Neviete, aké pohostenie pripraviť na domácu oslavu? Obložené chlebíčky sú overeným druhom drobného občerstvenia, no tentokrát ich pripravte trošku netradične. Skúste recept od Zuzky z Pečie celé Slovensko, ktorá upiekla domáci chlieb, ktorý obložila kapustovým šalátom a trhaným kuracím mäskom. Verte, že vaši hostia sa budú zalizovať!
Reklama
                            Suroviny na chlieb:
- 230 ml plnotučného mlieka
 - 8 g sušeného droždia
 - 360 g hladkej špaldovej múky
 - 10 g prášku zo sušenej repy
 - 20 g kryštálového cukru
 - 7 g soli
 - 50 g masla
 
Majonéza:
Reklama
                            - 2 žĺtky
 - 250 ml slnečnicového oleja
 - 1 PL horčice vlastnej výroby
 - šťava z polovice citróna
 - štipka soli
 
Ružový kapustový šalát:
- 115 g koreňa zeleru
 - 1 jablko
 - 200 g červenej kapusty
 - 90 g mrkvy
 - 150 g varenej červenej repy
 - 2 ks stredných zaváraných uhoriek
 - 3 PL kyslej smotany
 - 3 PL domácej majonézy
 - 1 PL olivového oleja
 - 1 ČL chrenu
 - 1 PL bieleho vínneho octu
 - 1 ČL cukru
 - Štipka soli
 
Trhané kuracie:
- 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
 - 1 ČL tabasca
 - 2 PL sójovej omáčky
 - 1 PL worčesterovej omáčky
 - Sušená paprika
 - Sušený práškový cesnak
 - 1 PL oleja
 - Čierne korenie
 - Soľ
 
Dekorácie:
- 100 g výhonkov červenej repy
 - 50 g červenej čakanky
 - 50 g repných listov býčia krv
 - 4 vajcia
 - 500 ml šťavy z červenej repy
 
Postup prípravy chlebíkov:
Reklama
                            - Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
 - Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
 - Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
 - Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
 - Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
 - Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
 - Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
 - Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
 - Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.
 
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko