Obľubujú vaši drobci palacinky? Tak neváhajte vyskúšať aj palacinkovú tortu. Takúto s ovocím, lieskovými orechmi a čokoládou sa nemusíte báť ponúknuť ani návšteve a pokojne ju môžete pripraviť aj na oslavu. Recept prináša Janka z relácie Pečie celé Slovensko. No nevyzerá jej palacinková torta famózne? Hor sa do prípravy palaciniek!
Suroviny na palacinky:
- 650 g špaldovej múky
- 1,4 l polotučného mlieka
- 6 PL trstinového cukru
- 6 vajec M
- 10 g sušeného droždia
- 150 g masla 82 %
- Štipka soli
- 200 g bravčovej masti
Plnka:
- 500 polotučného mlieka
- 130 g trstinového cukru
- 70 g pudingového prášku
- 200 g masla 82 %
- 120 g lieskových orechov
Čokoláda:
- 150 g rastlinného tuku na polevy
- 200 g práškového cukru
- 60 g kakao
- 150 ml polotučného mlieka
Na ozdobenie:
- 1 kivi
- 250 g čučoriedok
- 4 ks physalis
Ozdoby z cukru:
- 300 g kryštálový cukor
- 6 ks lieskových orechov
- 0,1 dcl oleja
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Do misky si dáme mlieko, cukor, droždie, vajcia, múku a soľ. Dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky a pridáme rozpustené maslo. Zmes necháme chvíľku odpočívať, aby začali kvasnice pracovať. Z tejto dávky spravíme 30ks palaciniek. Smažíme na bravčovej masti. Dostanú inú chuť.
- Pripravíme puding. Do hrnca dáme všetky suroviny okrem masla. Uvaríme krém a po odstavení zapracujeme maslo. Ak sa bude zdať, že je krém zrazený je potrebné len miešať a všetko sa spojí.
- Do hrnca si dáme rastlinný tuk na polevy, rozpustíme a pridáme cukor a kakao. Chvíľku miešame a potom, po troškách, pridávame mlieko až je zmes krásne hladká a lesklá. Mlieko sa nemusí použiť celé. Podľa hustoty.
- Po vychladnutí spojíme čokoládu, puding a na koniec pridáme pomleté lieskovce. Vznikne nám chutná náplň do našich palaciniek.
- Vyberieme si podnos, na ktorom to chceme servírovať a začneme postupne vrstviť. Plnky nemusíme dávať veľa.
- Vrstvenie palacinka krém zopakujeme a na tretiu vrstvu dáme kivi. Takto pokračujeme až hore.
- Necháme si 4 palacinky, ktoré preložíme na štyri časti. Rozstrihneme si vrchnú časť palacinky a cukrárenskou špičkou nazdobíme špirálu. Za špirálu poukladáme čučoriedky a prikryjeme.
- Ozdoby z cukru – do hrnca si dáme rozpustiť cukor. Ak je rozpustený a nevidíme žiadne zvyšky kryštálov, odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Na špáradlo si pripevníme orech a namočíme do karamelu .Ide to rýchlo lebo karamel veľmi rýchlo tuhne.
- Košíčky vytvoríme tak, že menšiu naberačku natrieme olejom a začneme prelievať karamelom. Vytvoríme si 4 kusy.
- Stredové hniezdo urobíme tak, že na linku dáme papier na pečenie a dve varechy od seba cca 30cm. Zoberieme lyžicu a rýchlymi pohybmi sem a tam vytvárame vlasy. Tie potom stočíme do hniezda a dáme do stredu torty.
- Kivi prekrojíme na polovicu, nakrájame ju na úzke pásiky a vytvoríme kvet, ktorý uložíme do stredu košíčka. Medzi košíčky dáme plátky kivi a po jednom kuse physalis.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko