Predvianočné upratovanie: Ako ho zvládnuť efektívne a bez stresu

ako zvládnuť predvianočné upratovanie

Vianoce sú za rohom a s nimi prichádza aj tradičné predvianočné upratovanie. Čistotou voňajúci domov, vyleštené sviatočné poháre a príbory katmosfére jednoducho patria. Navyše vás pravdepodobne príde počas sviatkov pozrieť návšteva. Na uprataný domov je jednoducho tlak, no Vianoce majú byť sviatkami pokoja. Snašimi tipmi sa vyhnete stresu a možno si to upratovanie aj užijete.

Neprehliadnite:  Zapnutá a otvorená mikrovlnka: Je to nebezpečné?

Rozdeľte si prácu na viac dní

Jedným z najdôležitejších tipov, ako zvládnuť upratovanie bez stresu, je plánovanie. Namiesto toho, aby ste sa do všetkého pustili v jeden deň, rozdeľte si úlohy na viac dní. Začnite napríklad s miestnosťami, ktoré používate menej často, ako je hosťovská izba alebo komora a postupujte k najfrekventovanejším miestnostiam, ako sú kuchyňa a obývačka. Začnite tým, čo sa neznečistí tak rýchlo, teda začnite umývaním okien a praním závesov. Pred zahájením vianočného pečenia vyčistite rúru.

Dôležité je stanoviť si realistické ciele na každý deň a prácu si naplánovať vopred. Tým sa vyhnete chaosu a zároveň budete mať pocit, že postupne plníte úlohy.

Vyskúšajte: 8 geniálnych nápadov na netradičné využitie aviváže, ktoré fungujú!

Umývanie okien pred Vianocami
Depositphotos

Umývanie okien apranie záclon 

Okná, záclony azávesy sú to, s čím je dobré začať aurčite si nenechať na poslednú chvíľu. Mohlo by sa vám totiž stať, že ich budete musieť umývať počas mrazov, alebo ich neumyjete vôbec. Sledujte teda predpoveď počasia aokná si naplánujte na slnečné dni. Okrem toho, že vám na nich nebude voda hneď primŕzať, vám slnečné počasie zaručene zlepší náladu adoplní ajvitamín D.  

Ak nemáte sušičku, plánujte pranie závesov na čas, keď bude pár dní po sebe slnečno abude nad nulou – vyschnú vám na šnúre rýchlejšie.

Tip: Záclony vyžmýkate na nižšie otáčky. Nesušte ich na šnúre, ale vyveste ich hneď po vypraní na okná. Samy sa vyrovnajú, nebudete ich musieť žehliť apekne vám zavonia byt. 

Čistenie rúry 

Intuitívne by ste si čistenie rúry nechali na záver, veď sa vám pri pečení určite zašpiní, povedali by ste si. Nerobte to však. Čistá rúra je základom vydareného pečenia. Krehké vianočné pečivo ľahko nasaje pachy aak nechcete, aby voňalo ako spálený olej zpečeného kuraťa, je dobré ho piecť včistej rúre. Pripečené nečistoty vrúre môžu tiež spôsobiť nerovnomerné pečenie aznižujú efektivitu pečenia.

Ak začínate sprvým pečením na začiatku adventu, vyčistenie rúry si naplánujte ešte pár dní pred ním. Vdrogérii nájdete hromadu špecializovaných čistiacich prostriedkov. Keď chcete byť šetrnejší kprírode, zvoľte na čistenie rúry soľ aocot. 

Moderné ry bývajú vybavené programami na čistenie rúry. Ak vaša rúra podporuje parné čistenie, katalytické čistenie, či pyrolýzu, máte predvianočné upratovanie jednoduchšie. Navyše, môžete takrúru vyčistiť ako pred pečením, tak znova tesne pred Vianocami, aby ste mali pocit, že je všetko vdeň D čisté ako zo škatuľky. Hovorí sa predsa: „Ako na Vianoce, tak po celý rok.

Odporúčame: Miesta v domácnosti, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie, no pri upratovaní sú často prehliadané

Angelov / stock.adobe.com

Vysávanie

Veríte na povery? Vtom prípade by ste nemali na Štedrý deň zametať avynášať smeti, aby ste si nevymietli anevyniesli šťastie. Čo ale vysávanie? Pri takom vysávaní nič nevymetáte von, naopak to nasávate dnu. Teda ak nemáte prasknutú hadicu na vysávač anevírite si to „šťastie“ po byte. Pre 100% istotu si skontrolujte, či vaša hadica na vysávač nie je prasknutá avymeňte ju vpredstihu. Okrem praskliny vám vysávanie znepríjemní aj jej zalomenie – vysávač nebude tak dobre ťahať. Do hadice na vysávač sa pozrite aak je zanesená, vyčistite ju. Čistá, funkčná hadica vám zlepší satie vysávača apovysávate dôkladnejšie.

Pred zahájením vianočného vysávania sa vybavte novým vreckom do vysávača, nech vám to staré aplné pri vysávaní nesmrdí. Ak je už hadica na vysávača opotrebovaná, kúpte si novú, vyjde vás to lacnejšie než celý vysávač. Najjednoduchšie bude kúpiť to online. Nezabudnite vybrať si podľa značky amodelu vášho vysávača. 

Urobte si z upratovania zábavu

Predvianočné upratovanie nemusí byť len namáhavou prácou. Zapojte do práce rodinu, spravte si ztoho súťaž, či si za každú dokončenú úlohu udeľte odmeny. Skúste si k upratovaniu pustiť obľúbenú hudbu alebo podcast, aby ste si čas skrátili a spravili si ho príjemnejším. Niekedy len malý impulz stačí na to, aby ste sa dostali do rytmu a práca vám šla od ruky.

Zdroj úvodnej fotky: Angelov / stock.adobe.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE