Nič neprekoná pocit, keď sa kuchyňou začne šíriť vôňa masla, vanilky a karamelu. Jeseň a zima si priam pýtajú hutnejšie a sladšie chute, ktoré pohladia na duši. Prinášame vám inšpiráciu, ktorá uspokojí milovníkov tradície, ale aj tých, ktorí v kuchyni radi experimentujú s niečím novým… napríklad s pivom.
Linecký koláč
Krehké cesto, sladká náplň a tá charakteristická mriežka na povrchu – to všetko z neho robí dokonalý jesenný múčnik.
Upiecť ho nie je žiadna veda. Stačí vypracovať krehké cesto z múky, masla, cukru a žĺtkov, naplniť ho domácim džemom alebo marmeládou a na povrch vytvoriť mriežku z pruhov cesta. Po upečení získate zlatistý koláč, ktorý vyzerá ako od profesionálneho cukrára.
Chcete vyskúšať modernú verziu? Skúste jesenný mriežkovaný koláč, ktorý kombinuje tradičný postup s jesennými prísadami.
TIP: Ušetrite si čas a cesto si pripravte už deň vopred. Po odležaní v chladničke sa s ním ráno bude lepšie pracovať a koláč upečiete raz-dva.
Dr. Oetker
Strúhaný koláč s tvarohom
Ak máte radi jednoduché recepty, strúhaný koláč s tvarohom je presne pre vás. Tento múčnik má tú výhodu, že ho zvládne upiecť aj úplný začiatočník. Jednoducho vypracujete cesto, polovicu nastrúhate na dno plechu alebo formy, pridáte tvarohovú náplň a zvyšok cesta nastrúhate navrch.
Výsledkom je vláčny, nadýchaný koláč s jemne kyslastou príchuťou tvarohu. Deti ho milujú a dospelí ocenia jednoduchú prípravu. A čo viac, tento strúhaný koláč s tvarohom sa dá pripraviť z ingrediencií, ktoré má prakticky každý doma v chladničke.
Pivná čokoládová torta
Znie to možno netradične, no verte, že ide o skutočne výbornú kombináciu. Tmavé pivo vnáša do múčnika jemnú horkosť a tá si s plnou čokoládovou chuťou dokonale rozumie. Výsledkom je vláčna torta, ktorá sa rozplýva na jazyku. Pivná čokoládová torta poteší nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Stačí ju ozdobiť čokoládovou polevou a máte dezert ako stvorený na slávnostné príležitosti.
Dr. OetkerKrémešová karamelová torta
Patríte k milovníkom sladkých krémových dezertov? Potom je táto krémešová karamelová torta presne pre vás. Kombinácia nadýchaného korpusu, vanilkovej plnky a karamelu je jednoducho neodolateľná.
Nebojte sa, upečiete ju ľavou zadnou, hoci na prvý pohľad príprava vyzerá náročne. Stačí ísť krok za krokom a výsledok vás ohúri. Je to ideálny tip na oslavu alebo len tak pre radosť.
Veterníková torta
A na záver vyskúšajte niečo, čo rozhodne stojí za to. Veterníkovou tortou Dr. Oetker oslávite klasické slovenské cukrárstvo. Krehké cesto zjemnené šľahačkou, lahodný vanilkový krém a karamelová poleva spolu vytvoria nezabudnuteľný zážitok.
Príprave tejto torty síce venujete trochu viac času a trpezlivosti, no výsledok vám vynahradí každú minútu strávenú v kuchyni.
Zima je skrátka ideálne obdobie na pečenie. Neváhajte a pustite sa do toho!