Najpopulárnejšie mená detí v roku 2023 na Slovensku

Príchod dieťaťa do rodiny je jedným z najzásadnejších a najvzrušujúcejších udalostí v živote rodičov. Je to jedinečný okamih plný radosti, lásky, nových pocitov a dojmov ale zároveň môže byť aj výzvou. S príchodom dieťatka si každý rodič musí vybrať to správne meno pre svojho drobca.

Preferujete jedinečné meno alebo tradičné? Mnohí rodičia zvažujú aj samotný význam mena, ktoré vyberajú pre svoje očakávané dieťatko. Je dôležité spoločne so svojím partnerom diskutovať o výbere toho správneho mena. Neponáhľajte sa, spravte si zoznam mien a dajte si čas na zváženie rôznych možností a vyberte meno, ktoré vám a vašej rodine rezonuje najviac.

Odporúčame: Výbavička pre bábätko. Čo bábätko bude potrebovať a čo nie?

Ktoré mená boli v roku 2023 najpopulárnejšie na Slovensku

Medzi najpopulárnejšie mená na Slovensku v roku 2023 patrí Sofia a Jakub, ktoré si držia v našej krajine dominanciu už od roku 2010. U dievčat najviac dominovali mená ako Viktória, Nina a Eliška. Naopak, k favoritom u chlapčekov patria mená ako Samuel, Šimon a Adam. Mená Viktória a Samuel dominovali v rokoch 2003 - 2009. 

Mohlo by vás zaujímať: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 24. MESIAC života dieťaťa

Najpopulárnejšie mená detí 2023

Zdroj: Depositphotos

Najčastejšie používané dievčenské mená v roku 2023:

1. Sofia
2. Eliška
3. Viktória
4. Nina
5. Natália
6. Ema
7. Sára
8. Nela
9. Olívia
10. Mia

Za nimi nasledujú ďalšíe mená ako: 

Hana, Diana, Laura, Tamara, Anna, Emma, Timea, Karolína, Júlia a Kristína..

Najčastejšie používané chlapčenské mená v roku 2023:

1. Jakub
2. Samuel
3. Adam
4. Šimon
5. Michal
6. Oliver
7. Tomáš
8. Filip
9. Matej
10. Martin

Za nimi nasledujú ďalšíe mená ako: 

Tobias, Lukáš, Matúš, Alex, Dominik, Richard, Peter, Dávid, Patrik a Matias.

 

Význam najpopulárnejšich dievčenských mien:

Sofia

Meno Sofia má korene v gréckom slove "σοφία", čo znamená "múdrosť" alebo "múdra". Toto meno je známe v mnohých kultúrach a jazykoch po celom svete a je obľúbené pre svoj krásny zvuk a pozitívne konotácie. Sofia je často vnímaná ako meno pre osobu s intelektom, múdrosťou a dôvtipom. V rôznych variáciách sa môže objavovať ako Sophia, Sophie, Sofie, a podobne, pričom každá z týchto foriem si zachováva základný význam "múdrosť".

Eliška

Meno Eliška je česká forma mena Alžbeta, ktoré má pôvod v hebrejskom mene "Elisheba". Toto meno znamená "Boh je moja prísaha" alebo "Boh je obetnosť". Eliška je obľúbené pre svoj zvuk a klasický charakter, a v českých a slovenských kultúrach je často vnímané ako elegantné a tradičné meno. Jeho význam môže byť interpretovaný ako symbol viery, dôvery a spojenia s duchovnými hodnotami.

Viktória

Meno Viktória má latinský pôvod a znamená "víťazstvo" alebo "víťazka". Toto meno je ženskou formou latinského mena "Victorius", ktoré je odvodené od slova "victoria", čo doslova znamená víťazstvo. Viktória je meno, ktoré sa často spája s úspechom, silou a triumfom. V rôznych kultúrach po celom svete je meno Viktória populárne a je známe svojou kráľovskou konotáciou, čiastočne vďaka kráľovnej Viktorii, ktorá bola dlhoročnou vládkyňou Veľkej Británie. Tento historický kontext dodáva menu Viktória dodatočný význam dôstojnosti a vplyvu.

Nina

Meno Nina má rôzne významy v závislosti od kultúrneho kontextu. Na Slovensku a v Česku môže byť považované za zdrobneninu mena Anežka, znamenajúce "čistá" alebo "svätá". V španielskom a talianskom kontexte sa Nina môže odvíjať od mena Antonina, čo znamená "cenná". V Rusku a Gruzínsku má meno Nina tradičné korene, v Rusku môže byť spojené s babylonským menom Ningal, znamenajúcim "veľká dáma", zatiaľ čo v Gruzínsku sa spája so slovom "sen" alebo "snívanka".

Natália

Meno Natália má latinský pôvod a pochádza zo slova "natalis", čo znamená "narodenie". V mnohých kultúrach sa toto meno spája s Vianocami alebo narodením, pretože "natalis" je často spojené s "narodením Pána" (Nativitas Domini), teda Vianocami. Natália je teda meno, ktoré často symbolizuje oslavu života, nový začiatok a radostnú udalosť. Je obľúbené v mnohých európskych a latinskoamerických krajinách, pričom v každej kultúre môže mať mierne odlišnú formu a význam.

Prečítaj si aj:  Dieťa v znamení VÁHY: Toto je jeho tajná sila!

Najpopulárnejšie mená detí 2023 u dievčat

Zdroj: Depositphotos

Význam najpopulárnejšich chlapčenských mien:

Jakub

Meno Jakub má pôvod v hebrejskom jazyku, konkrétne v mene "Ya'akov". Toto meno sa často prekladá ako "ten, ktorý drží za pätu" alebo "obchádzač", čo má svoj pôvod v biblickom príbehu, kde Jakub (Ya'akov) pri narodení drží svojho dvojčatového brata Ezaua za pätu. V niektorých interpretáciách sa tiež meno Jakub môže týkať pojmu "chrániť" alebo "chrániť". Toto meno je populárne v mnohých kultúrach a je známe vo viacerých jazykových variáciách, ako napríklad Jacob v angličtine, Jacques vo francúzštine alebo Giacomo v taliančine. Význam mena Jakub sa často spája s vedením, silou charakteru a odhodlaním, odzrkadľujúc príbeh biblického Jakuba.


Samuel

Meno Samuel má svoj pôvod v hebrejskom jazyku, odvodené od slov "Shemu'el". Význam mena Samuel sa obvykle interpretuje ako "Boh počúva" alebo "počúvaný Bohom". Tento význam je spojený s biblickým príbehom o Samuelovi, ktorý bol zázračne daný svojej matke Hanne ako odpoveď na jej modlitby. Meno je obľúbené v mnohých kultúrach a náboženských tradíciách a je známe pre svoj duchovný význam. Je často vnímané ako meno, ktoré symbolizuje viac, duchovnosť a spojenie s vyššou silou alebo božskosťou. Samuel je tiež meno, ktoré je obľúbené pre svoju historickú a kultúrnu rezonanciu.


Adam

Meno Adam má pôvod v hebrejskom jazyku, konkrétne v slove "אדם" (Adam), ktoré je odvodené od "אדמה" (adama), znamenajúceho "zem" alebo "hlina". Význam mena Adam sa teda často interpretuje ako "ten, ktorý je zo zeme" alebo "človek stvorený z hlíny". Toto meno je známe v mnohých kultúrach a náboženstvách, hlavne v súvislosti s biblickým príbehom o Adamovi, ktorý je v kresťanstve, judaizme a islame považovaný za prvého človeka. V širšom kontexte je meno Adam často spojené s konceptom začiatku, pôvodu a ľudskej prirodzenosti. Je to populárne meno, ktoré je vo svete rozšírené v rôznych formách a variáciách.


Šimon

Meno Šimon má svoj pôvod v hebrejskom jazyku, kde je známe ako "שִׁמְעוֹן" (Shim'on). Tento význam mena sa zvyčajne interpretuje ako "počujúci" alebo "ten, kto počúva". Význam mena je odvodený od hebrejského slovesa "שָׁמַע" (shama), čo znamená "počúvať". Meno Šimon je obľúbené v mnohých kultúrach a náboženských tradíciách. Je známe najmä vďaka biblickému Šimonovi, ktorý bol jedným z dvanástich apoštolov Ježiša Krista. V kresťanstve a judaizme má toto meno duchovný a historický význam. V modernom kontexte je meno Šimon často vnímané ako klasické a tradičné, s dôrazom na význam počúvania a porozumenia.


Michal

Meno Michal má pôvod v hebrejskom jazyku, kde sa píše ako "מיכאל" (Mikha'el). Jeho význam sa zvyčajne prekladá ako "Kto je ako Boh?" alebo "Podobný Bohu". Tento význam je otázkový, čo odráža myšlienku, že nikto nie je rovný alebo podobný Bohu, čo je výrazom pokory a uznania vyššej moci. Meno Michal je známe v mnohých kultúrach a náboženských tradíciách. Vo svete je obľúbené pre svoje biblické spojenia, najmä s archanjelom Michalom, ktorý je v kresťanstve, judaizme a islame vnímaný ako ochranca a bojovník proti zlu. V rôznych jazykových a kultúrnych kontextoch sa meno Michal môže objavovať v rôznych formách, ako napríklad Michael v angličtine alebo Miguel v španielčine. Jeho význam a symbolika sú často spojené s ochranou, silou a duchovným vedením.

Bude ťa zaujímať:  Dieťa v znamení LEV: Toto sú jeho charakteristické vlastnosti!

Najpopulárnejšie mená detí 2023 u chlapcov

Zdroj: Depositphotos

Pamätajte, že meno bude sprevádzať vaše dieťa celý jeho život, preto je dôležité venovať mu dostatočnú pozornosť a starostlivosť pri jeho výbere.

A preto tu máme pre vás inšpiráciu aj z rokov minulých:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE