Škola začala: Nezabudli ste na bankový účet pre vášho študenta?

bankový účet pre študenta

September nepatrí práve medzi najobľúbenejšie mesiace školopovinných detí a študentov. Po prázdninách sa vracajú do školy a začína im opäť úplné iný režim, ako si užívali počas prázdnin. Začiatok školského roka je však veľkou výzvou aj pre rodičov. Je potrebné zabezpečiť množstvo vecí s ním súvisiacich. Detský či študentský bankový účet môže byť jednou z nich.

Založenie študentského bankového účtu je skvelý spôsob, ako dieťa naučiť zodpovednosti, finančnej gramotnosti a správnemu hospodáreniu s peniazmi. Zároveň môže byť nástrojom, ako odľahčiť od určitých povinností vás, rodičov. Čím bude vaše dieťa s vlastným účtom samostatnejšie, tým viac ností si od vás prirodzene prevezme.

V dnešnom článku vysvetlíme, aké výhody prináša založenie bankového účtu vašim deťom, prezradíme, v čom sa líši detský účet od študentského aj ako je možné získať bankový účet pre deti s dôležitými službami bez poplatkov.

Odporúčame: Ako sa popasovať so začínajúcim nachladnutím? Skúste TÝCHTO 12 osvedčených tipov!

Študentský účet pomáha s rozvojom finančnej gramotnosti

Otvorenie bankového účtu pre deti má z hľadiska budovania si vzťahu k peniazom a výučby finančnej gramotnosti hneď niekoľko výhod. Medzi tie najdôležitejšie patria:

  • Pochopenie významu peňazí

Dieťa sa naučí, že peniaze nie sú nekonečné, ale treba si ich zarobiť či ušetriť. Môžete mu vysvetliť základné pojmy ako príjem, výdavky, úspory a investovanie.

  • Zodpovednosť

Dieťa sa naučí starať sa o svoje peniaze a plánovať si výdavky. Môže si napríklad šetriť na konkrétny cieľ, čo ho motivuje k úsporám. Zároveň si buduje zmysel pre schopnosť rozhodnúť sa – keď má obmedzené zdroje, musí si vybrať, čo si kúpi. Pochopí, čo je dôležité a čo naopak nepotrebuje.

  • Nezávislosť

Keď dieťa vyrastie, bude mať vlastný účet a bude schopné samostatne spravovať svoje financie.

  • Bezpečnosť

Peniaze uložené na účte sú bezpečnejšie ako hotovosť v peňaženke. Keď k účtu získa aj platobnú kartu, obmedzí používanie hotovosti na minimum.

  • Možnosť získať výhody

S detským účtom môžu byť spojené rôzne výhody, napríklad bezplatné vedenie účtu, zľavy na produkty a služby, zaujímavé úroky z úspor či špeciálne časovo obmedzené akcie.

Mali by ste vedieť: Ako správne zbaliť evakuačnú batožinu (Bug out Bag): Praktický sprievodca na rýchlu evakuáciu

Študentský účet pomáha s rozvojom finančnej gramotnosti
pexels - free

Kedy založiť detský účet?

Založenie bankového účtu pre dieťa je investícia do jeho budúcnosti. Naučí ho dôležitým finančným návykom a pripraví ho na samostatný život. Faktom však je, že neexistuje presný vek, kedy je najlepšie založiť dieťaťu účet. Záleží na jeho zrelosti a schopnosti porozumieť peniazom.

V mBank môžete bankový účet vašej ratolesti otvoriť už po jeho narodení. Je bežné, že dieťa už od malička dostáva peňažné dary od krstných rodičov, starých rodičov, rodinných známych a podobne. Detský účet tak môže slúžiť napríklad na sporenie. 

Po dovŕšení 8. roku môžete dieťaťu vybaviť vlastnú platobnú kartu., Môže tiež využívať zaujímavé funkcie mobilnej aplikácie či začať si samo sporiť. Dieťa si môže založiť až štyri „sporiace obálky“, môže si ich pomenovať a sporiť si tak na konkrétne sny. Po dovŕšení 15. roku sa detský účet automaticky bezplatne zmení na študentský účet #navlastnetriko, ktorý okrem iného ponúka napríklad aj možnosť získať štýlový prsteň, ktorým sa dá platiť rovnako ako telefónom či hodinkami.

Zaujme vás: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Viaceré druhy detských účtov

Podobne ako pri klasických bankových účtoch pre dospelých, aj detské bankové účty existujú vo viacerých druhoch:

  • Bežný účet: Môže sa využívať na každodenné platby a výbery hotovosti.

  • Sporiaci účet: Slúži na odkladanie peňazí a zvyčajne ponúka nízky úrok. Spravidla je možné ho otvoriť ku bežnému účtu.

  • Kombinovaný účet: Kombinuje prvky sporiaceho a bežného účtu.

Neprehliadnite: Smrteľná hra: Nová TikTok výzva ohrozuje životy detí - Čo musia rodičia vedieť

Detské účty bez poplatkov

Ako už bolo spomínané vyššie, detské aj študentské účty môžu v sebe ukrývať množstvo výhod. Jednou z hlavných je cena, ktorá býva spravidla nižšia ako cena za klasické bankové účty. Mladí klienti mBank majú svoj účet bez zbytočných poplatkov. A to nielen jeho otvorenie či vedenie. 

Bez poplatkov je tiež vydanie platobnej karty a tri výbery mesačne z úplne všetkých bankomatov doma aj v zahraničí. Klienti majú k dispozícii tiež mobilnú aplikáciu prispôsobenú deťom. Nemôžu cez ňu napríklad požiadať o úver či zadať trvalý príkaz. Vy ako rodič navyše vo vašej aplikácii vidíte finančné správanie vášho dieťaťa. 

Môžete ho tak pochváliť či naopak usmerniť. Budujete tak správne finančné návyky u vášho dieťaťa, čo je jeden z najväčších darov do života. Navyše, keď sa dieťa ocitne v probléme, hneď mu viete poslať sumu na účet, prípadne dočasne či trvalo zablokovať kartu.

Na záver je vhodné napísať, že v mBank je aj otvorenie bankového účtu veľmi jednoduché. Ide to online s možnosťou podpisu zmlúv u kuriéra alebo na pobočke banky.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE