Rodičia - robte týchto 5 vecí pre šťastie vašich detí!

Šťastie je obrovskou výhodou vo svete, ktorý kladie dôraz na výkon. V priemere sú šťastní ľudia úspešnejší ako nešťastní ľudia v práci aj v láske. Dostávajú lepšie hodnotenia výkonnosti, majú prestížnejšie zamestnania a majú vyššie platy. Je pravdepodobnejšie, že sa zosobášia, a keď sa zoberú, sú so svojím manželstvom spokojnejší. Takže keď sa pozrieme na vedu, čo skutočne funguje, pokiaľ ide o výchovu šťastných detí?

Ako rodič si neželáte nič iné, len zabezpečiť, aby bolo vaše dieťa šťastné. Ich spokojnosť a blaho je napokon – istým spôsobom – vo vašej moci. Mnohé z týchto vecí máte pod kontrolou. Čo však robí šťastné dieťa? Je to poddať sa každému ich rozmaru – a poskytnúť im viac času pred obrazovkou – alebo je to o trpezlivosti, pokojných rozhovoroch a overovaní ich skúseností?

Čo robiť, aby vaše deti boli šťastné?

Aj keď sa šťastie môže zdať dosť základné – človek je buď šťastný, alebo nie – k šťastiu vášho dieťaťa môže prispieť veľa vecí. Vonkajšie podnety môžu napríklad vaše dieťa rozveseliť (alebo naopak zarmútiť). Upokojenie môže viesť k celkovej spokojnosti a priateľstvá môžu byť plné potešenia a radosti.

Dovoľte im vyjadriť sa a prejaviť sa

Mať kontrolu nad vlastným rozhodovaním a byť si istý vo svojich rozhodnutiach mení život. Učiť deti veriť v seba nie je nikdy zlé rozhodnutie.

Empatia verzus nevnímanie potrieb dieťaťa

Schopnosť vžiť sa do kože niekoho iného je zručnosť, ktorú by sa mal naučiť každý. Deti obzvlášť ťažia zo vzájomného oceňovania rozdielov a porozumenia.

Komunikujte bez príkazov a zákazov

V závislosti od toho, ako staré je vaše dieťa, emocionálna regulácia a kontrola impulzov nemusia byť niečo, čo ešte zvládlo. Ale začlenenie pozornosti do ich rutiny a povzbudenie, aby si uvedomovali svoje pocity, je krok správnym smerom.

Neprehliadnite: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

šťastné detstvo

Zdroj: Depositphotos

Prečo je dôležité, aby boli vaše deti šťastné a ako im ísť dobrým príkladom?

Byť šťastný, hrdý a spokojný nie sú len emócie, ktoré v nás vyvolávajú pocit šťastia a spokojnosti. Konkrétne pozitívne výsledky sú tiež spojené so skutočným šťastím – a napríklad aj lepšou školskou dochádzkou, lepším akademickým výkonom, lepšou sebaúctou a lepším celkovým zdravím. Existuje tiež veľa výskumov, ktoré ukazujú, že deti, ktoré nepociťujú šťastie, tým môžu byť negatívne ovplyvnené do ďalšieho života.

Každý potrebuje obdiv a uznanie

Rodičia a šťastné deti sú tou najdokonalejšou kombináciou, akú si môžete priať. Šťastní rodičia majú šťastné a spokojní deti, ako aj blízky vzťah s deťmi. Základom je dobrý vzťah rodičov, empatické rodičovstvo a pozitívne rodičovstvo, aby bola podpora detí vzájomná. Tak u svojich detí podporíte napríklad aj:

  • pozitívne a sebavedomé správanie,
  • zábava s deťmi,
  • pochvala a láska,
  • váš vzájomný vzťah,
  • sebaistota a spokojnosť,
  • zlepšenie komunikácie,
  • sebavedomie,
  • samostatný život detí,
  • partnerstvo a dôvera,
  • efektívna komunikácia a podobne.

Neprehliadnite: Ako pripraviť tínedžera na dospelosť? Tu je 8 krokov k úspechu!

šťastné deti

Zdroj: Depositphotos

Ako môžete vychovať šťastné deti a čo robí detstvo dobrým?

Zatiaľ čo deti potrebujú cítiť podporu (a byť milované), existujú aj iné spôsoby, ako im môžete pomôcť stať sa šťastnými a zdravými. Nižšie je uvedených päť spôsobov, ako vštepiť svojmu dieťaťu radosť a šťastie.

1. Dôležité je ísť im dobrým príkladom

Rodičia by sa mali zapájať do života svojich detí, viesť s nimi rozhovory o tom, čo sa deje, pomáhať im riešiť problémové situácie a pochopiť emócie a hranice. Rozprávaním sa o týchto ťažkých situáciách pomôžete svojmu dieťaťu naučiť sa zvládať problémy, ktorým teraz čelia, a ktorým budú čeliť v budúcnosti.

2. Zabávajte sa spolu a splňte im potreby

Od praktizovania starostlivosti o seba po meditáciu, čítanie a pohyb tela, zapájanie sa do činností, ktoré vám prinášajú šťastie a radosť. To povzbudí vaše dieťa, aby urobilo to isté. Rodičia by mali zabezpečiť správne zdravie, vrátane spánku, výživy a cvičenia. Jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre emocionálnu pohodu svojho dieťaťa, je venovať sa aj svojim záľubám a inšpirovať svoje deti.

3. Buďte spokojný človek

Rodičia môžu pomôcť svojim deťom cítiť sa bezpečne, isto a šťastne vyjadrením vďačnosti. Vďačnosť je silne a dôsledne spojená s väčším šťastím. Vďačnosť pomáha ľuďom pociťovať pozitívnejšie emócie, vychutnávať si dobré skúsenosti, zlepšovať svoje zdravie, vyrovnávať sa s nepriazňou osudu a budovať pevné vzťahy.

Ale ako môžete podporiť vďačnosť u detí?

  • Požiadajte ich, aby si denne našli čas – napríklad pred jedlom alebo počas jedla – a nahlas pomenovali niečo, za čo sú vďační.
  • Potom z toho urobte pravidelný rituál.
  • Toto je jeden zvyk, ktorý podporuje všetky druhy pozitívnych emócií. Naozaj to môže viesť k trvalému šťastiu.

Tip pre vás: Tínedžer a domáce práce: Ako ho „prinútiť" upratať si aspoň svoju izbu?

rodičia a šťastné deti

Zdroj: Depositphotos

4. Prenášanie napätia na dieťa je veľmi zlé

Znie to možno zvláštne, ale to najlepšie, čo môžete urobiť pre dlhodobé šťastie svojho dieťaťa, je prestať sa snažiť udržať si dieťa silou mocou pri sebe. Ak dáme naše deti do bubliny a splníme im každé ich prianie a túžbu - práve to očakávajú - ale skutočný svet takto nefunguje. Aby ste to nepreháňali, uvedomte si, že nie ste zodpovední za šťastie svojho dieťaťa.

Rodičia, ktorí sa cítia zodpovední za emócie svojich detí, majú veľké problémy, aby im umožnili zažiť hnev, smútok alebo frustráciu. Okamžite sa vrhneme, aby sme im dali čokoľvek, o čom si myslíme, že im vyčarí úsmev na tvári, alebo vyriešime čokoľvek, čo im spôsobuje trápenie.

Žiaľ, deťom, ktoré sa nikdy nenaučia vysporiadať sa s negatívnymi emóciami, hrozí, že ich v puberte rozdrvia. Akonáhle prijmete, že nemôžete dať svojmu dieťaťu pocítiť šťastie (alebo akúkoľvek inú emóciu v tomto prípade), budete menej náchylní pokúšať sa „napraviť“ jeho pocity – a skôr ustúpite a umožníte mu rozvíjať zručnosti a odolnosť, ktoré budú potrebovať, aby sa odrazili od nevyhnutných životných neúspechov.

5. Dobrý rodič dá priestor na sebarealizáciu

Samozrejme, ak naozaj chcete zvýšiť sebavedomie svojho dieťaťa, sústreďte sa menej na komplimenty a viac na to, aby ste im poskytli dostatok príležitostí na učenie sa nových zručností. Majstrovstvo, nie chvála, je skutočným budovateľom sebaúcty. Veľkou chybou, ktorú dobrí rodičia robia, je, že pre svoje deti robia príliš veľa. A to je nie vždy tá najšťastnejšia voľba.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE