RECEPT: Černicová torta v tvare písmena z Pečie celé Slovensko

Blíži sa u vás rodinná oslava narodenín? V tom prípade máme pre vás tip na tortu pre oslávenca. Takáto ľahká černicová torta s ovocím v tvare začiatočného písmena mena oslávenca ho určite poteší. Túto v tvare X pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lucia. No nevyzerá na zahryznutie?

Cesto Joconde:

  • 400 g mandľová múka
  • 340 g práškový cukor
  • 115 g múka hladká
  • 10 ks vajec
  • 12 ks bielok
  • 60 g cukor krupica
  • 140 g maslo roztopené

Plnka z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g smotana 35 %
  • 200 g cukor múčka
  • vanilka čerstvá/pasta

Černicové coulis:

  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukóza
  • 6 g pektín NH

Bloody orange curd:

  • 200 g pyré z krvavého pomaranču
  • 30 g cukor kryštálový
  • 3 ks žĺtka

Dekorácia:

  • 200 g černice čerstvé, maliny
  • 2 ks maracuja
  • 1 ks star fruit
  • 1 ks červené dračie ovocie
  • lyofilizované maliny
  • drvené pistácie
  • jedlé kvety
  • glukóza

Postup prípravy ovocnej torty:

  1. Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si 2 plechy s papierom.
  2. Joconde: Preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na dve rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8min. Vytiahneme, necháme vychladiť.
  3. Černicový coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom dáme stranou chladiť.
  4. Blood orange curd: Suroviny zmiešame a nad vodným kúpeľom alebo miernom ohni miešame do stuhnutia. Dáme chladiť.
  5. Plnka mascarpone: V kuchynskom robote dáme miešať marcarpone spolu so smotanou, kým plnka nezhustne, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Chvíľu ešte miešame a dáme na chlad.
  6. Pomocou šablóny vykrojíme písmeno X (alebo iné).
  7. Plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy. Stredom korpusu pôjde curd súvislou čiarou. Po obvode plnky budeme aplikovať mascarpone plnku, ako keby sme robili pusinky. Urobíme tri úrovne, na vrchnej úrovni bude len čisto mascarpone.
  8. Dáme si pár lyžičiek glukózy na plech, zafarbíme a dáme piecť pri 150 °C na cca 20 minút, kým sa nevytvorí koral – dekorácia.
  9. Vrch ozdobíme ovocím a jedlými kvetmi, prípadne inými dekoráciami.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE