Jesenné plody ako zdravá desiata či olovrant pre dieťa: Tipy pre rodičov

zdravá desiata

Príroda sa nám za našu celoročnú starostlivosť na jeseň odvďačuje bohatou úrodou chutných a zdravých plodov. Jablká, hrušky, orechy či tekvice, neváhajte ich využiť na prípravu výživnej desiatej či olovrantu pre vaše deti. Ako pripraviť kreatívne desiate či olovranty, aby si deti naozaj pochutnali a neohŕňali nosom?

Odporúčame: Smrteľná hra: Nová TikTok výzva ohrozuje životy detí - Čo musia rodičia vedieť

Prečo pribaliť do desiatového boxu jesenné plody?

Jesenné ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré posilňujú imunitu detí práve v období, keď sa vzduchom šíri chrípka a prechladnutie. Zároveň sú prirodzene sladké, preto sa pokojne môžete vzdať všetkých spracovaných sladkostí a sušienok, ktoré obsahujú pridané cukry a konzervanty. Vaše deti si na sladkosť jesenných plodín rýchlo zvyknú.

Jesenné plody, ktoré deťom chutia

1. Jablká

Jablko je klasika. Jablko je sladké, voňavé a šťavnaté a deti ho milujú. Je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Môžete ho jednoducho nakrájať na mesiačiky, pridať štipku škorice alebo podávať s orieškovým maslom ako proteínovú desiatu.

Tip: Pripravte deťom domáce jablkové čipsy. Stačí nakrájať jablká na tenké plátky, posypať ich škoricou a nechať vysušiť v rúre. Výsledkom budú chrumkavé a sladké čipsy, ktoré sú zdravou alternatívou ku kupovaným snackom.

2. Hrušky

Hrušky sú podobne ako jablká bohaté na vlákninu a vitamín C. Majú jemnú chuť a sú šťavnaté, preto zastúpia aj akýkoľvek nezdravý džús. Môžete ich servírovať surové alebo zapiecť s trochou medu a ovsenými vločkami.

Tip: Pripravte jednoduchý olovrant s hruškovým pyré. Uvarte nakrájané hrušky domäkka, pridajte štipku škorice a roztlačte na hladkú kašu. Toto pyré je skvelé ako samostatný snack alebo ako prísada do jogurtu či ovsených vločiek.

3. Tekvica

Tekvica nie je ako stvorená iba pre Halloween! Je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý ocení náš zrak a imunita. Tekvica má jemnú chuť a môžete ju využiť na mnoho spôsobov – od polievok až po zdravé muffiny.

Tip: Urobte si tekvicový puding. Uvarenú a rozmixovanú tekvicu zmiešajte s troškou medu, škorice a gréckeho jogurtu. Tento sladký a zdravý puding si deti zamilujú!

Odporúčame: Ako sa po pôrode zmenšuje mamičke bruško? Toto musíte vedieť!

desiata pre deti
Depositphotos

4. Orechy a semená

Jesenná sezóna prináša aj bohatú úrodu orechov – vlašské orechy, lieskové orechy či tekvicové semená. Orechy sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, bielkovín a minerálov, ktoré podporujú zdravý vývoj detí. Ak však máte doma menšie deti, dajte pozor, aby boli orechy nasekané na menšie kúsky, aby sa nezačali pri maškrtení dusiť.

Tip: Zmiešajte orechy a sušené ovocie do domácej „energetickej zmesi". Deti si môžu vychutnať túto zdravú alternatívu k sladkostiam počas popoludňajšieho olovrantu.

5. Slivky

Slivky sú bohaté na vlákninu, vitamín K a antioxidanty. Podporujú trávenie a sú skvelé v čerstvej aj sušenej podobe. Môžete ich pridať do šalátov či koláčov.

Tip: Pripravte si slivkový kompót. Uvarte slivky s trochou vody a medu. Tento kompót je vynikajúci samostatne alebo ako topping na palacinky či jogurt.

Kreatívne tipy na desiatu či olovrant z jesenných plodov

Ovsené tyčinky s jablkami a orechmi

Jednoduché domáce ovsené tyčinky môžete pripraviť z ovsených vločiek, nasekaných orechov, sušených jabĺk a trochy medu. Pečte v rúre, kým nebudú zlatisté, a máte zdravú desiatu, ktorú si deti môžu vziať do školy.

Jesenný šalát so sezónnym ovocím

Skombinujte jesenné plody, ako sú jablká, hrušky a hrozno, s kúskami syra a pridajte orechy. Tento farebný šalát je zdravý, chutný a zároveň osviežujúci.

Tekvicové muffiny

Pripravte si domáce muffiny z tekvice, ovsených vločiek a trochy škorice. Môžete pridať aj sušené ovocie alebo kúsky čokolády, nech majú deti radosť. Muffiny sú skvelou voľbou na raňajky alebo olovrant.

Odporúčame: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Smoothie z jesenných plodov

Pripravte deťom smoothie z jablka, hrušky a banánu. Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu, môžete pridať aj grécky jogurt a trochu medu, nech je nápoj sladší. Toto smoothie je bohaté na vitamíny a výborne zasýti.

Jablká s arašidovým maslom

Nakrájajte jablká na plátky a servírujte ich s arašidovým maslom. Táto kombinácia dodá deťom potrebné bielkoviny a zdravé tuky, vďaka čomu budú plné energie. Tešíte sa?

Naučme sa jesť viac ovocia spolu s našimi deťmi

Vďaka tomu, že sú jesenné plody prirodzene sladké a nutrične bohaté, pripravíte deťom desiatu či olovrant, ktorý podporí ich zdravie a zároveň im bude chutiť. Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami ovocia, zeleniny a orechov – deti to ocenia a vy budete mať istotu, že ich strava je pestrá a plná vitamínov. Inšpirujte sa týmto štýlom stravovania a tiež si zobnite zo sezónneho ovocia a zeleniny viac ako zvyčajne. Prekvapíte telo.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE