Brokolica je zelenina bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať v poriadku náš tráviaci systém, a to už od raného detstva. Zároveň je plná antioxidantov a prospieva aj činnosti srdca. Brokolica o sebe dáva vedieť aj preto, lebo je krásne zelená a má svoju nezameniteľnú chuť a špecifickú vôňu.
Táto zelená zelenina sa radí medzi najzdravšie druhy zeleniny vôbec! Je známa pre svoje protirakovinové účinky. Avšak, brokolica je bohatá napríklad aj na vitamín K, ktorý drží ochrannú ruku nad našimi kosťami. Jedna šálka brokolice v sebe obsahuje až 92 mg práve vitamínu K!
Taktiež je brokolica bohatá aj na vápnik, vitamín C, vitamín A a veľa ďalších účinných a telu prospešných látok. Do svojho jedálnička by ju určite mali zaradiť tehotné ženy či tie, ktoré sa o bábätko práve snažia. Brokolica je totiž bohatá aj na vitamín B9 (kyselina listová), pričom práve ten zohráva dôležitú úlohu pri vývoji nervovej sústavy bábätka.
Brokolica - recepty pre deti
Brokolica je považovaná za mimoriadne tvárnu, chutnú a zdravú zeleninu. Aj preto sa často využíva v jedlách nielen ako hlavná ingrediencia, ale aj ako príloha či „prísada" tam, kde sa nám žiada oživiť chuť jedla a zároveň spestriť tanier krásnou farbou.
A inak tomu nie je ani pri príprave jedál pre vaše ratolesti! Brokolicu možno zaradiť do jedálnička už v rámci prvých príkrmov a pokračovať v jej konzumácii počas celého detstva až do dospelosti.
Dnes sme si pre vás pripravili tieto tipy, ktoré vaše malé poklady zaručene potešia a po ktorých sa budú doslova zalizovať!
- Brokolicová polievka
- Zapekaná brokolica pre deti
- Zapekaná brokolica so zemiakmi
- Brokolica s cestovinou
- Brokolica s kuracím mäsom
- Palacinky plnené brokolicou
Odporúčame: Overené recepty s mrkvou, ktorým ani deti neodolajú!
Zdroj: Depositphotos
Brokolicová polievka
Brokolicovú polievku si môžete pripraviť na viac spôsobov – so smotanou, s vývarom, iba s vodou a čerstvými bylinkami, rozmixovanú alebo s „priznanými" kúskami brokolice. Nakoniec všetko závisí iba od vašej chuti a chuti tých najmenších členov vašej rodiny.
Ingrediencie:
- 1 brokolica
- 2 väčšie mrkvy
- 1 malá šalotka alebo jarná cibuľka
- 2 zemiaky
- olivový olej
- maslo
- soľ a korenie
- čerstvé bylinky na dochutenie a servírovanie
Postup na prípravu brokolicovej polievky:
- Brokolicu si umyte a rozdeľte na ružičky. Šalotku nakrájajte nadrobno a spolu s na kocky nakrájanou mrkvou opražte na masle a lyžici olivového oleja. Po chvíľke k nim pridajte nakrájané zemiaky a ružičky brokolice.
- Chvíľku všetko spolu restujte a následne zalejte horúcou vodou/vývarom tak, aby bola všetka zelenina pod vodou. Osoľte, okoreňte a varte, kým budú zemiaky mäkké.
- Na záver môžete ešte polievku podľa chuti zjemniť smotanou a vymixovať tyčovým mixérom dohladka, pokiaľ máte radi jemnejšiu konzistenciu polievky. Ak nie, polievku nemixujte.
- Podávajte s čerstvými bylinkami, ktoré na záver polievočku krásne prevoňajú.
Zapekaná brokolica pre deti
Tento chutný zeleninový obedík je vhodný pre deti od ich ukončeného 8. mesiaca. A, samozrejme, môžete ho pripraviť aj starším deťom ako prílohu k mäsku alebo k rybe.
Ingrediencie:
- 2-3 ružičky brokolice
- mrkva
- žĺtok
- zemiak
- 1 malá lyžička olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať
Postup na prípravu zapekanej brokolice pre deti:
- Brokolicu uvarte spolu s mrkvou domäkka, roztlačte vidličkou na kašu a pridajte zmiešaný vaječný žĺtok s olivovým olejom.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujte polievkovou lyžicou placky, posypte petržlenovou vňaťou a nechajte zapiecť v rúre približne 10 – 15 minút, podľa veľkosti placiek.
Neprehliadnite: Bataty sú skvelou voľbou aj pre deti! Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
Zdroj: Depositphotos
Zapekaná brokolica so zemiakmi
Čo takto pochutiť si na poriadnej dávke zemiakov a brokolice v jednej mise? Výborný tip je práve zapekaná brokolica so zemiakmi! Ide pritom o rýchly a jednoduchý recept, ktorý hravo zvládnete na obed či večeru.
Ingrediencie:
- zemiaky uvarené v šupke
- 1 veľká brokolica
- 2 väčšie vajíčka
- syr na strúhanie podľa vašej chuti
- 1 smotana na varenie
- maslo
- soľ a korenie
- čerstvé bylinky
Postup na prípravu zapekanej brokolice so zemiakmi:
- Uvarené zemiaky ošúpte, brokolicu rozdeľte na ružičky a povarte vo vode približne 3 – 4min. Sceďte ju a ihneď ju schlaďte studenou vodou, aby zostala pekne zelená. Zapekaciu misu vymažte maslom. Ošúpané zemiaky nakrájajte na kolieska a poukladajte do misy a na zemiaky poukladajte brokolicu.
- Vajíčka zmiešajte so smotanou, soľou a korením. Touto zmesou zalejte zemiaky s brokolicou.
- Syr najemno nastrúhajte a bohato ním posypte brokolicu. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry na približne 30 min. Na záver posypte čerstvými bylinkami.
Brokolica s cestovinou
Brokolica s cestovinou je nenáročný recept, ktorý vám nezaberie veľa času, ale pochutia si na ňom zaručene aj tí najmenší. Ako na to?
- Brokolicu rozdeľte na malé ružičky, zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť približne 10 minút.
- Cestoviny podľa vašej chuti uvarte al dente (môžete si pomôcť návodom na obale).
- Do panvice pridajte smotanu, tavený syr, pretlačené strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, nastrúhaný tvrdý syr a 5 lyžíc vody z brokolice. Miešajte dovtedy, kým sa syr roztopí.
- K zmesi pridajte uvarené cestoviny, scedenú brokolicu a podľa potreby ešte dochuťte soľou a čerstvými bylinkami.
Odporúčame aj: Zápis do školy: Prečo je dôležitá školská zrelosť a kedy zvážiť odklad?
Zdroj: Depositphotos
Brokolica s kuracím mäsom
K akémukoľvek druhu mäsa je brokolica fantastická príloha. Mnohí z nás uprednostňujú kuracie mäso, pričom práve v tomto prípade chuť brokolice vynikne pravdepodobne najviac. Ako na prípravu tejto kombinácie?
- Kuracie mäso nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte.
- Na panvici krátko poduste cibuľku, nastrúhanú mrkvu a zeler.
- Po chvíľke pridajte mäsko a všetko spolu restujte.
- Medzitým si brokolicu krátko uvarte v osolenej vode a potom ochlaďte studenou vodou, aby brokolica nestratila farbu.
- Brokolicu pridajte ku kuraciemu mäsu so zeleninou.
- A razom máte pripravené chutné, výdatné a zdravé jedlo. Dobrú chuť!
Palacinky plnené brokolicou
Tieto palacinky budú skvelou voľbou pre tých, ktorí obľubujú palacinky na slano! Pripravte svojej rodine tento netradičný druhý chod obeda alebo chutný snack na poobedie či skoršiu večeru.
Recept na palacinky na slano:
- 2 veľké vajíčka
- 1 čajová lyžička soli
- 500 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 50 ml oleja
- čerstvé najemno nasekané bylinky
Všetky suroviny zmiešajte a na záver do cesta pridajte aj nasekané čerstvé bylinky. Palacinky tak budú krásne prevoňané, čo vás inšpiruje k rôznym variáciám a možnostiam, ako a čím slané palacinky naplniť. Avšak, v tomto prípade budú výborne chutiť aj samotné.
Brokolicová plnka do palaciniek:
Ružičky brokolice uvarte v osolenej vode, rozpučte a zmiešajte s postrúhaným syrom a bylinkami. Podľa chuti pridajte ešte soľ, korenie a naplňte palacinky.
Tip pre vás: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 1. MESIAC života dieťaťa