Zemiakové šúľance s makom patria medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré majú svoje pevné miesto v srdciach mnohých generácií. Tento pokrm, spájajúci jemné cesto z varených zemiakov a sladkú chuť maku, je jednoduchý na prípravu, no jeho chuť je nezabudnuteľná.
Ak chcete svoje deti či rodinu potešiť niečím špeciálnym, tento recept je ako stvorený pre vás. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť šúľance, ktoré budú nielen chutné, ale aj krásne spomienky na spoločné stolovanie.
Ako si pripraviť dokonalé zemiakové cesto?
Základom šúľancov je kvalitné zemiakové cesto, ktoré musí byť jemné, vláčne a dostatočne elastické. Vyberte si staršie zemiaky s vysokým obsahom škrobu, pretože práve tie zabezpečia, že cesto bude mať tú správnu konzistenciu. Na prípravu cesta budete potrebovať:
- 500 g varených zemiakov, najlepšie deň vopred,
- 150 g hladkej múky (prípadne trochu viac, ak je cesto lepivé),
- 1 vajíčko,
- štipku soli.
Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ich na jemno pomocou lisu na zemiaky alebo strúhadla. Pridajte múku, vajíčko a štipku soli. Cesto spracujte ručne na hladkú, mierne lepkavú hmotu. Práca s cestom si vyžaduje trpezlivosť – ak je príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky, ale opatrne, aby ste cesto nepresušili. Cesto musí zostať jemné a pružné, aby sa z neho dali ľahko tvarovať šúľance.
DepositphotosTvarovanie šúľancov – malá zábava pre deti aj dospelých
Keď máte hotové cesto, rozdeľte ho na menšie časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký valček, približne s priemerom jedného centimetra. Následne valček nakrájajte na kúsky dlhé asi 3 – 5 centimetrov. Tieto kúsky potom rukami jemne vyvaľkajte do tvaru šúľancov. Ak máte deti, zapojte ich do tvarovania – budú si to užívať a šúľance budú pre ne ešte väčšou pochúťkou.
Keď máte všetky šúľance vytvarované, vložte ich do osolenej vriacej vody. Varte ich len pár minút, kým nevyplávajú na povrch. To je signál, že sú hotové. Vyberte ich sitkom a nechajte ich krátko odkvapkať.
Ako správne pripraviť mak na šúľance?
Základom šúľancov je samozrejme maková posýpka, ktorá im dodáva nezameniteľnú chuť. Budete potrebovať:
- 150 g mletého maku,
- 100 g práškového cukru (podľa chuti môžete upraviť množstvo),
- maslo na poliatie.
Mletý mak zmiešajte s práškovým cukrom. Na veľkej panvici rozpustite maslo, do ktorého pridáte uvarené šúľance. Jemne ich na masle premiešajte, aby sa krásne obalili, a následne ich bohato posypte makovo-cukrovou zmesou. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať trochu vanilkového cukru alebo štipku škorice.
Servírovanie, ktoré poteší oči aj chuťové poháriky
Šúľance s makom môžete podávať hneď po ich príprave. Ak ich chcete ešte viac ozvláštniť, pridajte na vrch kúsok roztopeného masla alebo trochu šľahačky. Pre deti môžete servírovanie ozvláštniť aj štipkou farebných cukrových posypov alebo kvapkou medu. Tento jednoduchý detail môže premeniť obyčajné šúľance na sladký dezert, ktorý si deti okamžite zamilujú.
Prečo sú zemiakové šúľance s makom viac než len jedlo?
Zemiakové šúľance s makom nie sú len tradičným receptom – sú to spomienky na detstvo, vôňa starých kuchýň a chuť domova. Sú dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií môže vzniknúť jedlo, ktoré si získalo srdcia generácií. Ich príprava spája rodinu, od varenia až po spoločné stolovanie, a ich chuť pripomína, že niekedy sú práve tie najjednoduchšie veci najlepšie.
Najbližšie, keď budete hľadať recept, ktorý poteší nielen deti, ale aj dospelých, vyskúšajte tieto šúľance. Možno sa stanú vašou novou rodinnou tradíciou a ich vôňa a chuť vám budú pripomínať, aké krásne je stráviť čas s blízkymi pri stole.