Objavte najlepšie recepty na domáce sirupy a využite mixéry a odšťavovače na maximum. Jednoduché a chutné recepty, ktoré zlepšia váš deň. Prečítajte si viac!
Domáce sirupy sú vynikajúcim spôsobom, ako si vychutnať čerstvé a prírodné chute po celý rok. Sú ideálne na dochutenie nápojov, dezertov alebo len tak ako sladký doplnok na doplnenie energie.
Pozri si aj: Overené recepty s mrkvou, ktorým ani deti neodolajú!
Ak ste fanúšikom domácich sirupov a chcete si vyskúšať ich výrobu doma, kuchynské spotrebiče akými sú napríklad odšťavovače budú vašimi najlepšími pomocníkmi. Tieto zariadenia vám umožnia vytvoriť si vlastné sirupy z čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré budú oveľa zdravšie a chutnejšie ako tie, ktoré si môžete kúpiť v obchode.
Existuje mnoho receptov na domáce sirupy, ktoré môžete vyskúšať. Môžete si vybrať medzi ovocnými sirupmi, zeleninovými sirupmi alebo dokonca sirupmi z bylín a korenín. Ak vyhľadávate sladké nápoje, môžete skúsiť sirupy s cukrom alebo sladidlami, ale ak preferujete zdravšie možnosti, môžete použiť napríklad med alebo agávový sirup. Možností máte naozaj veľa.
Pozri si aj: Vitamínové nanuky - zdravá a chutná alternatíva pre deti!
Základ pre prípravu domácich sirupov
Ak sa chcete pustiť do prípravy domácich sirupov, potrebujete základné suroviny a vybavenie. Na začiatok vám postačí odšťavovač alebo kvalitný food processor, ktorý vám pomôže získať šťavu z ovocia a zeleniny.
Najdôležitejšou surovinou pre sirup je cukor a voda. V pomere 1:1 ich zohrejte na sporáku, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom môžete pridať ovocie alebo bylinky podľa vášho výberu. Výhodou moderného food processoru s funkciou varenia je, že všetko môžete urobiť v jednej nádobe spotrebiča a eliminujete tak neporiadok.
Pri príprave sirupu z ovocia je dôležité ovocie najprv očistiť a nakrájať na menšie kúsky aj s týmto vám pomôže kuchynský robot aleb food processor. Potom ho vložte do mixéra alebo odšťavovača a získajte šťavu. Túto šťavu potom pridajte do vody s cukrom a varíte asi 10-15 minút, kým sa sirup nezhustne.
Pri príprave sirupu z byliniek postupujte rovnako, avšak bylinky vložte do vody s cukrom a varte o niečo kratšie, asi 5-10 minút. Potom nechajte sirup vychladnúť a sceďte ho cez sitko.
Najlepšie recepty na domáce sirupy
Pri príprave domácich sirupov je výber správnych ingrediencií kľúčovým faktorom. Pretože sirupy sa robia z rôznych ingrediencií, je dôležité zvoliť tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim chutiam a potrebám.
Citrónovo-mätový sirup
Osviežujúci a ideálny na leto, tento sirup je perfektný do limonád a čajov.
Ingrediencie:
- 4 citróny
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 500 ml vody
- 500 g cukru
Postup:
Citróny umyte, šťavu vytlačte pomocou odšťavovača.
Vodu a cukor priveďte do varu, pridajte citrónovú šťavu a nasekanú mätu.
Varte na miernom ohni asi 10 minút.
Nechajte vychladnúť, preceďte a nalejte do sterilizovaných fliaš.
Pozri aj: Jednoduchý recept na domáci čerešňový sirup pre deti i dospelých
Malinový sirup
Tento sladký a aromatický sirup je skvelý na zmrzliny, palacinky alebo do koktailov.
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých alebo mrazených malín
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Maliny prepasírujte cez mixér a preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili semienka.
Vodu a cukor priveďte do varu, pridajte malinovú šťavu a citrónovú šťavu.
Varte na miernom ohni asi 10 minút.
Nechajte vychladnúť a nalejte do sterilizovaných fliaš.
Zázvorový sirup
Zázvorový sirup je skvelý na zlepšenie imunity a pridáva príjemnú pikantnú chuť do nápojov a jedál.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého zázvoru
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Zázvor očistite a nastrúhajte alebo prepasírujte cez odšťavovač.
Vodu a cukor priveďte do varu, pridajte zázvorovú šťavu a citrónovú šťavu.
Varte na miernom ohni asi 20 minút.
Nechajte vychladnúť a precedte, nalejte do sterilizovaných fliaš.