Chcete po pôrode schudnúť? Dojčite!

chudnutie po pôrode vďaka dojčeniu

Tehotenstvo a pôrod sú krásne, ale zároveň náročné obdobia v živote ženy. Po narodení dieťaťa sa mnohé mamičky snažia vrátiť do formy a zhodiť kilogramy, ktoré počas tehotenstva nabrali, chcú sa okamžite premeniť na sexi mamu. Existuje množstvo spôsobov, ako dosiahnuť tento cieľ, ale jedna z najjednoduchších a najprirodzenejších metód je práve dojčenie.

Keď dojčím, spaľujem kalórie

Dojčenie je prospešné nielen pre dieťa, ale aj pre samotnú mamičku. Počas dojčenia telo produkuje hormón oxytocín a prolaktín, ktoré podporujú psychickú pohodu mamičky. Tá je potom pokojná, uvoľnená a oveľa menej siaha po jedle zo stresu alebo z nudy. Oxytocín zároveň pomáha maternici rýchlejšie sa zmenšovať na svoju pôvodnú veľkosť a stimuluje aj odbúravanie tukových zásob. To však nie je všetko. Pri produkcii mlieka telo spáli približne 500 kalórií denne. To znamená, že dojčením môžete prirodzene „cvičiť", aj keď sedíte alebo odpočívate. Tento kalorický výdaj je podobný tomu, ako keby ste denne behali na páse alebo robili intenzívne kardio cvičenie.

Dojčenie + zdravá strava + dostatok pohybu = - 500 až 900 gramov týždenne

Telo sa počas tehotenstva mení na zásobáreň tuku, aby zabezpečilo dostatok energie na dojčenie. Keď začnete dojčiť, tieto zásoby sa postupne využívajú a pomáhajú znižovať vašu hmotnosť. Dojčenie tiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižovať inzulínovú rezistenciu, čo môže prispieť k efektívnejšiemu spaľovaniu tukov a zníženiu rizika vzniku cukrovky typu 2.

Odporúčame: Materské verzus otcovské: Na čo všetko majú čerství rodičia nárok?

dojčenie
Depositphotos

Ako podporiť chudnutie počas dojčenia?

Aj keď dojčenie prirodzene podporuje chudnutie, existujú aj ďalšie kroky, ktoré môžete urobiť, aby ste sa dostali späť do formy:

  • Dbajte na dostatočný príjem bielkovín, zdravých tukov a sacharidov. Nezabúdajte na dostatok vitamínov a minerálov, ktoré podporujú tvorbu mlieka a vaše zdravie. Snažte sa vyhnúť prázdnym kalóriám v podobe sladkostí a nezdravých pochutín.
  • Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre produkciu mlieka aj pre metabolizmus.
  • Po pôrode je dôležité zvoliť pohyb, ktorý je primeraný vášmu zdravotnému stavu. Začnite s prechádzkami alebo jemným strečingom. Neskôr, keď sa budete cítiť lepšie, môžete skúsiť intenzívnejšie cvičenie.
  • Snažte sa odpočívať, keď máte možnosť. Nedostatok spánku môže ovplyvniť metabolizmus a podporiť priberanie.
  • Pamätajte, že telo sa menilo 9 mesiacov, a preto je normálne, že potrebuje čas na návrat do pôvodnej formy. Nezabúdajte, že prioritou je vaše zdravie a zdravie vášho dieťaťa.

Ďalšie benefity dojčenia pre mamičku

Okrem pomoci pri chudnutí má dojčenie aj mnohé ďalšie výhody pre mamičku.

  • Dojčenie napríklad znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka a vaječníkov, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravie kostí.
  • Dojčenie posilňuje vzťah medzi matkou a dieťaťom. Uvoľňovanie oxytocínu počas dojčenia podporuje pocit šťastia a spokojnosti.
  • Nemusíte kupovať umelé mlieko ani tráviť čas jeho prípravou. Dojčenie je najjednoduchší a najpraktickejší spôsob, ako nakŕmiť svoje dieťa kedykoľvek a kdekoľvek.

Čo robiť, ak sa vám nedarí schudnúť?

Každé telo je iné a niektoré mamičky môžu zistiť, že ani pri dojčení sa im nedarí schudnúť tak, ako by chceli. Je to úplne normálne a netreba sa tým stresovať. Ak máte pocit, že sa usilujete márne, skontrolujte, či to nepreháňate s veľkosťami porcií, narýchlo pripravenými a menej výživnými jedlami alebo nezdravými pochutinami.

Konzumujte viac celozrnného pečiva, listovej zeleniny, potravín s obsahom železa, vápnika, omega-3 mastných kyselín. Doprajte si počas dňa viac pohybu – krátke prechádzky, cvičenie s dieťatkom alebo jednoduché domáce cvičenia. Aj lekár alebo výživový poradca vám môže poskytnúť cenné rady.

Dojčenie je dar pre matku aj dieťa

Dojčenie je úžasný dar pre vaše dieťa a zároveň príležitosť, ako sa prirodzene vrátiť do formy po pôrode. Ak sa chcete po pôrode zbaviť nadbytočných kilogramov, dojčenie je skvelý spôsob, ako to dosiahnuť bez zbytočného stresu. Vychutnávajte si tieto jedinečné momenty a zároveň sa starajte o svoje zdravie a pohodu. Vaše telo potrebuje čas na zotavenie a dojčenie je jedným z najlepších spôsobov, ako tento proces podporiť.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE