RECEPT: Princess torta z Pečie celé Slovensko

Princess torta predstavuje tradičnú švédsku tortu, ktorá sa pripravuje z piškóty, pudingu, malinového džemu a smotany. Obvykle je potiahnutá fondánom, najčastejšie zeleným, prípadne ružovým. Je skvelou voľbou, ak chcete oslávencovi pripraviť domácu tortu. Upiecť ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko. 

Vanilkový krém – puding:

  • 300 ml mlieka
  • ½ ks naškrabaného vanilkového struku
  • 3 ks žĺtkov
  • 50 g práškového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu Gustin
  • 25 g masla

Piškótový korpus:

  • 2 ks vajec
  • 75 g práškového cukru
  • 38 g kukuričného škrobu
  • 38 g hladkej múky
  • 1 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 38 g masla

Malinový džem:

  • 150 g malín
  • 75 g želírovacieho cukru
  • 20 ml vody

Mandľový marcipán:

  • Marcipán
  • 150 g cukru na podsýpanie
  • Zelená farba prášková
  • 70 g ružovej cukrovej hmoty na modelovanie – „ fondán“

Dokončenie:

  • 400 g smotany na šľahanie 35 %

Postup prípravy princess torty:

Vanilkový krém – puding:

  1. Mlieko a naškrabaný vanilkový struk, spolu so šupkou, dáme variť na mierny oheň. Keď sa začne variť, odstavíme ho, odstránime šupku a mierne ochladíme.

  2. Vo veľkej miske rozšľaháme žĺtky, cukor , kukuričný škrob, tak, aby boli biele, krémové.
  3. Teplé mlieko prilievame po častiach do žĺtkovej zmesi.
  4. Zmes dáme pomaly privedieme opäť do varu, stále miešame. Varíme do zhustnutia približne 4 -5 minút, vznikne hustý puding.
  5. Do teplého pudingu primiešame maslo, tak aby sa rozpustilo.
  6. Pripravený krém prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.

Malinový džem:

  1. Maliny a vodu dáme variť, aby sa maliny rozvarili.

  2. Precedíme, pridáme želírovací cukor a opäť varíme, aby sa cukor rozpustil, približne 5 minút, aby sa džem zredukoval, pozor, aby nebol hustý.
  3. Džem preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Piškótový korpus:

  1. Rúru rozohrejeme na 180 – 160 stupňov.

  2. Pripravíme si formu s priemerom 18 cm, ráfik obalíme papierom, vnútro formy potrieme maslom.
  3. Vajcia a preosiaty cukor. Vyšľaháme do hustej peny (5min).
  4. Primiešame preosiatu múku so škrobom. Nakoniec opatrne vmiešame rozpustené maslo.
  5. Piškótovú hmotu dáme do formy, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 160 stupňov pečieme približne 30 – 35 minút.
  6. Po upečení preložíme na mriežku, aby vychladol.
  7. Piškótový korpus je po upečení veľmi jemný a krehký. Upečený korpus rozkrojíme zúbkovaným nožom na tri časti.

Dokončenie:

  1. Smotanu vyšľaháme 100 g odložíme do cukrárskeho vrecka na zdobenie.

  2. 150 g zmiešame s 2/3 vychladnutého žĺtkového krému, vznikne žĺtková šľahačka.
  3. 150 g necháme na vytvorenie poslednej vrstvy pod marcipánom, kopula.

Skladanie:

  1. Na pevnú podložku položíme spodnú časť piškótového korpusu.

  2. Potrieme tenkou vrstvou vychladnutého žĺtkového pudingu.
  3. Časť pudingu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame po obvode spodnej časti , vznikne malý okraj.
  4. Do stredu pomocou lyžičky rozotrieme vychladnutý malinový džem.
  5. Opäť nanesieme žĺtkový puding.
  6. Priložíme druhý piškótový korpus.
  7. Rozotrieme polovicu žĺtkovej šľahačky.
  8. Priložíme tretí plát.
  9. Rozotrieme zvyšnú žĺtkovú šľahačku.
  10. Nakoniec rozotrieme zvyšnú vyšľahanú šľahačku a nožom zarovnáme do tvaru polgule, necháme stuhnúť približne 30 – 40 minút.
  11. Nakoniec na celá povrch položíme zelený marcipánový plát.
  12. Zarovnáme, okraj dozdobíme šľahačkou , vrch posypeme práškovým cukrom, do stredu položíme vymodelovanú ružu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE