Strie a tehotenstvo: Ktoré oleje sú najlepšie pre pokožku budúcich mamičiek?

oleje na strie v tehotenstve

Strie sú bežným problémom, ktorý môže postihnúť veľa žien počas tehotenstva. Tieto jemné, svetlé pásiky na koži sa zvyčajne objavujú v oblastiach, kde sa koža rýchlo napína, ako sú brucho, stehná, boky a prsia. 

Strie sú bežným a prirodzeným javom počas tehotenstva, a hoci môžu byť pre niektoré ženy stresujúce, je dôležité mať na pamäti, že sú len dočasným aspektom. S vhodnou starostlivosťou a prístupom k prevencii sa môže ich výskyt minimalizovať, a ak sa objavia, existujú cesty, ako s nimi narábať. Dôležité je tiež prijať svoje telo a jeho zmeny počas tohto krásneho obdobia. 

Pokožka tehotných žien

Pokožka tehotných žien prechádza počas tehotenstva množstvom zmien, ktoré sú spôsobené hormonálnymi vplyvmi, fyzickými zmenami a emocionálnymi faktormi. Tieto zmeny môžu mať rôzny dopad na vzhľad a zdravie pleti. Tu sú niektoré z najčastejších aspektov, ktoré sa týkajú pokožky tehotných žien:

1. Hormonálne zmeny

Počas tehotenstva sa výrazne zvyšuje hladina hormónov, ako sú estrogén a progesterón. Tieto hormóny môžu ovplyvniť vzhľad pleti, čo môže mať za následok:

  • Žiara pleti: Zvýšený prietok krvi a zadržiavanie vody môžu spôsobovať zdravý vzhľad pleti, známy ako "tehotenská žiara".
  • Pigmentácia: Niektoré ženy môžu zaznamenať hyperpigmentáciu, ako je melazma (mask of pregnancy), ktorá sa prejavuje tmavými škvrnami na tvári. Môže sa tiež objaviť linea nigra, tmavá čiaru, ktorá sa objaví na bruchu.

2. Zmeny textúry pleti

Vzhľadom na hormonalne zmeny môže ísť o rôzne zmeny textúry pleti:

  • Akné: U niektorých žien sa môže zhoršiť akné, hlavne v prvom trimestri, zatiaľ čo iné môžu zažiť zlepšenie stavu pleti.
  • Suchosť a svrbenie: Mnohé ženy môžu začať mať suchšiu pleť, čo môže viesť k svrbeniu, najmä počas neskorších fáz tehotenstva kvôli natiahnutej koži.

3. Starostlivosť o pleť

Je dôležité, aby si tehotné ženy naďalej starali o svoju pleť, pričom by mali zvážiť nasledujúce tipy:

  • Hydratácia: Používanie kvalitných zvlhčovačov môže pomôcť udržať pleť vláčnu a minimalizovať svrbenie.
  • Ochrana pred slnkom: Tehotné ženy by mali byť obzvlášť opatrné na slnku, aby zabránili hyperpigmentácii. Používanie opaľovacieho krému s vysokým faktorom SPF je veľmi doporučované.
  • Výber produktov: Niektoré zložky, ako retinoidy alebo určité esenciálne oleje, by sa mali vyhnúť počas tehotenstva, preto je dobré konzultovať s dermatológom.

4. Psychologické faktory

Zmeny v tele a psychike počas tehotenstva môžu ovplyvniť aj vzhľad pleti. Mnoho žien zažíva stres alebo úzkosť, ktoré môžu mať za následok zhoršenie kvality pleti. Dôležité je venovať pozornosť aj psychickému zdraviu a snažiť sa o relaxáciu.

Odporúčame: Tehotenstvo po týždňoch – 12. týždeň tehotenstva

strie v tehotenstve
Depositphotos

Príčiny strií počas tehotenstva

  1. Rýchly rast brucha: Počas tehotenstva sa brucho výrazne zväčšuje, čo spôsobuje, že sa koža natiahne. Tento rýchly proces môže narušiť elastické vlákna v dermis, čo vedie k vzniku strií.

  2. Hormonálne zmeny: Tehotenstvo spôsobuje zmeny hormonálnych hladín, ktoré ovplyvňujú elasticitu kože. Napríklad, zvýšená hladina hormónu kortizolu môže prispieť k oslabeniu elastických vlákien v koži.

  3. Dedičnosť: Genetické faktory hrajú úlohu pri predispozícii na vznik strií. Ak mali vo svojej rodine ženy problémy so striami, je pravdepodobnejšie, že sa s nimi stretnú aj počas tehotenstva.

Prevalencia strií

Štatistiky ukazujú, že približne 50-90% tehotných žien sa počas tehotenstva stretne so striami. Väčšina z nich sa objavuje v druhom a treťom trimestri.

Prevencia a starostlivosť

Hoci nie vždy je možné striám úplne predísť, existuje niekoľko opatrení, ktoré môžu zmierniť ich výskyt:

  1. Hydratácia pleti: Používanie zvlhčujúcich krémov alebo olejov môže pomôcť udržať pokožku elastickú. Produkty obsahujúce kakao, aloe vera, alebo vitamín E sú obľúbené.

  2. Vyvážená strava: Zdravá strava s dostatkom vitamínov a minerálov, najmä vitamínu C a zinku, prispieva k zdravej pleti.

  3. Udržiavanie zdravej hmotnosti: Postupné a kontrolované priberanie na váhe počas tehotenstva môže pomôcť znížiť riziko vzniku strií.

  4. Cvičenie: Ľahké cvičenie v súlade s odporúčaniami lekára môže prispieť k udržaniu zdravia pokožky.

Liečba strií

Ak sa strie objavia, existuje niekoľko možností liečby, hoci úplne sa ich zbaviť môže byť ťažké. Medzi bežné metódy patrí:

  1. Produkty na zmiernenie prejavov strií: Krémy a oleje obsahujúce retinoidy alebo kyselinu hyalurónovú môžu pomôcť zlepšiť vzhľad strií. Je však dôležité konzultovať ich používanie s lekárom, najmä počas tehotenstva.

  2. Laserové ošetrenia: Niektoré dermatologické procedúry, ako sú laserové terapie, môžu pomôcť pri zmenšení viditeľnosti strií.

  3. Mikrodermabrázia: Tento postup zahŕňa abrazívne odstránenie vrchnej vrstvy kože a môže zlepšiť vzhľad strií.

Neprehliadnite: Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?

prevencia strií v tehotenstve
Depositphotos

Prevencia strií v tehotenstve

Prevencia strií v tehotenstve je témou, ktorá zaujíma veľmi veľa budúcich mamičiek. Strie, známe aj ako striae gravidarum, sú bežné kožné zmeny, ktoré sa objavujú najmä na bruchu, stehnách, prsiach a zadku v dôsledku rýchlej expanzie pleti. Tu je niekoľko tipov, ako im možno predchádzať:

1. Hydratácia pokožky

Udržiavanie pokožky dobre hydratovanej je kľúčové. Používanie krémov alebo olejov, ktoré obsahujú zložky ako je kakaové maslo, bambucké maslo, olej z jojoby alebo mandľový olej, môže pomôcť udržiavať elasticitu pokožky.

2. Zdravá strava

Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, najmä vitamín E, vitamín C, zinok a kolagén, prispieva k zdravému a elastickému pleti. Prijímanie dostatočného množstva tekutín je tiež dôležité.

3. Postupné priberanie na váhe

Rýchly nárast hmotnosti je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k vzniku strií. Je dôležité priberanie na váhe regulovať a snažiť sa o postupný a skvelý prírastok hmotnosti počas tehotenstva podľa odporúčaní lekára.

4. Pravidelný pohyb

Mierny pohyb a cvičenie nie len že udržiavajú telo v dobrej kondícii, ale tiež zlepšujú prekrvenie pleti a jej elasticitu. Cvičenie môže zahŕňať prechádzky, plávanie alebo prenatálne jogu.

5. Genetika

Je dôležité si uvedomiť, že genetika hrá významnú úlohu v predpoklade vzniku strií. Ak sa strie vyskytli u vašej matky alebo blízkych príbuzných, je pravdepodobnejšie, že sa objavia aj u vás. Napriek tomu, prevencia a starostlivosť o pleť môžu pomôcť zmierniť ich výskyt.

6. Kvalitné oblečenie

Nosenie voľného a pohodlného oblečenia, ktoré nebráni pohybu a nevyvíja tlak na pokožku, môže tiež prispieť k prevencii strií.

Aj keď nie je možné úplne zabrániť vzniku strií, kombinácia týchto opatrení môže pomôcť ich zmierniť. Je dôležité si uvedomiť, že strie sú prirodzenou súčasťou tehotenstva a mnohé z nich sa po pôrode zlepšia časom. Ak máte obavy, neváhajte sa poradiť so svojím gynekológom alebo dermatológom.

TOTO sú najlepšie oleje na strie pre budúce mamičky

Strie sú bežným problémom počas tehotenstva, keď sa pokožka rýchlo roztiahne a niekedy nemusí stihnúť sa dostatočne prispôsobiť. Pravidelná starostlivosť o pokožku môže pomôcť znížiť ich výskyt. Tu sú niektoré z najlepších olejov, ktoré môžu mamičkám pomôcť:

1. Mandľový olej

Mandľový olej je známy svojou schopnosťou hydratovať a zjemniť pokožku. Obsahuje vitamín E a je bohatý na antioxidanty, čo prispieva k pružnosti pokožky. Môže pomôcť zlepšiť vzhľad tejto oblasti a znižovať viditeľnosť strií.

2. Kokosový olej

Kokosový olej je prírodný zvlhčovač, ktorý sa rýchlo vstrebáva do pokožky. Má protizápalové vlastnosti a obsahuje mastné kyseliny, ktoré pomôžu udržať pokožku hydratovanú a pružnú. Pravidelná masáž s kokosovým olejom môže zlepšiť jej textúru.

3. Olivový olej

Olivový olej je bohatý na antioxidanty a vitamín E, ktorý pomáha regenerovať pokožku a zvyšuje jej elasticitu. Je to skvelý olej na masáže a môžete ho kombinovať s inými olejmi pre ďalší účinok.

4. Jojobový olej

Jojobový olej má veľmi podobnú štruktúru ako prirodzené oleje v pokožke, čo mu umožňuje ľahko preniknúť do pokožky a hydratovať ju. Pomáha zlepšiť elasticitu a môže zmierniť a predchádzať vzniku strií.

5. Rastlinné oleje (napríklad olej z hroznových jadier)

Olej z hroznových jadier je ľahký a rýchlo sa vstrebáva do pleti. Obsahuje množstvo antioxidantov a tiež pomáha s hydratáciou pokožky. Je to skvelá voľba pre tie, ktoré preferujú niečo jemnejšie a menej mastné.

6. Rastlinný olej s prídavkom vitamínu E

Nielen že rastlinné oleje pôsobia pozitívne, ale prídavok vitamínu E zvyšuje ich účinnosť. Vitamín E je známy svojou schopnosťou regenerovať pokožku a znižovať výskyt jaziev a strií.

Odporúčame aj: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

oleje proti striám
Depositphotos

Ako používať oleje

Na dosiahnutie najlepších výsledkov je odporúčané nanášať olej na postihnuté miesta dvakrát denne. Masážny pohyb pomáha zlepšiť prekrvenie a absorpciu oleja do pokožky. Je dobré začať s aplikáciou už v prvom trimestri, aby sa pokožka mohla pripraviť na rastúce brucho.

Starostlivosť o pokožku počas tehotenstva je dôležitá nielen pre jej vzhľad, ale aj pre celkové pohodlie. Vyberte si oleje, ktoré sú pre vás najpríjemnejšie a pamätajte, že pravidelnosť je kľúčová. Pred začatím akejkoľvek starostlivosti sa tiež odporúča poradiť sa so svojím lekárom, najmä ak máte citlivú pokožku alebo alergie.

Domáca masáž proti striám v tehotenstve

Tehotenstvo je krásne obdobie, ale môže so sebou priniesť aj určité fyzické zmeny, vrátane vzniku strií. Strie sú bežným javom, ktorý sa môže objaviť v dôsledku rýchlej expanzie pokožky. V mnohých prípadoch sa dajú zmierniť alebo minimalizovať ich výskyt pravidelnou domácou masážou v kombinácii s vhodnými olejmi a krémami.

Prečo masáž?

Masáž zlepšuje prekrvenie pleti a podporuje elasticitu pokožky. Pomocou jemných, ale pevne presných pohybov môžete stimulovať kolagénové a elastínové vlákna, ktoré sú kľúčové pre zdravú a pružnú pokožku. Okrem toho masáž môže pomôcť aj pri relaxácii a znížení stresu, čo je v tehotenstve veľmi dôležité.

Ako na domáce masáže proti striám v tehotenstve?

  1. Príprava: Najprv si vyberte vhodný olej alebo krém. Odporúča sa používať prírodné oleje ako:

    • Mandľový olej: Bohatý na vitamín E, ktorý je známy svojimi hydratačnými a vyživujúcimi schopnosťami.
    • Ružový olej: Známy svojimi regeneračnými vlastnosťami, pomáha zlepšovať elasticitu pokožky.
    • Kokosový olej: Hydratuje a zjemňuje pleť.
  2. Technika masáže:

    • Dajte sa do pohodlnej polohy, buď v sede alebo v ľahu.
    • Rozohrejte si olej v dlaniach a jemne ho naneste na miesta s predispozíciou na strie (brucho, stehna, boky, prsníky).
    • Používajte jemné krúživé pohyby, striedajte techniky ako hladkanie, jemné ťahanie a tlak.
    • Zamerajte sa na každú oblasť aspoň 5–10 minút.
  3. Frekvencia: Snažte sa masírovať každý deň alebo aspoň niekoľkokrát týždenne, ideálne po kúpeli, kedy je pokožka vláčna a pružná.

  4. Doplňujúce tipy:

    • Dbajte aj na dostatočný príjem vody a vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály.
    • Noste pohodlné oblečenie a vyhýbajte sa nadmernému napätiu pokožky.

Domáca masáž proti striám môže byť skvelým spôsobom, ako sa starať o svoju pokožku počas tehotenstva. Vedzte, že strie sú zvyčajne len dočasné a do značnej miery neškodné, ale s prechádzajúcou starostlivosťou ich môžete zmierniť a zlepšiť vzhľad svojej pokožky. Vždy sa však pred začiatkom akýchkoľvek nových procedúr poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE