Verzií tartaletiek, drobných tortičiek, je nespočetné množstvo. Dajú sa pripraviť s rôznymi druhmi ovocia, rozličnými náplňami a najrôznorodejšími ingredienciami. Dnes prinášame tip na gaštanové tartaletky, v ktorej sa lahodné gaštany prepájajú s chuťou sviežeho ovocia a sladučkou čokoládou. Recept prináša Marek z relácie Pečie celé Slovensko.
Sušienkové cesto:
- 250 g maslo
- 500 g hladká múka
- 220 g práškový cukor
- 2 ks vajcia
Postup:
- Zapneme rúru na 175 °C
- Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia.
- Cesto spracujeme a dáme ho schladiť cca 20 min do chladničky.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi cesto. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame aby mali pekný tvar.
- Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať.
- Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista.
- Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí preložíme na mriežku alebo iný plech.
Tvary tartaletiek:
-
2B––A tartaletky okrúhle
- 2B––B tartaletky štvorcové
- 2B––C tartaletky oválne
Suroviny na náplne a mirror polevu:
- 450 g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
- 310 g mliečnej čokolády
- 210 g kryštál cukor
- 1 cukrárske želé – agar
- 375 ml šľahačka min. 35 %
- 2 lyžice rumu
- 175 g biela čokoláda
- 100 g kondenzované sladené mlieko
- 80 g opražené lieskové orechy
- 100 g kryštálový cukor na karamel
- jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
1. náplň – ovocná zmes:
Do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60 g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom, pridáme 8 g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky.
2. náplň – mliečno-čokoládová ganache:
V hrnci si zahrejeme 125 ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250 g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes.
3. náplň – gaštanová pena:
Do nádoby od robota si navážime 250 g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40 g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250 ml šľahačky a 20 g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy.
Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 °C. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad.
Mirror poleva:
Do 60 ml teplej vody dáme napučať 10 g želatíny. Do hrnca si odmeriame 100 ml vody, pridáme 150 g kryštálového cukru, 100 g kondenzovaného sladeného mlieka a dáme zovrieť. Odstavíme a po chvíli pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme touto zmesou 175 g bielej čokolády. Po chvíli polevu premiešame ponorným mixérom a precedíme cez sitko. Polevu dofarbíme gélovou farbou podľa potreby intenzity farby.
Rôzne druhy zdobenia:
- Opečené lieskové orechy: Lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky a časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku.
- Čokoládové ozdoby: V mikrovlnke si zohrejeme asi 60 g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a zo zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy.
- Čerstvé maliny: Tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky.
- Čerstvé jedlé kvety kvety – na ozdobu.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko