Príprava zásob na šestonedelie do mrazničky: Tipy na jedlá, ktoré vás zachránia

jedlo do mrazničky na šestonedelie

Šestonedelie je obdobím, kedy je čas vzácny a energia sa sústreďuje na bábätko. Vopred pripravené jedlá v mrazničke môžu byť pre novopečenú mamu skutočnou záchranou – ušetria čas, starosti aj sily, ktoré sú po pôrode také vzácne.

Prečo si pripraviť jedlo do mrazničky na šestonedelie?

Po pôrode často nie je čas ani chuť postaviť sa k sporáku. Navyše telo po náročnom výkone potrebuje kvalitnú výživu, ktorá podporí hojenie, dojčenie aj celkové zotavenie. Ak si jedlá pripravíte vopred, vyhnete sa rýchlym a často nezdravým voľbám.

Pripravené porcie v mrazničke znamenajú pohodlie, pokoj a viac času na oddych s bábätkom. Mnohé mamičky oceňujú, že si môžu len vybrať hotové, domáce jedlo a ohriať ho za pár minút – bez nutnosti riešiť varenie každý deň.

Navyše, netreba sa obávať, že by mrazené jedlá stratili svoju výživovú hodnotu. Správne pripravené a rýchlo zamrazené pokrmy si zachovávajú väčšinu vitamínov, minerálov aj chuť. Mrazenie je jednou z najšetrnejších foriem uchovávania jedla – bez potreby konzervantov či iných prídavných látok. Vďaka tomu si mamičky môžu byť isté, že aj po rozmrazení ponúkajú svojmu telu kvalitnú, hodnotnú a chutnú výživu, ktorá podporí ich zotavenie a pohodu.

Kedy oceníte mrazené zásoby v šestonedelí najviac?

Najviac si pripravené jedlá v mrazničke oceníte, ak nemáte v blízkosti rodinu, ktorá by pomohla s varením, alebo keď partner trávi veľa času v práci. Ešte dôležitejšie sú tieto zásoby v prípade, že už máte staršie deti – pretože skĺbiť starostlivosť o bábätko, domácnosť a hladné brušká súrodencov môže byť naozaj náročné. 

Vtedy je úžasné len siahnuť do mrazničky, vytiahnuť hotové jedlo a v priebehu pár minút naservírovať teplý, výživný obed či večeru – bez stresu a zbytočného zhonu.

Čo brať do úvahy pri výbere jedál do mrazničky

Vyberajte také jedlá, ktoré sú ľahko stráviteľné, výživné a vhodné aj počas dojčenia. Uprednostnite kvalitné suroviny – dostatok bielkovín, zdravých tukov, komplexných sacharidov a zeleniny. Dôležité je, aby jedlo zasýtilo, no nezaťažovalo trávenie.

Zároveň myslite na to, ako sa jedlá správajú po rozmrazení. Niektoré chutia rovnako dobre aj po ohriatí, iné strácajú konzistenciu či chuť. Voľte preto overené recepty, ktoré poznáte a viete, že budú chutiť aj po pár týždňoch.

Ideálne jedlá na mrazenie po pôrode

Po pôrode potrebuje telo dostatok živín, ktoré podporia regeneráciu, tvorbu mlieka a dodajú silu do nových dní. Mnohé ženy počas šestonedelia ocenia jedlá, ktoré stačí len ohriať, no zároveň sú sýte, ľahko stráviteľné a pripravené z kvalitných surovín. Medzi ideálne jedlá na mrazenie patria pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť vo väčšom množstve, dobre znášajú mrazenie a zachovávajú si chuť i nutričné hodnoty. Tu je niekoľko skvelých tipov:

  • Polievky a vývary – napríklad slepačí vývar, zeleninové krémy, šošovicová alebo hrášková polievka sú výborným zdrojom tekutín, minerálov a energie.
  • Zapekané jedlá – lasagne, musaka či zeleninové nákypy sú sýte a dajú sa porciovať vopred, čo šetrí čas aj energiu.
  • Ragú a guláše – dusené mäsové alebo vegetariánske pokrmy ako kuracie kari či hovädzie na koreňovej zelenine sú ideálne na mrazenie a opätovné ohrievanie.
  • Sladké kaše – ryžový nákyp, ovsená kaša s ovocím alebo krupicová kaša poskytujú rýchly zdroj energie a zároveň potešia chuťové poháriky.
  • Placky a fašírky – zeleninové alebo mäsové placky a fašírky sa dajú zmraziť po upečení aj surové, ideálne ako rýchle hlavné jedlo či príloha.
  • Smoothie balíčky – predpripravené balíčky ovocia a zeleniny do smoothie stačí vytiahnuť z mrazničky, rozmixovať a máte hotové výživné raňajky alebo desiatu.

jedlo do mrazničky
Depositphotos

Čo na šestonedelie radšej nemraziť?

Nie všetky jedlá sa do mrazničky hodia. Vyhnite sa jedlám s majonézou, syrovými omáčkami, alebo jedlám so smotanou, ktoré sa po rozmrazení často zrazia a stratia chuť. Nevhodné sú aj chrumkavé jedlá ako vyprážané rezne či hranolky – po rozmrazení zmäknú a nebudú chutné.

Pozor si dajte aj na vajíčkové jedlá, ktoré po rozmrazení menia konzistenciu a môžu pôsobiť gumovo. Rovnako sa neodporúča mraziť šaláty, čerstvú zeleninu a ovocie v celku – tie pod vplyvom mrazu strácajú štruktúru a bývajú kašovité.

Ako mraziť jedlá na šestonedelie efektívne

Jedlá vždy mrazte v porciách – ideálne v nádobách alebo vreckách, ktoré sa dajú jednoducho označiť (napr. dátum a názov jedla). Sklenené dózy s viečkom, silikónové formy či plastové boxy sú ideálne. Ak mrazíte do vreciek, vyberte z nich vzduch, aby sa jedlo neznehodnotilo.

Jedlá najskôr nechajte úplne vychladnúť, potom ich uložte do mrazničky. Zapisujte si, čo ste zamrazili, aby ste vedeli, čo máte k dispozícii a nič nezostalo zabudnuté. Takto si vytvoríte vlastnú „jedálnu rezervu“ na náročné dni po pôrode.

Tipy a triky na ohrievanie a servírovanie mrazených jedál

Pri ohrievaní mrazených jedál je dôležité dbať na to, aby boli dôkladne a rovnomerne prehriate – najmä jedlá obsahujúce mäso alebo vajíčka. Ideálne je nechať porciu najskôr pomaly rozmraziť v chladničke cez noc a potom ju zohriať na sporáku alebo v rúre, čím sa zachová lepšia chuť aj textúra. Mikrovlnná rúra je síce rýchla možnosť, no môže jedlo vysušiť – preto odporúčame pridať pár kvapiek vody a prikryť nádobu pokrievkou alebo tanierom.

Servírovanie si môžete uľahčiť tým, že budete mať porcie rozdelené do menších nádob s dátumom zmrazenia. Jedlo na tanieri vždy doplňte čerstvými surovinami – bylinkami, strúhaným syrom, plátkami avokáda alebo lyžičkou kyslej smotany. Aj jednoduché mrazené jedlo sa tak môže zmeniť na výživný a chutný pokrm, ktorý vám spríjemní deň.

Ako si plánovať varenie pred pôrodom

Varenie počas tehotenstva môže byť výbornou formou prípravy na obdobie, keď bude každá minúta vzácna. Kľúčom je správne načasovanie a premyslený plán.

Kedy začať s prípravou jedál

Najvhodnejší čas na mrazenie jedál je medzi 35. a 38. týždňom tehotenstva. V tomto období je žena zvyčajne ešte dostatočne mobilná a dokáže si varenie rozložiť do viacerých dní. Navyše, ak by bábätko prišlo skôr, stále už budete mať aspoň niečo v zálohe.

Ako si zostaviť jedálniček na šestonedelie

Zamyslite sa nad tým, čo vám chutí, čo vás zasýti a čo zároveň nezaťaží trávenie. Skúste si zostaviť jednoduchý plán – napríklad 3 druhy polievok, 4 hlavné jedlá, 2 sladké pokrmy a pár balíčkov na smoothie. Opakujte obľúbené recepty a nebojte sa pripraviť rovnaké jedlo vo viacerých porciách. Jedálny plán nemusí byť dokonalý, stačí, že bude praktický a chutný.

Koľko porcií pripraviť a ako často mraziť

Odporúča sa mať pripravených aspoň 10 až 15 jedál po 1–2 porcie. Ak vám pomáha partner alebo rodina, postačí aj menej. Mraziť môžete priebežne – každý týždeň si vyhraďte jeden deň na prípravu 1–2 jedál do zásoby. Tak sa nepreťažíte a zároveň si vytvoríte pestrú zásobu. Skvelé sú aj „batch cooking“ dni, kedy si navaríte viac jedál naraz a rozdelíte ich do porcií na ďalšie týždne.

varenie v tehotenstve
Depositphotos

Recepty pre prípravu zásob do mrazničky na obdbie šestonedelia:

Krémová zeleninová polievka (cca 4 porcie)

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 2 zemiaky
  • 1 PL masla alebo oleja
  • soľ, korenie
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 smotana na varenie (voliteľne)

Postup: Na masle alebo oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a zemiaky, chvíľu poduste. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte do mäkka. Nakoniec všetko rozmixujte dohladka a podľa chuti pridajte smotanu. Nechajte prevrieť a rozdeľte do porcií.

Šošovicová polievka (cca 4 porcie)

Ingrediencie:

  • 200 g červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ, korenie, majoránka

Postup: Na oleji orestujte cibuľu, mrkvu a cesnak. Pridajte mletú papriku, šošovicu, zalejte vývarom a varte asi 20 minút, kým je šošovica mäkká. Dochuťte soľou, korením a majoránkou. Polievku môžete rozmixovať na krém alebo nechať s kúskami.

Lasagne (cca 6 porcie)

Ingrediencie:

  • 9–12 plátov lasagní
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • soľ, oregano, bazalka
  • 250 g ricotty alebo tvarohu
  • 200 g nastrúhaného syra
  • bešamel: 2 PL masla, 2 PL múky, 500 ml mlieka, muškátový oriešok, soľ

Postup: Na oleji orestujte cibuľu, cesnak, pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte, zalejte paradajkovým pretlakom a duste 20 minút. Z masla a múky pripravte zápražku, zalejte mliekom a miešajte do zhustnutia – dochuťte. Lasagne vrstvite – mäso, bešamel, lasagne, tvaroh, syr – opakujte, zakončite syrom. Pečte 40 minút pri 180 °C. Po vychladnutí krájajte na porcie.

Hovädzí guláš (cca 5 porcie)

Ingrediencie:

  • 700 g hovädzieho mäsa na guláš
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 PL mletej papriky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • olej, soľ, korenie

Postup: Na oleji orestujte cibuľu dozlata, pridajte cesnak, rascu a papriku. Rýchlo vmiešajte mäso nakrájané na kocky a opražte. Pridajte paradajkový pretlak, zalejte vývarom, osoľte a varte na miernom ohni 1,5–2 hodiny, kým je mäso mäkké a omáčka hustá. Vychladnuté rozdeľte do porcií.

Zemiakové placky (cca 4 porcie)

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, majoránka, mleté čierne korenie
  • olej na pečenie

Postup: Zemiaky nastrúhajte, vyžmýkajte prebytočnú vodu, zmiešajte s nastrúhanou cibuľou, vajíčkom, múkou a koreninami. Na panvici pečte malé placky z oboch strán dozlatista. Po vychladnutí ich dajte do mrazničky na papieri a potom presypte do vreciek.

Kuracie kari (cca 4 porcie)

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL kari korenia
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • olej, soľ, koriander (voliteľne)

Postup: Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte kari korenie a krátko opražte. Pridajte na kocky nakrájané kuracie mäso, osmažte, zalejte kokosovým mliekom a pretlakom. Osoľte a duste asi 20–25 minút. Kari je výborné s ryžou, ktorú môžete zamraziť zvlášť.

Ovsené kaše (cca 3 porcie)

Ingrediencie:

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 2 hrnčeky mlieka alebo rastlinného nápoja
  • 1 banán alebo jablko
  • škorica, med (voliteľne)
  • štipka soli

Postup: Vločky dajte variť do mlieka so štipkou soli. Po pár minútach, keď začnú hustnúť, pridajte nastrúhané jablko alebo roztlačený banán. Dochuťte škoricou a podľa potreby aj medom. Vychladnuté kaše porciujte do menších nádob.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE