Smrteľná hra: Nová TikTok výzva ohrozuje životy detí - Čo musia rodičia vedieť

TikTok výzvy ohruzujú deti a mládež

Jedna z najväčších pražských nemocníc, Fakultná nemocnica Motol, vydala varovanie pred novým nebezpečným trendom na sociálnej sieti TikTok. Mnohí mladí ľudia si začali nasadzovať piercing z magnetov priamo do jazyka, čo môže mať vážne následky!

Rodičia, nikdy nedovoľte svojim deťom zapájať sa do takýchto nebezpečných aktivít a varujte ich pred potenciálnymi rizikami! Virálna výzva na TikToku môže ohroziť ich život a zdravie. Dňa 4. októbra hospitalizovali v pražskej nemocnici až 5 detí, ktoré sa inšpirovali touto nebezpečnou výzvou.

Prečítajte si: TikTok a "blackout challenge" - v Čechách na následky plnenia tejto výzvy zomrel 11-ročný chlapec. Žiaľ, nejde o prvý takýto prípad

Zábava sa môže rýchlo zmeniť na tragédiu

Trend nazývaný TikTok piercing challenge nabáda deti, aby si „imitovali“ piercing na rôznych častiach tela, najmä na jazyku. Používajú pri tom malé guľaté magnety, ktoré sa však môžu premeniť na smrteľné nebezpečenstvo.

Podľa vyhlásenia nemocnice „jedna pacientka mala šťastie, že guličky vyšli bez problémov, ale ďalší pacienti ostávajú hospitalizovaní a 2 z nich potrebujú pravdepodobne akútnu operáciu.“

Znepokojujúci je prípad len 8-ročného chlapca z Veľkej Británie, ktorý prehltol magnety. Zahraničné médiá informovali, že chlapec sa sťažoval na silné bolesti brucha, no lekári jeho symptómy mylne interpretovali ako zápal a poslali ho domov. O dva dni neskôr, žiaľ, zomrel. Zistilo sa, že magnetické guľôčky mu spôsobili perforáciu slepého čreva, čo malo fatálne následky.

Tento tragický incident podčiarkuje závažnosť nebezpečenstva spojeného s magnetickými hračkami a výzvami na sociálnych médiách.

Ďalšie nebezpečenstvá spojené s touto výzvou

Tento trend so sebou prináša množstvo rizík, ktoré si mnohí mladí ľudia neuvedomujú. Okrem nebezpečenstva prehltnutia magnetov existuje niekoľko ďalších vážnych problémov:

  1. Infekcie: Magnety môžu spôsobiť otvorené rany, ktoré sú náchylné na infekcie. Infekcia v ústach môže rýchlo prejsť do krvného obehu a spôsobiť závažné zdravotné problémy.
  2. Poranenia tkaniva: Aplikácia magnetov na jazyk môže viesť k poškodeniu citlivého tkaniva, čo môže mať dlhodobé následky na schopnosť rozprávať alebo prehĺtať.
  3. Poškodenie zubov: Magnety môžu poškodiť zubnú sklovinu a spôsobiť praskliny alebo dokonca vypadávanie zubov, čo si môže vyžadovať zubárske zásahy.
  4. Psychologické riziká: Účasť na nebezpečných trendoch môže mať negatívny dopad na psychické zdravie detí, spôsobujúc úzkosti a strach z následkov ich činov.
  5. Závislosť na sociálnych médiách: Mladí ľudia môžu čeliť tlaku na neustále sa zapájať do takýchto výziev, čo môže viesť k závislosti a oslabeniu osobnej integrity a zdravého úsudku.

Odporúčame: Ako sa popasovať so začínajúcim nachladnutím? Skúste TÝCHTO 12 osvedčených tipov!


Rodičia môžu deťom poskytnúť rôzne formy pomoci, aby ich ochránili pred nebezpečnými aktivitami a podporili ich zdravý rozvoj. Tu sú niektoré konkrétne spôsoby:

1. Vedomostná prevencia

  • Vzdelávanie o nebezpečenstvách: Rodičia by mali otvorene diskutovať o rizikách spojených s nebezpečnými trendmi na sociálnych médiách, ako sú magnetické piercingy alebo iné výzvy. Upozornite deti na možné zdravotné následky.
  • Príklady z reálneho života: Zdieľajte príbehy o deťoch, ktoré utrpeli zranenia alebo zdravotné problémy v dôsledku takýchto aktivít, aby si uvedomili vážnosť situácie.

2. Podpora otvorenej komunikácie

  • Vytvorte bezpečné prostredie: Rodičia by mali podporovať deti, aby sa cítili pohodlne rozprávať o svojich záujmoch a obavách bez strachu z trestu.
  • Pravidelný rozhovor: Udržiavajte pravidelný dialóg o tom, čo deti robia online a aké trendy sledujú. Zaujímajte sa o ich aktivity na sociálnych médiách.

3. Dohľad nad aktivitami

  • Monitorovanie online činností: Sledujte, na aké stránky a aplikácie deti chodia, a aké videá sledujú. Existujú aj nástroje a aplikácie, ktoré môžu rodičom pomôcť pri sledovaní online aktivít.
  • Obmedzenie prístupu: Ak rodičia zistia, že dieťa je zapojené do nebezpečných aktivít, mali by zvážiť obmedzenie prístupu k určitým aplikáciám alebo obsahu.

Neprehliadnite: Predĺžený rodičovský príspevok - kto a za akých podmienok má na neho nárok?

4. Podporovanie zdravých záujmov

  • Alternatívne aktivity: Povzbudzujte deti, aby sa zúčastnili na rôznych krúžkoch, športoch alebo kreatívnych aktivitách, ktoré rozvíjajú ich zručnosti a záujmy, čím sa znižuje pravdepodobnosť zapojenia sa do nebezpečných trendov.
  • Rodinné aktivity: Trávte čas spolu ako rodina, zapájajte sa do aktivít, ktoré sú zábavné a zároveň bezpečné.

5. Vytvorenie pravidiel a hraníc

  • Stanovenie jasných pravidiel: Rodičia by mali vytvoriť pravidlá o tom, čo je prijateľné a čo nie, pokiaľ ide o online aktivity a experimentovanie s telom.
  • Diskusia o dôsledkoch: Hovorte o možných dôsledkoch porušovania týchto pravidiel, aby deti chápali, prečo sú pravidlá dôležité.

Prečítajte si aj: Predvianočné upratovanie: Ako ho zvládnuť efektívne a bez stresu

6. Poskytovanie emocionálnej podpory

  • Posilňovanie sebadôvery: Pomoc deťom budovať sebadôveru, aby sa necítili pod tlakom, aby sa zapájali do nebezpečných činností na základe peer pressure.
  • Zvládanie stresu a tlaku: Naučte deti techniky na zvládanie stresu a tlaku, aby sa vedeli brániť pred zlými rozhodnutiami.

Rodičia majú kľúčovú úlohu v ochrane svojich detí a vo vytváraní prostredia, v ktorom sa môžu cítiť bezpečne a sebavedome. Dôležité je byť angažovaný a informovaný, čo môže výrazne ovplyvniť zdravie a pohodu detí.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE