Poznáte pečené nanuky? V zahraničí sú tieto netradičné netopiace sa nanuky z cesta a plnky známe ako cakesicles. Pripraviť sa dajú na mnoho spôsobov a podávať sa môžu pri rôznych príležitostiach. Chystáte sa napríklad na piknik alebo vás čaká detská oslava? Tak neváhajte podávať napríklad aj tieto rakytníkové pečené nanuky s bielou čokoládou, ktoré v Pečenie celé Slovensko pripravila Inga.
Suroviny na cesto:
- 130 g cukor
- 4 vajíčka
- 130 g hladká múka
- 3 g prášok do pečiva
- 95 g med
- 30 g maslo
- 20 g mlieko
- 50 g biela čokoláda
- 70 g kysla smotana
- 180 g pyré rakytník
- 60 g cukor
- 3 g pektín
Poleva z bielej čokolády:
- 300 g biela čokoláda
- 15 g kakao maslo
- 15 g slnečnicový olej
Postup prípravy pečených nanukov:
- Maslo, med a mlieko roztopíme. Bielky vyšľaháme spolu s polovicou cukru. Žĺtka s druhou polovicou cukru. K žĺtkam primiešame preosiatu múku a prášok do pečenia.
- Pridáme tekutú masu a nakoniec vmiešame bielky. Pečieme na 180 °C 10 minút.
- Kým sa pečie cesto, spravíme si rakytníkovú plnku. Pyré zohrejeme. Pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu.
- Roztopíme čokoládu a vymiešame s kyslou smotanou.
- Upečene cesto rozdrvíme a spojíme s čokoládovo-smotanovou masou. Cesto natlačíme do formičiek a dáme zmraziť.
- Čokoládu, olej a kakao maslo roztopíme, schladíme na izbovú teplotu a obalíme zmrazené cakesicles.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko