Obdobie vzdoru u detí: Čo očakávať, ako sa pripraviť a ako ho zvládnuť v pohode

Obdobie vzdoru u detí

Obdobie vzdoru je neoddeliteľnou súčasťou vývoja dieťaťa. Väčšina rodičov si týmto náročným obdobím prechádza niekedy medzi druhým a štvrtým rokom života dieťaťa. Hoci je toto obdobie náročné, je dôležité si uvedomiť, že ide o prirodzenú súčasť vývoja, keď dieťa začína objavovať svoju nezávislosť a samostatnosť. Čo môžete očakávať, ako sa pripraviť a ako zvládnuť toto obdobie s nadhľadom?

Čo je obdobie vzdoru a kedy prichádza?

Už vás dieťa prekvapilo svojím nečakaným výbuchom hnevu? Kým sa to deje doma a bez svedkov, príliš vám to neprekáža. Problém nastáva, ak sa na toto divadlo pozerajú aj iní rodinní členovia či náhodní okoloidúci v obchode či na ulici. A tak už červeň nežiari len v tvári vášho dieťaťa, ale aj v tej vašej...

Obdobie vzdoru sa zvyčajne začína okolo druhého roku života, no u niektorých detí sa môže prejaviť aj skôr či neskôr. Toto obdobie je charakterizované častými výbuchmi hnevu, vzdorovitým správaním, odmietaním autority a intenzívnymi emocionálnymi reakciami. Dieťa sa snaží získať viac kontroly nad svojím životom a začína objavovať hranice. Môže plakať, kričať, kopať alebo hádzať predmety, keď nie je po jeho vôli. 

Odmieta takmer všetko, aj keď ide o veci, ktoré mu predtým neprekážali. Chce robiť veci samo, aj keď na ne ešte nie je úplne pripravené, a je frustrované, keď nemôže dosiahnuť, čo chce. Nie, nemáme u vás doma nainštalovanú skrytú kameru.

Odporúčame: Naozaj sa deti rodia bez kolien?

vzdorovité dieťa
Depositphotos

Ako sa pripraviť na obdobie vzdoru?

Pánom situácie by mal ostať rodič, nie dieťa. Hovorí sa, že ak rodič elegantne zvládne obdobie vzdoru dieťaťa, neskôr bude oveľa ľahšie prejsť si aj obdobím puberty. Vopred sa preto oboznámte s tým, čo môžete od tohto obdobia očakávať. Čítajte knihy o vývoji dieťaťa, rozprávajte sa s inými rodičmi alebo odborníkmi, aby ste vedeli, čo vás neminie.

Pripravte si vlastnú stratégiu zvládania stresu, nech sa dokážete v núdzovom stave upokojiť a udržať vlastné emócie na uzde. Pomôže vám to zostať v pohode, keď sa dieťa začne najbližšie správať vzdorovito. Má to však aj iný benefit. Deti napodobňujú správanie rodičov, a tak ich vašimi reakciami učíte, ako reagovať v konkrétnych situáciách.

A hlavná zásada? Plánujte dni tak, aby boli pre dieťa predvídateľné. Pravidelný denný režim dieťaťu poskytuje pocit istoty, ktorý môže zmierniť jeho tendenciu vzdorovať. Keď dieťa vie, čo očakávať, je menej pravdepodobné, že bude reagovať impulzívne.

Ako počas obdobia vzdoru dieťaťa neošedivieť

Dá sa to zvládnuť aj bez veľkých konfliktov. Kľúčom je trpezlivosť, dôslednosť a schopnosť vnímať situáciu aj z perspektívy dieťaťa. Všetci dospelí boli najprv deťmi. Vnímajte citlivo dušičku svojich detí, nikdy to nemyslia zle.

1. Ponúkajte dieťaťu možnosti

Deti v období vzdoru často chcú mať pocit kontroly. Namiesto priamych príkazov im ponúkajte možnosti. Namiesto „Obleč si túto bundu" môžete povedať „Chceš si obliecť modrú alebo červenú bundu?" Takto dieťaťu dáte určitú mieru slobody, pričom stále dosiahnete, čo potrebujete.

2. Zostaňte pokojní a trpezliví

Ak dieťa prechádza záchvatom hnevu, snažte sa zostať pokojní. Kričanie alebo tresty môžu situáciu ešte zhoršiť. Namiesto toho sa pokúste zachovať pokojný tón hlasu, a keď je to možné, ignorujte nevhodné správanie (ak neohrozuje jeho bezpečnosť). Keď dieťa vidí, že nevyvolá silnú reakciu, môže sa upokojiť rýchlejšie.

3. Naučte sa rozpoznávať spúšťače

Mnoho záchvatov hnevu vzniká dôsledkom frustrácie, hladu, únavy alebo nadmernej stimulácie. Sledujte, kedy dieťa najčastejšie reaguje negatívne, a snažte sa predchádzať takýmto situáciám. Ak viete, že dieťa má zvyčajne problémy pred obedom, zabezpečte, aby jedlo dostalo včas. 

Odporúčame: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

ako prekonať obdobie vzdoru
Depositphotos

4. Stanovte jasné hranice, ale buďte flexibilní

Je dôležité, aby dieťa vedelo, kde sú hranice, ale zároveň musíte byť pripravení na kompromisy. Dôslednosť v pravidlách je nevyhnutná, ale nemusíte byť prehnane prísni. Ak napríklad dieťa odmieta ísť spať, skúste predĺžiť čas o 5 minút, ale zároveň dodržte, že po tomto čase musí ísť do postele.

5. Používajte pochvaly

Za vhodné správanie si dieťa zaslúži odmenu, odmeňte ho slovnou pochvalou alebo malou odmenou. Pozitívne ohodnotenie pomáha budovať správne vzorce správania. Dieťa bude mať väčšiu motiváciu spolupracovať.

6. Buďte empatickí

Dieťa ešte nerozumie svojim emóciám a často je preňho ťažké ich zvládnuť. Keď prejavuje frustráciu alebo hnev, skúste byť empatickí. Môžete povedať napríklad: „Vidím, že si nahnevaný, lebo ti nechceme kúpiť túto hračku. Je to v poriadku, že sa hneváš." Týmto dieťaťu pomôžete rozpoznať a spracovať jeho emócie.

Všetko chce svoj čas a vašu trpezlivosť

Obdobie vzdoru je náročnou, ale nevyhnutnou súčasťou vývoja dieťaťa. Ide o obdobie, keď si dieťa začína uvedomovať svoju individualitu a snaží sa o väčšiu nezávislosť. Hoci to môže byť pre rodičov vyčerpávajúce, kľúčom k úspechu je pochopiť, že dieťa nevzdoruje zámerne, ale preto, že ešte nemá úplne rozvinuté schopnosti na zvládanie svojich emócií a potrieb. 

S dávkou trpezlivosti, empatie a so správnymi stratégiami môžete toto obdobie zvládnuť v pohode a pomôcť dieťaťu rozvíjať dôležité zručnosti, ako je sebaovládanie či komunikácia. A teraz sa ukáže, ako sme na tom so sebaovládaním my rodičia...

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE