Každý rodič pozná ten pocit, keď po celodennom zhone príde otázka, čo bude na obed či večeru. Zrýchli sa vám tep, oči sa zväčšia a myseľ pracuje na plné obrátky. Uvažujete, či máte doma tie správne ingrediencie, aby ste svojim drahým mohli uvariť rýchle a chutné jedlo.
A keď k tomu pridáme detské chuťové preferencie, premýšľanie môže byť ešte náročnejšie. Našťastie existujú skvelé cestovinové jedlá, ktoré zvládnete pripraviť aj v hektických dňoch, a vaše deti si ich určite zamilujú.
Carbonara pre deti
Cestoviny carbonara sú jedným z najobľúbenejších pokrmov, ktoré sa dajú pripraviť v priebehu pár minút. Tento recept je obľúbený najmä pre svoju krémovú chuť, ktorá osloví aj tých najmladších členov rodiny.
Suroviny:
- 250 g špagiet
- 100 g šunky (môžete použiť aj kuracie prsia)
- 2 vajcia
- 100 ml smotany na varenie
- 50 g strúhaného syra (parmezán alebo tvrdý syr)
- 1 lyžička masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Nezabudnite osoliť vodu. Medzitým nakrájajte šunku na malé kocky. Na panvici rozpustite maslo a opražte šunku do zlatista. V miske zmiešajte vajcia, smotanu a strúhaný syr. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
Keď sú cestoviny hotové, sceďte ich a pridajte k šunke na panvici. Rýchlo premiešajte a stiahnite z ohňa. Nalejte zmes vajec a smotany na cestoviny. Podávajte s ďalším syrom podľa chuti.
Tento recept je jednoduchý, rýchly a veľmi chutný – ideálny na večeru po náročnom dni!
Cestoviny s rajčinovou omáčkou a mozzarellou
Ak chcete pripraviť niečo zdravé a chutné, čo si deti zamilujú, pripravte si túto špecialitu z cestovín. Stačí vám minimum surovín a času, ale výsledok bude ohromujúci.
Suroviny:
- 250 g cestovín (ideálne penne alebo fusilli)
- 1 plechovka drvených rajčín
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balenie mozzarelly
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte, až zacítite vôňu. Pridajte drvené rajčiny, cukor, soľ a korenie. Nechajte zmes variť na miernom ohni asi 10 minút, kým sa omáčka zahustí.
Keď sú cestoviny hotové, sceďte ich a premiešajte s rajčinovou omáčkou. Na záver pridajte nakrájanú mozzarellu a nechajte ju rozpustiť v horúcich cestovinách. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávajte.
Tento recept je nielen chutný, ale aj výživný a rýchly. Nejedzte po príchode zo zdĺhavých nákupov polotovary, ale doprajte si chutné domáce jedlo.
Freepik.comCestoviny s brokolicou a syrovou omáčkou
Deti si tento pokrm obľúbia vďaka lahodnej krémovej omáčke, ktorá ich presvedčí, že zelenina môže byť skvelá, ak je vhodne dochutená a ladí s ostatnými ingredienciami.
Suroviny:
- 250 g cestovín (ideálne fusilli alebo farfalle)
- 1 malá brokolica
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g strúhaného syra (čedar alebo parmezán)
- 1 lyžička masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Medzitým rozoberte brokolicu na malé ružičky a povarte ju v osolenej vode asi 5-7 minút, kým nebude mäkká. Na panvici rozpustite maslo a pridajte smotanu na varenie. Nechajte variť na miernom ohni, kým sa nezahustí.
Pridajte strúhaný syr a miešajte, až kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude hladká. K hotovým cestovinám a brokolici pridajte syrovú omáčku. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Podávajte teplé a ozdobte ďalším strúhaným syrom.
Krémová omáčka a brokolica sa skvele dopĺňajú s cestovinami, a tak vám deti určite odpustia, že ste do varenia zakomponovali aj zeleninu.
Cestoviny so špenátom a tvarohovou omáčkou
Pripravte si jedlo, ktoré bude mať lahodnú a jemnú chuť, a to vďaka tvarohu. Je to veľmi rýchly a výživný pokrm.
Suroviny:
- 250 g cestovín (ideálne tagliatelle alebo penne)
- 200 g mrazeného alebo čerstvého špenátu
- 150 g tvarohu
- 100 ml smotany na varenie
- 1 lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozpustite maslo a opečte na ňom nasekaný cesnak. Pridajte špenát (ak používate mrazený, najprv ho nechajte rozmraziť) a chvíľu restujte, kým sa neodparí prebytočná voda. K špenátu pridajte tvaroh, smotanu a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkej omáčky.
Uvarené cestoviny pridajte k omáčke a dobre premiešajte. Podávajte teplé a podľa potreby posypte ďalším strúhaným syrom.
Tento recept je nielen rýchly, ale aj plný živín. Kombinácia špenátu a tvarohu je ideálna na posilnenie imunity, a deti si tento pokrm určite zamilujú!
Cestoviny s kuracím mäsom a kukuricou v krémovej omáčke
Ak máte doma deti, ktoré milujú kuracie mäso, tento recept vás nesklame. Cestoviny v krémovej omáčke si takisto pripravíte veľmi rýchlo a je viac než isté, že sa aj rýchlo zjedia.
Suroviny:
- 250 g cestovín (ideálne penne alebo farfalle)
- 2 kuracie prsia
- 1 plechovka kukurice (cca 150 g)
- 150 ml smotany na varenie
- 50 g parmezánu (alebo iného syra)
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, čierne korenie, paprika a sušený oregano podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Kuracie prsia umyte, nakrájajte na kocky a ochuťte soľou, korením, paprikou a oreganom. Na panvici zohrejte olivový olej a opečte kuracie mäso nakrájané na menšie kúsky. Pridajte kukuricu a premiešajte.
Nalejte smotanu na varenie, nechajte ju trochu zahustiť a pridajte nastrúhaný parmezán. Uvarené cestoviny pridajte do panvice a všetko dobre premiešajte. Podávajte s čerstvo nastrúhaným syrom alebo bylinkami podľa chuti.
Krémová omáčka so šťavnatým kuracím mäsom a sladkou kukuricou si získa deti, ktoré milujú jednoduché a sýte jedlá.
Cestoviny sú skutočne univerzálnym pokrmom, a preto ich má každý rodič vždy nakúpené aj do zásoby. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Ak si navyše zvolíte celozrnné alternatívy alebo dokonca cestoviny vyrobené zo strukovín, môžete si byť istí, že vaše jedlá budú aj zdravé a ľahko stráviteľné.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com