RECEPT: Levanduľový croquembouche z Pečie celé Slovensko

Táto sladká veža predstavuje známy francúzsky dezert zvaný croquembouche. Podáva sa obvykle pri rôznych slávnostných príležitostiach. Na vybudovanie takejto sladkej veže sa používajú koláčiky z odpaľovaného cesta plnené krémom, ktoré sú pospájané karamelom. Doma si croquembouche môžete skúsiť pripraviť podľa receptu od Ďoďa z relácie Pečie celé Slovensko. Páči sa vám jeho levanduľový dezert?

Odpaľované cesto:

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • Soľ
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 4 vajcia

Crusta:

  • 105 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 250 g trstinového cukru
  • Soľ

Levanduľová pena:

  • 330 ml mlieka
  • 3 PL sušenej levandule
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 67 g práškového cukru
  • 400 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 1 PL práškového cukru
  • fialové farbivo

Škoricovo-vanilkový krém:

  • 400 ml mlieka
  • škorica
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 žĺtok
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 200 ml šľahačky
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g masla
  • rum

Karamel:

  • 250 ml vody
  • 450 g kryštálového cukru

Ďalšie ingrediencie:

  • Sušená levanduľa na ozdobu
  • 200 g isomaltových vlasov
  • 200 g bielej čokolády na namáčanie profiteroliek
  • 5 g sušených lupienkov nevädzi poľnej

Postup prípravy croquembouche:

  1. Na začiatku pripravíme základ pre levanduľový krém. Do mlieka pridáme sušenú levanduľu, zahrejeme a necháme prejsť chuť a vôňu levandule do mlieka.
  2. Zároveň začneme pripravovať odpaľované cesto. Vo vode roztopíme maslo, pridáme cukor a soľ. Keď začne voda bublať, pridáme múku a odpaľujeme 2 minúty. Následne si odpaľovanú hmotu necháme vychladnúť.
  3. Niektoré profiterolky budeme pred pečením zakrývať crustou pripravenou z vyšľahaného masla spolu s cukrom. Do vyšľahanej zmesi pridáme múku a soľ. Rozvaľkáme medzi papiermi na pečenie na hrúbku 3 mm a dáme do chladu.
  4. Po vychladnutí cesta pridáme rozšľahané vajcia po častiach, čím vznikne finálna verzia cesta. Pomocou cukrárenského vrecka formujeme na papier na pečenie malé profiterolky. Niektoré profiterolky prekryjeme krúžkom z rozvaľkanej crusty. Pečieme pri teplote 200 stupňov 18-20 minút.
  5. Krém – v miske rozšľaháme vajcia, cukor a kukuričný škrob. Do misky rovnako precedíme mlieko s levanduľou tak, aby kúsky levandule neboli súčasťou krému. Túto zmes varíme na miernom ohni, pokiaľ sa uvarí hustý krém pripomínajúci puding, ktorý precedíme a necháme vychladnúť. Vrch krému prekryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila koža. Krém finalizujeme po vyhladnutí pudingu tým, že ho zmiešame s vyšľahanou smotanou a práškovým cukrom.
  6. Škoricovo-vanilkový krém – v mlieku necháme vylúhovať škoricu a vanilku. Následne varíme klasický krém, ktorý po vychladnutí vyšľaháme s maslom, pridáme aj vyšľahanú šľahačku. Môžeme pridať aj trocha rumu.
  7. Profiterolky plníme zdola do vopred pripravených dierok. Tie bez crusty máčame v roztopenej bielej čokoláde a posypeme sušenou levanduľou.
  8. Ako základ pre „lepenie“ poslúži karamelový rozvar – na miernom ohni varíme bez miešania cukor a vodu. Počas varenia pomaly skúšame „lepivosť“ karamelu.
  9. Z uvedeného množstva by mala vzniknúť veža o veľkosti 40 cm. Veža je dozdobená karamelovými vlasmi a sušenou nevädzou poľnou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE