Je vaše dieťa ranné vtáča? Ako to zvládnuť bez kruhov pod očami?

dieťa ranné vtáča

Ak patríte medzi rodičov, ktorí majú doma malého „ranného vtáčika", určite viete, aké náročné je ráno rozlepiť oči. Deti, ktoré sa budia s prvými lúčmi slnka (alebo ešte pred nimi), môžu rodičom spôsobiť nielen kruhy pod očami, ale aj vyčerpanosť. Prečo sú niektoré deti rannými vtáčatami, ako sa s tým vyrovnať a čo môžete urobiť, aby ste zvládli ranné vstávanie s úsmevom? Nie vždy postačí hrnček kávy.

 

Prečo sa deti budia tak príšerne skoro?

Každé dieťa má svoj vlastný spánkový rytmus, ktorý je často ovplyvnený rôznymi faktormi. Niektoré deti majú prirodzenú tendenciu prebúdzať sa skôr kvôli ich vnútorným hodinám, ktoré regulujú cyklus spánku a bdenia. Svetlo zo slnka môže aktivovať tento rytmus. Len čo im slniečko pošteklí ráno noštek, už ich máte vo svojej posteli.

Potom sú tu deti, ktoré nespia dostatočne počas dňa. Ani vám nestihne na obed doprať práčka a už počujete cupitanie bosých nožičiek? Netreba sa čudovať, ak potom dieťa zaspí večer skôr a ráno sa skôr prebudí. Aj príliš skoré ukladanie na spánok môže spôsobiť rovnaký problém. Dieťa sa cíti fit a nemá dôvod vylihovať v postieľke, keď ho čaká ďalší krásny deň plný dobrodružstva. Je dobré sa však aj uistiť, či skoré ranné vstávanie nespôsobujú iné faktory. Ranný hluk (vtáky, doprava) alebo svetlo môžu dieťa prebudiť aj z toho najkrajšieho sna.

Čo s ranným vtáčaťom?

Aj keď nezmeníte prirodzené biorytmy vášho dieťaťa, existuje niekoľko zákerných stratégií, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť ranné vstávanie a zároveň si udržať dostatok spánku.

1. Nastavte vhodný režim spánku

  • Dôležité je, aby dieťa chodilo spať v pravidelnom čase.
  • Zvoľte si rutinu, ktorá dieťa upokojí – napríklad čítanie knihy, kúpeľ alebo hra s plyšákom. Upokojujúca rutina pred spaním pomáha dieťaťu lepšie zaspávať a mať kvalitnejší spánok.

2. Zastrite rolety alebo závesy, vytvorte tmu

Svetlo je silným signálom pre telo, že je čas vstávať. Ak máte pocit, že vaše dieťa reaguje na východ slnka, môžete vyskúšať nasledujúce:

  • Zatemňovacie závesy znížia množstvo ranného svetla, ktoré vchádza do izby, a pomôžu dieťaťu pokračovať v spánku aj po východe slnka.
  • Ak má vaše dieťa strach z tmy, jemné nočné svetielko môže vytvoriť príjemnú atmosféru bez toho, aby príliš rušilo jeho spánok.

Odporúčame: Plač bábätka: Viete o tom, že rozoznať možno až 10 druhov plaču?

ranné vstávanie
Depositphotos

3. Pripravte mu ranné aktivity

Ak vaše dieťa vstáva veľmi skoro a je plné energie, môžete ho motivovať, aby sa aspoň na chvíľu hralo samo, a tak si vy doprajete ešte pár minút odpočinku.

  • Pripravte si špeciálne hračky alebo aktivity, ktoré môže dieťa robiť samo vo svojej izbe. Nechajte mu v dosahu obľúbené knihy alebo skladačky, ktoré ho zabavia na krátku chvíľu.
  • Ak ide o staršie deti, môžete použiť detský budík s farebným ukazovateľom. Keď sa rozsvieti zelená, je čas vstať. Dieťaťu to pomôže pochopiť, kedy je ešte príliš skoro na vstávanie.

4. Skontrolujte kvalitu spánku počas dňa

  • Ak dieťa spí príliš veľa počas dňa, skúste jeho odpočinok postupne skracovať alebo ho prispôsobiť tak, aby dieťa nespalo príliš neskoro popoludní.
  • Ak dieťa chodí spať napoludnie veľmi skoro, posuňte to na neskôr, aby sa večer rýchlo neunavilo.

5. Starajte sa aj o seba

Zvládanie ranného vtáčaťa je náročné, najmä ak ste sami vyčerpaní. Dôležité je nájsť si čas na oddych.

  • Ak viete, že vás dieťa zasa zobudí veľmi skoro, pokúste sa ísť spať o niečo skôr, aby ste si aj vy zaistili dostatočný spánok.
  • Ak je to možné, striedajte sa s partnerom pri rannom vstávaní. Jedno ráno vstáva jeden rodič, ďalšie ráno druhý. Takto si každý z dvojice môže aspoň niekedy dopriať dlhší spánok.

6. Trpezlivosť je kľúč

Niektoré deti z toho „vyrastú" a časom sa ich ranné prebúdzanie prispôsobí bežnejšiemu režimu. Je vhodné si dookola v duchu opakovať, že je to len dočasné obdobie. Postupne sa rytmus vášho dieťaťa môže prispôsobiť vášmu a ranné vstávanie nebude také náročné. Prídu aj dni, keď budete vaše deti ťahať z postele za nohy... Ako sa hovorí, karma je zdarma. 

Odporúčame: TOTO je 13 veľmi znepokojujúcich vecí, ktoré o vás vie váš smartfón!

Kto nebude spať, pripraví raňajky!

Samozrejme, táto veta je účinná najmä v prípade starších detí. Tie sú však zvyčajne už také rozumné, že rodičov nechajú spať, aby si užili chvíľu pre seba, takže okolo spálne chodia len po špičkách. Ale čo naši najmenší? Nevedia sa dočkať ďalšieho perfektného dňa s nami a my im to nemôžeme zazlievať. Ak už teraz viete, čo všetko by ste pre pár minút spánku mohli urobiť, skúšajte a skúšajte. Možno urobíte dobre nielen sebe, ale aj svojmu dieťatku, ktorému vštepíte nový režim. Korektory na istý čas môžete odložiť. Mimo dosahu detí! 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE