7 chýb pri nanášaní opaľovacieho krému, ktoré robíme takmer všetci!

nanášanie opaľovacieho krému

Pri nanášaní opaľovacieho krému je dôležité dbať na správne postupy a minimalizovať chyby, ktoré by mohli spôsobiť popáleniny či iné problémy so pokožkou.

Ak sa nedostatočne množstvo krému nanesie na pokožku, nedosiahne sa dostatočná ochrana pred slnečnými lúčmi a môže dôjsť k popáleninám. Dôležité je naniesť krém rovnomerne na celé telo a nezabúdať na miesta ako uši, krk, chodidlá či ľudská časť tela, ktoré sa ľahko prehliadnu.

Opakovane nanášajte opaľovací krém každé dve hodiny alebo po plávaní či potení, aby sa udržala ochrana pred slnečnými lúčmi. Opaľovací krém má obmedzenú trvanlivosť, preto je dôležité skontrolovať dátum spotreby a nepoužívať starý krém.

Vyberte si opaľovací krém s vhodným faktorom ochrany pre vašu pokožku a podmienky, v ktorých sa nachádzate. POZOR - aj v zatienených oblastiach alebo v oblačnom počasí je dôležité používať opaľovací krém, pretože UV žiarenie môže preniknúť aj cez oblaky a spôsobiť poškodenie pokožky.

Pokožka a slnečné žiarenie

Pokožka a slnečné žiarenie sú dva neoddeliteľné pojmy, ktoré majú veľký vplyv na náš organizmus. Slnečné žiarenie je dôležité pre tvorbu vitamínu D v našom tele, no zároveň môže po dlhodobom pôsobení poškodiť našu pokožku.

Pri nadmernom vystavení sa slnečnému žiareniu môže dôjsť k popáleninám, zvýšenému riziku vzniku rakoviny kože, vrátane melanómu, ale aj predčasnému starnutiu kože, tvorbe pigmentových škvŕn a iným kožným problémom.

Preto je dôležité chrániť svoju pokožku pred slnečným žiarením použitím ochranných krémov s primeraným SPF faktorom, nosením klobúkov a ochranných odevov, vyhýbaním sa slnku v najhorúcejších hodinách dňa a dodržiavaním zdravej životosprávy. SPF 50 u detí, u ľudí s citlivou pokožkou či kožnými problémami + na používanie na tvár a SPF 30 u dospelých by malo byť samozrejmosťou, aby sme sa dostatočne chránili práve pomocou opaľovacích krémov.

Pamätajme, že naša pokožka je naším najväčším orgánom a je dôležité ju chrániť a starostlivo sa o ňu starať. Prevencia je lepšia ako liečba, preto si nezabudnime pri slnečnom počasí chrániť svoju pokožku a byť vďačný za všetko dobré, čo nám slnečné žiarenie prináša.

Odporúčame: Vitamínové nanuky - zdravá a chutná alternatíva pre deti!

opaľovací krém a vysoký ochranný faktor
Depositphotos

Opaľovací krém a vysoký ochranný faktor k letu bezpochyby patria

Opaľovací krém a vysoký ochranný faktor sú neodmysliteľnou súčasťou každej letnej dovolenky alebo výletu na slnečné miesto. Chráni našu pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a prevenciou rôznych typov kožných ochorení, vrátane rakoviny kože. Opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom je základným krokom k ochrane pokožky pred spálením a predčasným starnutím. 

Je dôležité vybrať taký krém, ktorý obsahuje ochranný faktor minimálne 30 a aplikovať ho pravidelne, najmä pri pobyte vonku alebo pri vode. Aj keď je slnko dôležitým zdrojom vitamínu D, prehnané vystavovanie sa slnečnému žiareniu bez ochrany môže mať negatívne dopady na našu pokožku. 

Preto je dôležité pamätať na pravidelné aplikovanie opaľovacieho krému s vysokým ochranným faktorom a radšej zostať v tieni počas najintenzívnejšieho slnečného žiarenia. Výber správneho opaľovacieho krému s vysokým ochranným faktorom je kľúčový pre zachovanie zdravej a krásnej pokožky. Preto by sme mali vždy mať tento produkt po ruke a aplikovať ho pravidelne, aby sme si mohli užiť letné slnko bez obáv o zdravie našej pokožky

Ako správne používať opaľovací krém?

Správne používanie opaľovacieho krému je veľmi dôležité pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. 

  • Používajte dostatočné množstvo krému - odporúča sa použiť minimálne 30 ml opaľovacieho krému na celé telo.

  • Nanášajte krém aspoň 15-30 minút pred vystavením sa slnku, aby sa mohol dostatočne vpísať do pokožky.

  • Opakovane nanášajte opaľovací krém počas dňa - najmä po plávaní, potení alebo utretí tela uterákom.

  • Používajte opaľovací krém s vhodným ochranným faktorom pre vašu pokožku. Ľudia s veľmi citlivou pokožkou by mali používať vyšší ochranný faktor.

  • Nezabúdajte aplikovať opaľovací krém aj na oblasti ako sú nos, uši, nohy, ruky a chodidlá, ktoré sú často vystavené slnku.

  • Choďte do tieňa alebo si vždy nasaďte klobúk a slnečné okuliare, aby ste dodatočne ochránili pokožku a oči pred slnečným žiarením.

  • Udržiavajte hydratovanú pokožku aj po slnení a aplikujte hydratačný krém, aby ste ju ochránili a zmiernili možné podráždenie.

Niekoľko základných tipov na správne používanie opaľovacieho krému

Správne používanie opaľovacieho krému je veľmi dôležité pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. 

Tu je niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu správne používať opaľovací krém:

  • Vyberte si správny faktor ochrany: Vyberte si opaľovací krém s dostatočne vysokým faktorom ochrany, ktorý je vhodný pre váš typ pokožky a intenzitu slnečného žiarenia.
  • Aplikujte krém dostatočne vopred pred odchodom na slnko: Opaľovací krém aplikujte minimálne 30 minút pred vystavením sa slnku, aby mal čas sa dokonale vsiaknuť do pokožky.
  • Aplikujte krém rovnomerne: Aplikujte opaľovací krém rovnomerne na všetky časti tela, nezabudnite ani na najcitlivejšie miesta ako sú nos, uši, krk a chodidlá.
  • Natierajte sa pravidelne: Po 2 hodinách pobytu na slnku si nanovo aplikujte opaľovací krém, ako aj po každom kúpaní.
  • Udržiavajte dostatočnú hydratáciu: Opaľovací krém môže vysušiť pokožku, preto je dôležité ju pravidelne hydratovať pomocou vhodného hydratačnej krému.
  • Opaľovací krém nezaručuje úplnú ochranu: Opaľovací krém vám nemá zaručiť celodennú ochranu pred slnečným žiarením, preto je dôležité kombinovať jeho používanie s ďalšími formami ochrany, ako sú napríklad ochranné oblečenie a slnečné okuliare.

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu užívať si slnečné dni bez obáv o svoju pokožku. Pamätajte, že správne používanie opaľovacieho krému je kľúčové pre zachovanie jej zdravia a krásy.

Neprehliadnite: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

chyby pri nanášaní opaľovacieho krému
Depositphotos

7 chýb pri nanášaní opaľovacieho krému

Správna aplikácia krému na opaľovanie je dôležitý krok pri ochrane pokožky pred nebezpečnými účinkami slnečného žiarenia, a preto je dôležité robiť to správne a minimalizovať chyby.

1. Nedostatočné množstvo krému 

Veľa ľudí si nedáva dostatok opaľovacieho krému, čo môže spôsobiť nedostatočnú ochranu pred slnečným žiarením.

2. Pozor na čas nanesenia opaľovacieho krému

Je dôležité naniesť opaľovací krém minimálne 15 - 30 minút pred vystavením slnku, aby sa stihol dostatočne vstrebať do pokožky.

3. Zabudnutie na niektoré časti tela 

Niektoré časti tela ako uši, nohy alebo chrbát môžu byť ľahko zabudnuté pri nanášaní opaľovacieho krému.

4. Použitie starého opaľovacieho krému 

Opaľovací krém má obmedzenú trvanlivosť, preto je dôležité používať len čerstvý a nepoškodený produkt.

5. Nedostatočná opätovná aplikácia 

Opaľovací krém by sa mal nanášať opakovane každé 2 hodiny alebo po každom plávaní či potení, aby sa udržala ochrana pri slnečnom žiarení.

6. Použitie nesprávneho SPF faktora

Každý typ pleti vyžaduje iný faktor ochrany, preto je dôležité zvoliť ten správny SPF faktor pre vašu pleť.

7. Nenanesenie krému dostatočnej vrstvy

Rovnomerné a dostatočne hrubé vrstvy opaľovacieho krému sú nevyhnutné pre účinnú ochranu pred slnečným žiarením.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE