Kombinácia tvarohu a pomarančov znie veľmi osviežujúco a lahodne. A presne taká je aj bábovka, v ktorej si miesto nájdu práve osviežujúce pomaranče a výživný tvaroh. A ak pridáme i chutné pekanové oriešky, vznikne naozaj skvostný múčnik. Túto dobrotu si môžete pripraviť podľa receptu od Ingy z relácie Pečie celé Slovensko. Tak hor sa do pečenia!
Suroviny:
- 120 g maslo
- 200 g trstinový cukor (+ 50 g na karamelizované orechy)
- štipka soli
- 2 čajové lyžičky kôry z bio pomaranča
- 4 vajíčka
- pomarančový likér podľa chuti
- 220 g tvaroh
- 220 g múka špaldová hladká
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 50 g pekanové orechy
- 5 bio pomaranče
- 100 g pomarančová šťava
- 30 g kryštálového cukru
- 2.5 g pektín
Postup:
Najskôr skaramelizujeme orechy s cukrom. Skaramelizované necháme vychladnúť na papieri na pečenie a nasekáme ich na menšie kúsky.
Maslo vyšľaháme s cukrom a pomarančovou kôrou do svetlej peny. Postupne pridáme žĺtka s likérom, za každým dobre prešľaháme. Potom pridáme tvaroh, prešľaháme. V mise zmiešame muku, prášok do pečiva a soľ. Všetko zamiešame do cesta. Nakoniec pridáme vyšľahané bielka a karamelizované orechy. Nalejeme do formy a pečieme cca 45 min na 190 až 200 °C.
Kým sa pečie bábovka, pripravíme si želé. Pomarančovú šťavu zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Odstavíme to z ohňa a necháme vychladnúť. Natrieme na bábovku a ozdobíme pomarančom, jedlými kvetmi.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko