh, môžete ich využiť aj na podporu čítania. Existuje mnoho interaktívnych e-kníh, audiokníh alebo aplikácií na čítanie, ktoré môžu čítanie zatraktívniť. Ak dieťa preferuje tablety alebo počítače, povzbuďte ho, aby čítalo digitálne knihy, ktoré sú rovnako hodnotné ako tie papierové.

10. Buďte vzorom

Deti sa často inšpirujú správaním svojich rodičov. Ak vidia, že čítate knihy, budú vás chcieť takmer isto napodobniť. Vytvorte doma prostredie, kde sú knihy prístupné a sú súčasťou každodenného života. Spoločné čítanie alebo jednoduché diskutovanie o príbehoch z kníh je spôsob, ako deťom ukázať, že čítanie je zábavné a hodnotné.

Jeseň je ideálnym obdobím na to, aby ste s deťmi objavovali svet kníh. S trochou kreativity a správnym prístupom sa čítanie môže stať príjemnou súčasťou ich každodenného života. Využite dlhé večery na spoločné čítanie, podporte fantáziu svojich detí a ukážte im, že kniha je verný spoločník na ceste za poznaním a dobrodružstvom. Vaša snaha priviesť deti k čítaniu sa vám určite vráti v podobe ich lásky ku knihám a radosti z čítania.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE