Je cyklistika ideálnym rodinným športom? 8 dôvodov, ktoré vás o tom presvedčia

cyklistika ako ideálny rodinný šport

Letné dni sú ako stvorené na spoločné rodinné dobrodružstvá. A čo tak ich podniknúť na bicykli? Nasledujúce riadky vás presvedčia, že bicyklovanie prináša pre celú rodinu mnoho skvelých benefitov.

Pozri aj:  Najlepšie spôsoby ako ušetriť počas leta - zoznam TOP tipov, ako na to!

1. V zdravom tele, zdravý duch

Vďaka pravidelnému bicyklovaniu sa udržujete v dobrej fyzickej kondícii. Bicyklovanie pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém, svaly aj kĺby. Okrem iného, pohyb na čerstvom vzduchu zlepšuje náladu a dopomáha k celkovej psychickej pohode. Po ťažkom dni je to dobrý spôsob „ventilácie“ od každodenných povinností a stresu.

Vyskúšajte:  Čaká vás cestovanie s deťmi? TIETO cestovné aktivity ich zaručenie zabavia!

Rodinná cyklistika
Unsplash, Pixabay 

2. Utužovanie rodinných vzťahov

Spoločné výlety na bicykli sú skvelou príležitosťou na trávenie kvalitného rodinného času. Plánovanie výletov, spoznávanie nových miest s vašimi deťmi alebo ostatnými členmi rodiny, to všetko vytvára do budúcnosti milé spomienky a častokrát prináša veľa zábavy všetkým zúčastneným.

3. Čas strávený vonku

Dennodenne trávite niekoľko hodín v práci, za počítačom, deti v laviciach v škole. Možnosť aktívne tráviť voľný čas vonku blahodarne vplýva na vašu náladu a celkové zdravie. Pobyt v prírode na čerstvom vzduchu je na nezaplatenie.

4. Bicyklovanie je pre všetkých

Cyklistika je vhodná ako pre deti, tak aj pre dospelých, či seniorov. Na trhu bez problémov nájdete rôzne typy bicyklov a príslušenstva, ktoré umožňujú bezpečnú a pohodlnú jazdu pre každého člena rodiny bez rozdielu veku.

Odporúčame:  Zoznam TOP protizápalových potravín pre zdravie a vitalitu

Detský bicykel s pomocnými kolieskami
Unsplash, Pixabay 

5. Finančne nenáročný šport

Hoci počiatočná investícia do kúpy bicyklov a kompletného príslušenstva pre celú rodinu môže byť vyššia, následné náklady na ich údržbu a prevádzku sú relatívne nízke. Navyše, cyklistika nevyžaduje žiadne úhrady členstiev alebo vstupenky.

6. Zodpovednosť

Deti sa pri cyklistike učia zodpovednosti a začína to už doma, prípravou bicykla spolu s ukážkou správnej starostlivosti oň. Pokračuje to predstavením bezpečnostných prvkov, kam zaraďujeme napríklad nosenie prilby alebo používanie správnych svetiel a odraziek na bicykli. Veľmi dôležité je aj oboznámenie sa s pravidlami cestnej premávky, ktoré musia deti následne aplikovať do praxe priamo na cestách.

7. Motivácia k aktívnejšiemu životnému štýlu

Cyklistika môže byť prvým krokom k aktívnejšiemu životnému štýlu. Rodiny, ktoré pravidelne bicyklujú, majú tendenciu zapájať sa aj do iných športových aktivít.

8. Flexibilita a dostupnosť

Na to, aby ste mohli bicyklovať nepotrebujete žiadnu špeciálnu infraštruktúru ani konkrétny čas. Bez obáv môžete vyraziť kedykoľvek máte čas a chuť, a môžete ísť kdekoľvek. Spočiatku si možno zvolíte len krátke výlety po okolí, neskôr vás zaručene zlákajú aj dlhšie, náročnejšie výpravy.

A ako si správne vybrať bicykel na vaše rodinné výlety?

Pre úplných laikov môže byť výber bicykla náročnou úlohou. Verte však, že sa stačí pozrieť na zopár základných parametrov a ihneď zistíte, aký bicykel potrebujete vy, váš partner, rodič alebo vaše dieťa.

Pripravte si:  Vytvorte si svoje vlastné domáce sirupy bez námahy, využite food processor alebo odšťavovač

Bicykel pre dieťa
Unsplash, Pixabay 

Detské bicykle

Veľkosť bicykla vždy vyberajte podľa veľkosti kolesa, ktorá zodpovedá výške dieťaťa (napríklad 12", 16", 20" alebo 24”).

  1. Bezpečnostné prvky – odrazky, svetlá, stojan, kvalitné brzdy, poprípade pomocné kolieska. Drvivá väčšina z nich by rozhodne nemala chýbať v každej výbave cyklistu, nielen u tých najmenších.
  2. Hmotnosť bicykla – ľahký bicykel je jednoduchšie ovládateľný pre malé Tým výrazne dieťaťu uľahčíte výučbu jazdy na bicykli.
  3. Výška sedadla a riadidiel – overte si, či viete nastaviť variabilne výšku, v závislosti od toho, ako bude dieťa rásť.
  4. Dizajn – hoci je funkčnosť a bezpečnosť bicykla prvoradá, pri detských bicykloch by sme nemali zabúdať ani na dizajn. Dieťa bude mať oveľa väčšiu motiváciu na ňom jazdiť, ak bude podľa jeho predstáv.

Dámske bicykle

  1. Geometria rámu – dámske bicykle majú často rám s nízkym nástupom alebo so špecifickým tvarom, ktorý zvyšuje pohodlie a prístupnosť pre ženy s rôznymi telesnými proporciami.
  2. Veľkosť rámu – väčšinou má každá značka bicykla svoje vlastné veľkostné tabuľky. Najčastejšie sa označujú S, M, L poprípade XL. S výberom správnej veľkosti vám určite radi poradia priamo v predajni bicyklov.
  3. Sedlo – dámske bicykle môžu mať o niečo širšie a pohodlnejšie sedlá, ktoré sú prispôsobené ženským anatomickým požiadavkám.
  4. Riadidlá – môžu byť prispôsobené pre menšie ruky a odlišné držanie.
  5. Dizajn a štýl – tak, ako pri detských bicykloch, môže dizajn hrať dôležitú úlohu pri finálnom výbere. Nemal by byť ale nadradený jeho funkčnosti.

Zaujme vás:  8 geniálnych nápadov na netradičné využitie aviváže, ktoré fungujú!

Pánske bicykle

  1. Veľkosť rámu – pánske bicykle zvyknú byť robustnejšie a pevnejšie, aby sa prispôsobili väčšej a silnejšej telesnej konštrukcii. Rozlišujeme ich taktiež už spomínanými veľkostiami S, M, L alebo XL.
  2. Typ bicykla – vždy si premyslite, kde budete prevažne bicykel používať, a na aký účel bude slúžiť. Cestný bicykel pre jazdu na pozemných komunikáciách, horský bicykel pre terénne jazdy alebo krosový bicykel pre kombináciu terénov.
  3. Prehadzovačka – je vhodné zaobstarať si bicykel s dostatočným počtom prevodov pre pohodlnú jazdu v akomkoľvek teréne.
  4. Typ odpruženia – vyberajte medzi celoodpruženým a predným odpružením podľa typu terénu, kde plánujete jazdiť.
  5. Materiál rámu – hliník a karbón sú štandardné materiály pre výrobu väčšiny pánskych bicyklov, pričom každý má svoje výhody aj nevýhody závisiace od ich použitia.

Cyklistika je vskutku ideálnym športom pre rodiny – ponúka nielen možnosti spoznávania nových miest, ale aj drahocenný čas strávený v kruhu blízkych. Spoločné výlety vytvárajú krásne spomienky a posilňujú rodinné väzby. Pri výbere správneho bicykla pre každého člena rodiny je dôležité zohľadniť jeho individuálne potreby, od veľkosti rámu a kolies až po konkrétny typ bicykla. Nezabudnite preto vyberať bicykel rozvážne, s prihliadnutím na individuálne potreby každého z vás. Odmenou vám bude radosť z jazdy a mnoho najazdených kilometrov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE